Sosyal Medya

Dünya

Wimmer: Erdoğan diz çökmeyince darbeye kalkıştılar

Almanya'nın önde gelen siyasetçilerinden Willy Wimmer, darbe girişimiyle ilgili çok çarpıcı açıklamalara imza attı. FETÖ'cülerin arkasında AB ve ABD'nin olduğunu net bir şekilde ifade eden siyasetçi, 'Erdoğan'a diz çöktüremedikleri için darbeye kalkıştılar' dedi.



15 Temmuz kanlı darbe giriÅŸimiyle ilgili Batı ve ABD’ye yönelik en ağır eleÅŸtiriler, Avrupalı üst düzey bir yetkiliden geldi. 1988 yılında Almanya’da siyasete atılan ve Alman Savunma Bakanlığı Devlet SekreterliÄŸi’nin yanı sıra, Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (AGÄ°T) BaÅŸkan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Willy Wimmer, Türkiye’deki darbe giriÅŸimine iliÅŸkin Avrupa basınına konuÅŸtu.

BATI'NIN TAVRI Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ° KOPARDI

Fransız ve Alman radyolarında pek çok programa katılan Wimmer, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın Batı karşısındaki dik duruÅŸunun Avrupa’da rahatsızlığa neden olduÄŸunu ve darbe giriÅŸiminin bu sebeple tertip edildiÄŸini belirtti. Türkiye’nin ABD’den bağımsız bir ÅŸekilde bölgede önemli atılımlara karar verdiÄŸini ve bu geliÅŸmelerin Washington’da deprem etkisi yarattığını vurguladı. Wimmer ÅŸu ifadeleri kullandı: “Batı’nın ‘ya hep ya hiç’ tavrı, Türkiye ile aralarında büyük bir uçurum oluÅŸmasına sebebiyet verdi.

SALAKLIKLARI TÃœRKÄ°YE'YÄ° KAYBETTÄ°RDÄ°

15 Temmuz darbe giriÅŸimini baÅŸarılı bir ÅŸekilde bertaraf eden CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, bu saldırıdan da güçlenerek çıktı. Darbenin emri açıkça Washington’dan verildi. ABD, darbe giriÅŸiminde Türk askeri içindeki unsurlara yardımcı oldu. Amaç, Rus uçağının düşürülmesinin ardından geliÅŸen Ankara-Moskova iliÅŸkilerini onarmayacak bir yönetimdi. Türkiye’deki Ä°ncirlik Ãœssü’nün darbe giriÅŸimi için kullanıldığını bilmeyen yok. Ve bu darbe giriÅŸimi açık bir mesaj iletiyordu. “EÄŸer Türkiye hem NATO’da kalıp hem de Rusya ile yakın politika izlemeye devam ederse, ona bir ders vermek gerekirdi”. Türkiye karşıtı yayınlarıyla bilinen CNN’nin, darbe giriÅŸiminden 2 gün önce ünlü muhabir Amanpour’u Türkiye’ye göndermesine dikkat çeken Wimmer, “Askeri darbe büyük bir hataydı. Sonuç olarak yaptıkları salaklıklar Türkiye’yi Batı’dan uzaklaÅŸtırarak Åžangay’a yakınlaÅŸtırdı.

GÃœNEY AKIM PROJESÄ° SON DAMLA OLDU

Darbeden 2 gün önce CNN ve onun deneyimli gazetecisi Amanpour Türkiye’ye gönderilmiÅŸti” diye konuÅŸtu. Avrupa BirliÄŸi’nin, ‘Güney Akım’ doÄŸalgaz boru hattı projesini veto etmesinin ardından Türkiye’nin Rusya ile birlikte alternatif bir proje gerçekleÅŸtirdiÄŸine dikkat çeken Wimmer, “Güney Akım doÄŸalgaz boru hattı projesi AB tarafından veto edilince, Türkiye Rusya ile birlikte alternatif bir proje geliÅŸtirdi. Türk akımı, ABD’nin çıkarlarını baltalıyordu. Amerika hegemonyasını tehdit eden Türkiye’ye bir ders verilmesi kararlaÅŸtırıldı” ifadelerini kullandı. NATO’nun Türkiye’yi zor pozisyona düşüren kararlarını hatırlatarak, “Afganistan ve Mali arasındaki bölge ABD tarafından ateÅŸe verildi. Bu bölgenin kilit noktasını ise Türkiye oluÅŸturuyordu. Bölge için çok sayıda plan oluÅŸturuldu. Bu yüzden Türkiye, NATO’nun hedefi oldu” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Rus uçağını Amerika düşürdü

Moskova ile Ankara arasında krize neden olan Rus savaÅŸ uçağının düşürülmesiyle ilgili Willy Wimmer önemli tespitlerde bulundu. Krizin hemen öncesinde, bölgede denklemleri deÄŸiÅŸtirecek bazı imzaların atılmasının öngörüldüğünü hatırlatan Wimmer, “ErdoÄŸan’ın Moskova’yı ziyaret etmek istemesi ve ABD’yi zora sokacak bir dizi anlaÅŸmalara imza atmak istemesi bardağı taşıran son damla oldu. Ä°lk olarak ABD, bir Rus uçağını düşürttü. Teknik olarak bir avcı uçağı, bombardıman uçağını düşüremez. Bunun için radar uçağına ihtiyaç var ve ABD’ye ait bir radar uçağı bu iÅŸ için görev aldı. Böylece araları bozuldu. Türkiye’nin bu olayla hiçbir ilgisi yoktu. Amerikalıların amacı bu manevralarla savaÅŸ çıkarmaktı” dedi.  (GüneÅŸ)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.