Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan konuşunca kötü şeyler mi oluyor? - Kurtuluş Tayiz

Merkez Bankası faiz artırımına gittiğinde dolar değer kaybediyor, Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştuğunda ise dolar yükseliyor.



Doları ve piyasaları maniple ederek galiba bizlere bir ÅŸeyler anlatmak istiyorlar. ErdoÄŸan’ın ekonomiye müdahalesinin “tersi” sonuçlar verdiÄŸini düşünmemizi istiyorlar. Bunlar ekonomi yönetimini “bağımsız” tutma gayretleri.

Açıkça şunu söylüyorlar: Cumhurbaşkanı ve Başbakan ekonomi yönetimine karışmasın, mümkünse uzak dursun.

Merkez Bankası’nın bağımsızlığına ve özerkliÄŸine dair yakın zamana kadar dillerden düşmeyen pek süslü açıklamalar, hükümeti ekonomi yönetiminden uzak tutma amacı taşıyordu.

Düne kadar CumhurbaÅŸkanı ve BaÅŸbakan’ı sadece ekonomi yönetimine deÄŸil, dışiÅŸleri yönetimine de uzak tutmaya çalışıyorlardı.

Peki ekonomi ve dışişleri hükümete bağlı kurumlar değil mi?

Yoksa buralarda görev ve sorumluluk üstlenenler, Dünya Bankası ve Amerikan dışişlerine mi bağlı?

Ne var ki ErdoÄŸan sayesinde Türkiye bu tür sorunları tek tek geride bırakıyor; sadece siyasette deÄŸil, ekonomide de istikrarın ve güvenin kaynağı bugün “milli irade”dir.

CumhurbaÅŸkanı’nın “[Ekonomideki geliÅŸmeler] Aynı ÅŸeyi yine söylüyorum, teÄŸet geçecek” sözü topluma ve yatırımcılara büyük bir güven verdi. Kısa vadede dolar üzerinden “psikolojik krizler”yaratılabilir, ancak Türkiye’yi büyük bir ekonomik krizin içine sürükleyemeyecekler.

Zira sorun ekonomik deÄŸil, siyasi.

15 Temmuz darbesinin planlandığı Ocak 2016’da, ABD’de eÅŸzamanlı olarak savunma bakanı, eski Türkiye büyükelçileri, istihbarat servisi ve Hillary Clinton’ın dış politika danışmanlarının da katıldığı toplantıda, Türkiye’ye iliÅŸkin, “ekonomik abluka ve güvenlik tehditlerini hissedilir derecede artırma” kararı alındı.

 

Yani yaşadıklarımız 15 Temmuz fırtınasının devam rüzgârları.

“Ekonomi yönetimimiz çok iyi, ErdoÄŸan karışmasın”, “O konuÅŸtuÄŸunda dolar artıyor” diyenler, aslında “ErdoÄŸan gitsin” korosunun solistleri.

Siyasetin basit diliyle, ErdoÄŸan’la baÅŸ edemeyince ekonominin karmaşık diline sarılıyorlar; politikanın açık yollarında kaybedince ekonominin dolambaçlı yollarına sapıyorlar; oysa peÅŸinde oldukları ÅŸey ErdoÄŸan’ın ülke yönetimindeki etkisini mümkün mertebe sınırlamaktır.

Millet, bu ülkeye reva görülen fenalıkların artık daha da farkında. Bu yüzden canla başla tüm taarruzlara karşı direnerek, yurdunu alçakların yurdu olmaktan arındırmaya çalışıyor.

 KurtuluÅŸ Tayiz - AkÅŸam

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.