Sosyal Medya

Güncel

Lavrov: ''Ne biz ne Suriye vurdu!'' O halde Mehmetçiği kim vurdu?

Lavrov, "24 Kasım'da Türk askerlerinin hayatını kaybettiği saldırıyı ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır. Biz şu anda terörizmle mücadele ediyoruz. Buna konsantre olduk" dedi.



Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu 5. Toplantısı, Antalya'nın Alanya ilçesinde bir otelde, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov eÅŸ baÅŸkanlığında yapıldı. Ä°ki ülke bakanları 2017-2018 Yılları Ä°stiÅŸareler Eylem Planı'nı da imzaladı. Görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.  Basın toplantısında 24 Kasım'da El Bâb yakınlarında Türk askerini hedef alan saldırıya iliÅŸkin bir soruyu yanıtlayan Lavrov, "24 Kasım'da Türk askerlerinin hayatını kaybettiÄŸi saldırıyı ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır. Biz ÅŸu anda terörizmle mücadele ediyoruz. Buna konsantre olduk" dedi.

Basın toplantısında yapılan tercümede Lavrov'un sözü yanlış çevrilmiş ve "Rusya olarak hiç ilgimiz yok, Suriye tarafından yapılan bir saldırı." dediği duyurulmuştu. Daha sonra Türk ve Rus tarafları tercümenin yanlış yapıldığını duyurdu.

Lavrov, basın toplantısında saldırıya ilişkin olarak Türkiye ile ortak görüşte olduklarını söyledi.

ÇavuÅŸoÄŸlu ise, Fırat Kalkanı Harekatına iliÅŸkin olarak "Suriye'nin toprak bütünlüğünde Rusya'yla ortak anlayışımız var. Siyasi çözüm çabasının kısa sürede sonuçlanacağını umut ediyoruz" dedi. 

"Amacımız ilişkileri eskisinden daha öteye götürmek"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerle ilgili, "Amacımız iki ülke arasındaki ilişkileri eskisinden daha öteye götürmek, daha derinleştirmek ve her alanda işbirliğimizi güçlendirmek. Biz artık 'Uçak düşürme hadisesinden önceki dönem, sonraki dönem' bunları konuşmak istemiyoruz." dedi.

Gelecek hafta Başbakan Binali Yıldırım'ın Moskova'yı ziyaret ederek Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini anımsatan Çavuşoğlu, "Amacımız iki ülke arasındaki ilişkileri eskisinden daha öteye götürmek, daha derinleştirmek ve her alanda iş birliğimizi güçlendirmek. Biz artık, 'Uçak düşürme hadisesinden önceki dönem, sonraki dönem', bunları konuşmak istemiyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, iki ülke bakanları olarak, bu konuda çaba sarf ettiklerini vurgulayarak, iki ülke arasında ciddi bir potansiyel bulunduğunu, iki ülke ticaret hacminde 2023 hedefinin 100 milyar dolar olduğunu anımsattı.

Bakan Çavuşoğlu, ticaret hacminin gelişmesi için ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini, bu konuda Rusya'nın bazı adımları attığını, engelleri kaldırdığını, beklentilerinin Antalya başta olmak üzere her türlü tarımsal ürünün önündeki engelleri de kaldırmak olduğunu dile getirdi.

Antalya'nın Rus turistlerin en fazla tercih ettiği bölge olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, vizelerin kaldırılmasını, hatta Rusya vatandaşlarının pasaporta bile ihtiyaç duymadan kimlikle Türkiye'ye gelebilmelerini istediklerini bildirdi.

Suriye konusu

Güvenlikle ilgili istişarelerin sürdürülmesi gerektiğini kaydeden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, terörle mücadele ve güvenlik alanındaki çabaların iki ülke arasındaki iş birliğinin en önemli unsurlarından biri olduğunu kaydetti.

IŞİD, PKK gibi "terör" örgütlerinin herkes için tehdit olduğunu, bu konuda Rusya ile görüşmelerin ve iş birliğinin iyi düzeyde bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bölgesel konuları da bugün değerlendirdik. Gerçekten Türkiye ve Rusya birlikte hareket ederse birçok sorunu çözebiliriz. Kıbrıs'taki son gelişmeler konusunda bilgi verdim. Burada Rusya'nın desteği önemli. Rusya'nın Karabağ problemi ya da Azerbaycan, Ermenistan arasındaki sorunları çözmek için gayretleri var, takdir ediyoruz, destekliyoruz. Türkiye olarak da üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Dolayısıyla Karadeniz, Akdeniz, Suriye, Irak, bu konulardaki iş birliğimiz sadece iki ülkenin menfaatine değil, bölgenin istikrarı için, güvenliği için, barışı için, birliği için çok önemli. Bu anlayışla bir taraftan Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Putin'le sık sık telefonla görüşmeleri oluyor. Bir taraftan da uzmanlarımız, askerlerimiz, diplomatlarımız sürekli bir araya geliyorlar. Biz de dostum Sergey ile her platformda bir araya geliyoruz. Var olan sorunların çözümü için aktif çaba sarf ediyoruz.

Suriye'deki durum ortada. Halep... Maalesef siviller ölüyor, gözyaşı var. Ama tüm Suriye'de ateşkes sağlanması lazım. İnsani yardımların ulaştırılması lazım. En iyi çözüm siyasi çözümdür. Siyasi çözüm konusunda da Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliği konusunda Rusya ile ortak anlayışımız var. Bu çabalarımızın kısa sürede çözüme ereceğine inanıyoruz ve bu çabalarımız başta Halep olmak üzere inşallah tüm Suriye'de istikrara, barışa yol açacağına inanıyoruz. Bugün bu irademizi bir kez daha ortaya koyduk."

Çavuşoğlu, Türk Akımı Anlaşması'nı uygun bulan tasarının TBMM Dışişleri Komisyonu tarafından kabul edildiğini, en kısa zamanda TBMM Genel Kurulunda yasalaşacağını vurgulayarak, Akkuyu Projesi'nin de çok önemli proje olduğunu, bu projelerin hayata geçmesi için sadece iki ülke enerji bakanlarının değil, dışişleri bakanları olarak kendilerinin de çaba sarf edeceklerini bildirdi.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Amacımız bu coÄŸrafyada Rusya-Türkiye iÅŸ birliÄŸinin güçlenerek devam etmesi ve bu iÅŸ birliÄŸinin sadece iki ülkenin çıkarına deÄŸil, bölgenin çıkarına da olması." 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Siyasi bir çözüm olmazsa Suriye'nin milli birliği, toprak bütünlüğü sağlanmazsa bugün DEAŞ'ı temizlersiniz yarın başka bir terör örgütü ortaya çıkar. Bataklığı kurutmanız lazım, bunun da en iyi yöntemi siyasi çözüm." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.