Coğrafyamız
S. Arabistan'ın kamu borcu 91 milyar doları aştı
Ekonomisi büyük ölçüde petrole dayanan Suudi Arabistan, dünya petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan bütçe açığını kapatabilmek için tahvil ihracı yapmaya devam ediyor
Bu yılın başından bu yana 200,1 milyar Riyal (53 milyar dolar) değerinde tahvil ihracı yapan Suudi Arabistan'ın toplam borcu 342,4 milyar Riyal'a (91,3 milyar dolar) yükseldi.
Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı Kamu Borcu İdare Bürosunun verilerine göre, Suudi Arabistan Eylül ayına kadar 97 milyar Riyal (25,8 milyar dolar) değerinde iç borçlanma senedi çıkarmışken, geçen Ekim ayında ihraç ettiği 17,5 milyar dolarlık uluslararası tahvillerin yanı sıra geçen Mayıs'ta yabancı bankalarla anlaştığı 10 milyar dolarlık kredi ile birlikte ülkenin toplam iç ve dış borçları 53 milyar dolar artış görerek 91,3 milyar dolara ulaştı.
Ülkenin kamu borç planı ve stratejisinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların çerçevesinde İslam şeriatına uygun Sukuk (Tahvil) ihraç etmek suretiyle borçlanma araçlarını çeşitlendirmeye, borç piyasalarını da geliştirmeye çalışıldığını ifade eden Kamu Borcu idare Bürosu, Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı'nın önümüzdeki mali yılda iç borçlanma senetlerinin ihracına tekrar başlayacağını söyledi.
AMAC Investment Åžirketi Genel Müdürü Muhammed el-Ä°mran, “Ãœlkede devam eden çok sayıda projenin durdurulması, ekonominin büyümesine zarar verecektir.” dedi.
EKONOMİSİ BÜYÜK ÖLÇÜDE PETROLE BAĞIMLI
Suudi Arabistan’ın “açık olmayan” vizyonunun, bütçenin açıklanmasının ardından netleÅŸmesini beklediklerini belirten Ä°mran, tahminlerine göre uzun yıllardır geç kalınmış ve geniÅŸleyen projelerin sözleÅŸmelerinin durdurulmuÅŸ olabileceÄŸini söyledi.
Ekonomisi büyük ölçüde petrole dayanan Suudi Arabistan, dünya petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan bütçe açığını kapatabilmek için, uluslararası piyasalarda 17,5 milyar dolarlık devlet tahvili satarak borçlanmıştı.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, Ekonomik İşler ve Kalkınma Konseyi Başkanı Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında, ekonomi ve kalkınma alanında bazı konuların ele alındığı bir toplantı yapıldı. Toplantıda 266 milyar 600 milyon dolar değerinde çok sayıda proje sözleşmesinin durdurulmasına karar verildi.
Suudi Arabistan'ın petrol gelirlerinin gerilemesi nedeniyle kendi bütçesinde meydana gelen açığı kapatmak için kemer sıkma politikasına izleyerek yaklaşık 267 milyar dolar değerinde çok sayıda projeyi durdurmaya karar vermişti.
EYLÜL'DE KEMER SIKMA PAKETİ AÇIKLAMIŞTI
Riyad yönetiminin 26 Eylül'de açıkladığı son kemer sıkma paketinde bakanlar, devlet memurları ve Şura Meclisi üyelerinin maaş ve diğer ödeneklerinde kesintiye gidilmişti.
Hükümet, 29 Aralık 2015'te ise aralarında akaryakıt, su ve elektriğin de bulunduğu birçok tüketim maddesine büyük oranlarda zam yapmıştı.
Küresel petrol fiyatları geçtiğimiz yıl yüzde 44 düşerken, Suudi Arabistan da enerjideki devlet desteğini kesmek zorunda kaldı ve devlet tahvili ile devlet petrol şirketi olan Saudi Aramco hisselerini satmayı değerlendirmeye aldı. Birleşik Arap Emirlikleri de Suudi Arabistan'a benzer şekilde petroldeki devlet desteğini kesti.
Bu yılın ortalarında IMF'den gelen açıklamada, Suudi Arabistan'ın 6-8 milyar dolar arasında banka kredisi aradığı belirtilmişti. Suudi Arabistan hükümeti 10 yıldan uzun süreden bu yana ilk kez borçlanmaya gitmişti.
IMF RAPORU, SUUDİLERİN İFLAS EDECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORDU
Geçtiğimiz yılın sonlarında, IMF'nin Orta Doğu direktörü Mesud Ahmed, sadece bu yıl içinde petrol fiyatlarında 360 milyar dolarlık düşüşün meydana geldiğini söylerken, "Petrol fiyatlarındaki düşüşün büyük ve kalıcı olması ihtimaline karşı Suudi Arabistan Krallığının diğer petrol ihracatçıları gibi bütçesinde büyük kesintiler yapması bekleniyor" demişti.
Uluslararası Para Fonu IMF'nin bir raporuna göre, Suudi Arabistan beş yıl içinde iflas edecek. Raporda, son bir yıl içinde petrol fiyatlarındaki düşüşten sonra, Suudi Arabistan'ın 73 milyar dolar kaybettiği belirtilirken, 2015 yılında da askeri harcamalar ve savunma bütçesi için 81 milyar dolar ayırdığı belirtildi.
Suudi Arabistan'ın hem Yemen'e müdahalesi, hem de İran'la Suriye'de giriştiği vekalet savaşı, ülke ekonomisindeki çok büyük bir meblağı savunma harcamalarına gitmesine yol açmıştı
Henüz yorum yapılmamış.