Sosyal Medya

Güncel

Dücane Cündioğlu'nun yıkılmasına isyan ettiği ödüllü cami yıkılacak mı

Prof. Dr. Holzmeister'in bürosunda çizilip zamanında Çekoslovakya'da Bohemya kristallerinden üretilen görkemli avizeler de tuzla buz oldu. Ana binada onarım sürerken, hasar gören bazı bölümlerin müzeye dönüştürülmesi planlanıyor. Ünlü Felsefe eleştirmeni Dücane Cündioğlu kişisel twitter hesabından caminin yıkılmasını sert şekilde eleştirmişti.



TBMM ana binasının karşısındaki, Behruz Çinici ve oğlu Can Çinici'nin tasarladığı eski halkla ilişkiler binaları yıkıldı. Aynı mimarların imzasını taşıyan ve halkla ilişkiler binalarının arkasında yer alan Meclis Camisi'nin de yıkılması gündeme geldi.
1995 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü kazanan Meclis Camisi bazı çevrelerce "minaresiz ve kubbesiz" olduğu için eleştiriliyordu.
 
Çinici Mimarlık: Cami'de hasar mevcut değil
 
TBMM ana binasının karşısında yer alan ve milletvekillerinin kullandığı halkla ilişkiler binaları, 2014'te yeni binalar yapılınca boşaltıldı. 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası bu binalar hasar gördükleri gerekçesiyle yıkıldı.
 
GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği), "Milletin Meclisini Millet Yapar" sloganıyla bir konsorsiyum oluşturdu. Konsorsiyumda yer alan 32 firma ana binadaki onarım çalışmalarının yanı sıra "eski halkla ilişkiler binasının (A-B Blok) yıkılıp yerine idare tarafından gösterilen alanda taban alanı 8.000-10.000 m2'ye oturan müştemilatıyla birlikte altında sığınak ve otopark bulunan üç yada dört katlı yeni binanın projelendirilmesi ve yapılması" çalışmalarına başladı.
 
Bu kapsamda, halkla ilişkiler binaların arkasında yer alan Meclis Camisi'nin adı geçmiyor.
 
Çinici Mimarlık'tan da "Altını çizelim: Karşımıza çıkmaya başlayan '15 Temmuz gecesi hasar gören TBMM Camii..' ifadesi doğru değil. Cami'de hasar mevcut değil." açıklaması yapıldı. Ancak, Kültür Bakanlığı'nın tescil kararına itiraz etmesi caminin de yıkılacağı söylentilerini yaygınlaştırıyor.
 
Cündioğlu'nun tweetleri
 

 

 

 

 

 

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.