Sosyal Medya

Güncel

Seçim 5 yılda bir yapılacak, milletvekili sayısı 600'e çıkacak!

Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin üzerinde ‘mutabık’ kaldığı başkanlığı esas alan Cumhurbaşkanlığı sisteminin detayları belli oldu.



 CumhurbaÅŸkanı 5 yıllığına seçilecek ve iki kez üst üste seçilme hakkına sahip olacak. Son genel seçimde en az yüzde 5 oranında oy almış olan partiler ile en az 100 bin vatandaÅŸ aday gösterebilecek. CumhurbaÅŸkanının, partisiyle bağı kopmayacak. CumhurbaÅŸkanı seçimi, mevcut CumhurbaÅŸkanının görev süresinin dolmasından önceki 60 gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boÅŸalması halinde ise takip eden 60 gün içinde tamamlanacak. Seçimde, geçerli oyların salt çoÄŸunluÄŸunu alan aday seçilmiÅŸ olacak. Ä°lk oylamada bu çoÄŸunluk saÄŸlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü 2’inci oylama yapılacak. Seçildikten sonra hükümetini oluÅŸturacak olan CumhurbaÅŸkanı, bakanları kendisi atayacak. Ä°sterse milletvekilleri arasından da bazı isimleri bakan olarak atayabilecek. Bakan olan milletvekilinin vekilliÄŸi düşecek. Bakanlar da, milletvekili seçilme yeterliliÄŸine sahip isimlerden olabilecek. TBMM’deki 550 olan milletvekili sayısı yeni sistemle birlikte 600’e çıkacak ve yedek milletvekilliÄŸi uygulaması getirilecek. Yeni sistemle yasama ve yürütme tamamen birbirinden bağımsız hareket edebilme gücüne sahip olacak. Dolayısıyla TBMM, yasama faaliyetlerinde daha güçlü hareket edecek. Hükümet tasarısı deÄŸil, milletvekillerinin verdikleri kanun teklifleri görüşülecek. CumhurbaÅŸkanının sadece ‘bütçe’ tasarı gönderme ÅŸansı olacak. Bütçe dışında herhangi bir tasarı gönderemeyecek. CumhurbaÅŸkanı, bir kriz ortamı doÄŸması durumunda seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Ancak TBMM seçimlerinin yenilenmesini isterse, kendisi de seçime gitmek zorunda kalacak. Aynı ÅŸey, TBMM için de geçerli olacak. CumhurbaÅŸkanlığı ve milletvekili seçimi aynı anda yapılacak. CumhurbaÅŸkanına kararname çıkarma yetkisi de veriliyor. KiÅŸi hak ve hürriyetleri ile ilgili kararname düzenlenemeyecek. Yönetmelikler de çıkarabilecek

YÃœCE DÄ°VAN’DA YARGILANACAK

CumhurbaÅŸkanı hakkında, kiÅŸisel ya da göreviyle ilgili bir suç iÅŸlediÄŸi iddiasıyla TBMM’de soruÅŸturma açılması istenebilecek. Ancak soruÅŸturma önergesinin verilmesi ve kabulüne iliÅŸkin sayılar konusunda MHP ile görüşmeler önümüzdeki günlerde de devam edecek. AK Parti, Yüce Divan’a sevk kararının, ancak üye tamsayısının dörtte üç çoÄŸunluÄŸu olan 413 milletvekilinin oyuyla alınmasını istiyor. Pakette, sistemin ne zaman uygulanacağına iliÅŸkin maddeler de yer alacak. CumhurbaÅŸkanına, yargı organlarının üyelerini atama gibi verilen yeni yetkiler, paketin TBMM’den geçip, referandumda da kabul edilmesinin ardından hemen uygulanacak. Yeni sisteme iliÅŸkin maddeler ise 2019’daki CumhurbaÅŸkanlığı seçimiyle uygulamaya girecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.