Sosyal Medya

Güncel

Aladağ'daki faciada kan donduran iddia: ''İtfaiye su bile sıkamadı!''

Türkiye’yi yasa boğan Adana Aladağ’daki 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği yurt faciasında yangın sırasında da ihmal ve skandalların yaşandığını ortaya çıktı. Olaydan sonra gözaltına alınan gönüllü yurt çalışanlarının ifadelerinde itfiyenin de ihmaller zincirine imza attığı belirlendi. Vahameti belgeleyen ifadelere KARAR ulaştı. Gözaltına alınan 14 şüpheliden 3”ü Aladağ Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Serbest bırakılan yurdun gönüllü çalışanı Nesrin Demircioğlu ifadesinde ‘abla’ olarak görev yaptığını söyledi. 32 yaşındaki Demircioğlu yangının saat 19 sularında çıktığını ve o sırada yurtta olduğunu belirterek şunları anlattı:



“Biz arkadaÅŸlarım Betül ve Neslihan ile birlikte, ziyaret amacıyla yurda gittik. Yaklaşık 10 dakika sonra aÅŸağıdan çocukların çığlık seslerini duyduk. En baÅŸta ne söylendiÄŸini anlamadık. Daha sonra çocuklar ‘yanıyoruz, yangın var’ ÅŸeklinde çığlık atıp bağırmaya baÅŸladı. Daha sonra çok fazla duman olduÄŸundan nefes alamamaya baÅŸladım. Bu sırada etraftaki çocuklar ‘Nefes alamıyoruz’ diye bağırıyorlardı. Etraf karanlık olduÄŸundan çocukları göremiyorduk. BulunduÄŸumuz odadan dışarı çıktığımızda, bizim içinde bulunduÄŸumuz odanın da elektriÄŸi kesildi. Bu sırada yurdun yanında evi bulunan Cumali Genç ile Mahmut Deniz de olay yerine geldi. Etraftan duyan kiÅŸiler de yurdun yanına koÅŸup merdiven getirdi. Daha sonra bulunduÄŸumuz odada bulunan arkadaşımın küçük oÄŸlu Mustafa Kocagöz’ü elimle yukarı kaldırıp merdivenden yukarı çıkan tanımadığım birine verdim” dedi.
 
Olay yerine gelen itfaiye görevlilerinin yanında yangın merdiveninin olmadığını söyleyen DemircioÄŸlu “Ä°faiye görevlileri, yanında getirdikleri hortumdan ateÅŸe doÄŸru su sıkamadı. Ä°tfaiye hortumunu dahi açamadılar. Bu sırada, bizim çığlıklarımızı duyan Adnan isimli ÅŸahıs evinden merdiveni alıp getirmiÅŸ. Biz aÅŸağı inerken, merdiveni Cumali Genç ve Mahmut Deniz tutmaktaydı. Ben Mustafa’yı verdikten sonra uzatılan merdivenden aÅŸağı indim. Biz aÅŸağı indikten sonra aynı odada bulunduÄŸumuz çocuklar aynı merdivenden aÅŸağı inmiÅŸler” diye konuÅŸtu.
 
Serbest bırakılan gönüllü Betül Kocagöz de, benzer ÅŸekilde yangın çıktıktan hemen sonra gelen itfaiyenin merdiveninin olmadığını ve itfaiye görevlilerinin hortumun suyunu açamadıklarını anlattı. Kocagöz “Yangın baÅŸladıktan sonra camdan dışarı baktığımda yurdun giriÅŸ kapısının bulunduÄŸu kısmın yandığını gördüm. Yangının yurdun giriÅŸindeki elektrik panosundan çıktığını düşünüyorum” dedi.
 
BU OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Tekin Bingöl ve beraberindeki heyet, yangında yaralanan iki öğrenciyi hastane ziyaret etti. Bingöl “Acı sadece onların ailelerinin acısının deÄŸil, herkesin acısı. ‘Hepimizin, bütün Türkiye’nin başı saÄŸ olsun’diyorum. Umut ediyorum ki bu facia bir daha yaÅŸanmaz. Bu olayın takipçisi olacağız. Mutlaka bu olayın en ince ayrıntısına kadar açığa çıkması için gerekeni yapacağız” dedi. Bingöl ayrıca CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu’nun AladaÄŸ’daki faciayı yerinde görmek ve ailelerin acılarını paylaÅŸmak üzere bugün olay yerine gideceÄŸini kaydetti. 
 
YURTLARA MEB’TEN RUHSAT ALMA ÅžARTI
Milli EÄŸitim Bakanlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameyle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulunda yasalaÅŸtı. Adana’da yaÅŸanan facia nedeniyle gündemdeki yerini de koruyan öğrenci yurtlarına iliÅŸkin düzenleme, kanunun dikkat çeken hükümleri arasında yer aldı. Buna göre ‘özel barınma hizmeti sunan kurumlar’ ifadesiyle bu alan geniÅŸ bir yelpazeyi içerecek ÅŸekilde düzenleniyor. Artık öğrencilere barınma hizmeti vermek amacıyla açılacak iÅŸ yerleri, Milli EÄŸitim Bakanlığından ruhsat almak zorunda olacak. Bu durumda, söz konusu iÅŸ yerleri Bakanlığın istediÄŸi tüm ÅŸartları eksiksiz yerine getirecek. Eksik bir durum tespit edilmesi halinde iÅŸ yeri kapatılabilecek. Åžartlar yerine getirilmeden öğrencilere barınma hizmeti verildiÄŸi için kapatılan iÅŸ yerinin sahibi, 5 yıl süreyle bir daha böyle iÅŸ yeri açamayacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.