Sosyal Medya

Güncel

Başkanlık sistemi tamam gibi - KURTULUŞ TAYİZ

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasada yapılacak kısmi değişiklik üzerinde anlaştı; son eklemeler ve düzenlemeler yapıldıktan sonra Meclis’e sunulacak olan teklifle Türkiye’deki hükümet sistemi köklü bir değişiklik geçirecek; halkın oylarıyla seçilen cumhurbaşkanı ve başbakan arasındaki yetki karmaşası son bulacak; Türkiye “Cumhurbaşkanlığı sistemi”ne geçerek ekonomisi ve siyasi istikrarıyla dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girme şansını yakalayacak.



Ä°ki genel baÅŸkanın üzerinde anlaÅŸtığı önemli noktalardan biri de CumhurbaÅŸkanı’nın partisiyle olan iliÅŸkisi hususuydu. BaÅŸbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli, cumhurbaÅŸkanının seçildikten sonra partisiyle olan iliÅŸkisinin devam etmesi yönünde görüş birliÄŸine vardı.

Anayasadaki “Seçildikten sonra cumhurbaÅŸkanının partisiyle iliÅŸkisi kesilir” vurgusu, zaten gerçekliÄŸi karşılamaktan uzak bir maddeydi. “Atanmış cumhurbaÅŸkanlığı” döneminde sınırlı bir anlamı olan bu uygulama, cumhurbaÅŸkanının seçimle iÅŸbaşına gelmesi kararının ardından iÅŸlevini tümden yitirmiÅŸti. Binali Yıldırım ve Devlet Bahçeli de dünkü toplantıda, hayatla örtüşmeyen bu uygulamayı sona erdirmeyi kararlaÅŸtırarak önemli bir adım attı.

AK Parti ve MHP’nin baÅŸkanlık teklifi üzerinde uzlaÅŸmasına en büyük tepkiyi CHP’nin göstermesi bekleniyor. CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, baÅŸkanlık sistemine geçiÅŸi engellemek için partisini “Cumhuriyeti böldürtmeyeceÄŸiz” sloganıyla sokaklara çıkarmaya hazırlanıyor.

BaÅŸkanlık sistemi, ülkedeki siyasi bölünmüşlüğün önüne geçecek önemli formüllerden biri. 7 Haziran seçimlerinin ardından Meclis’in ülkeyi yönetecek bir hükümet çıkaramadığını hatırlayacak olursak, baÅŸkanlık ya da cumhurbaÅŸkanlığı sistemi bölünmenin ve koalisyonların önüne geçecek etkili bir sistem.

Bu gerçeÄŸi göz ardı eden CHP’nin “Ãœlkeyi böldürtmeyiz” sloganıyla sokakları hareketlendirmeye çalışması, toplumdaki kutuplaÅŸmayı artırmaktan baÅŸka bir amaca hizmet etmez.

Ayrıca “Ãœlkeyi böldürtmeyiz” yaygarası yapan CHP’nin, PKK/HDP ve FETÖ ile iç içe olması da milletin gözünden kaçmıyor. Ãœlkeyi bölmek, parçalamak isteyen örgütlerle yediÄŸi içtiÄŸi ayrı gitmeyenlerin AK Parti ve MHP’yi “ülkeyi bölmeye çalışmakla” suçlaması hiç gerçekçi deÄŸil.

CHP, ülkenin geleceÄŸine katkıda bulunmak ve millete samimiyetini kanıtlamak istiyorsa Meclis’e gelecek olan teklif üzerinde ciddi ve yapıcı eleÅŸtiriler geliÅŸtirerek deÄŸiÅŸiklik teklifine ortak olur. Yok, eÄŸer CHP baÅŸkanlık teklifini bahane edip Meclis’i ve sokağı germeye çalışırsa en baÅŸta kendisi kaybeder, Kemal Bey bunu da bilsin.

KURTULUÅž TAYÄ°Z - AKÅžAM

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.