Coğrafyamız
Avrupa hayali kuran sığınmacıların umudu arttı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sığınmacıların Avrupa'ya geçişine ilişkin ifadeleri, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen ve Avrupa hayali kuran sığınmacıların umudunu arttırdı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sığınmacıların Avrupa'ya geçişine ilişkin ifadeleri, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen ve Avrupa hayali kuran sığınmacıların umudunu arttırdı.
Ä°stanbul’da yaÅŸayan sığınmacılar, ülkelerindeki savaşın bitmesini umut edip yeniden doÄŸup büyüdükleri Suriye’ye gitmek isteseler de çocukları ve ailelerine daha iyi bir gelecek için sınır kapılarının açılmasını ve Avrupa’ya gitmeyi bekliyor.
Sığınmacıların bazıları, Türkiye'de kurduğu düzeni devam ettirmek isterken, büyük çoğunluğu ise yaşam standardı, eğitim ve iş olanakları sebebiyle Avrupa'ya gitmeyi tercih ediyor.
Suriyeli esnaf Ebu Usame, Lübnan, Ãœrdün ve diÄŸer Arap ülkeleriyle karşılaÅŸtırıldığında Türkiye’den gayet memnun olduklarını belirterek, kendisinin gitmeyi düşünmediÄŸini belirtti.
Avrupa’ya gitmek isteyenlerin çoÄŸunun genç olduÄŸuna iÅŸaret eden Ebu Usame, "Gençler, Avrupa'daki ÅŸartları daha cazip buluyor olabilir. Oraya gidip tekrar buraya dönenler oldu çünkü orada kendilerine söylenen vaatlerin karşılanmadığını gördüler. Çocukları Avrupa’ya yaÅŸayan aileler de oraya gitmek istiyor. Ancak Suriye’de durum düzelirse bence yüzde 95'ten fazlası Suriye’ye dönmek ister." ifadelerini kullandı.
Aşçı Ahmed Recep de kendisinin Avrupa'ya gitmek istemediÄŸini aktararak, "Buraya alıştım ve istikrar buldum. Çünkü Avrupa’da yaÅŸayan görüştüğüm arkadaÅŸlarım, Avrupalıların onlara saÄŸladığı ÅŸartlardan pek de memnun deÄŸiller. Durumları buradakilerden iyi deÄŸil. Ancak onlar yine de ailelerini yanlarına almak için ve durumlarını iyileÅŸtirmek için hala çaba sarf ediyorlar." dedi.
"Ä°MKAN BULURSAM KESÄ°NLÄ°KLE AVRUPA'YA GÄ°TMEK Ä°STERÄ°M"
Garson Muhammed Ahmed ise çalışma ÅŸartlarından dolayı Batı ülkelerine gitmeyi tercih ettiÄŸini dile getirerek, "Burada özellikle Suriyelilere verilen maaÅŸlar ve çalışma ÅŸartları iyi deÄŸil. Kitap okumak, üniversiteye gitmek istiyorum ancak böyle bir imkana sahip deÄŸilim. Avrupa’da daha iyi ÅŸartlar bulup istediÄŸim gibi yaÅŸayacağıma inanıyorum." diye konuÅŸtu.
İşçi Muhammed Ali de "Bir imkan bulursam kesinlikle Avrupa'ya gitmek isterim. Burada iş imkanları kısıtlı ve ailem için daha iyi şartlar bulabileceğim umudundayım. Bu sebeple ailemi de alıp Avrupa ülkelerine gitmek isterim." değerlendirmesinde bulundu.
Esnaf İbrahim el Ömer ise yasal yollarla Avrupa ülkelerine gitmek istediğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Buradaki yaÅŸam ÅŸartlarından memnunum ancak çocuklarımın geleceÄŸi için Avrupa’yı daha parlak görüyorum. Suriyeli gençler Avrupa’nın pembe bir rüya olmadığını biliyor ancak ÅŸartlar onları buna zorluyor."
"ÜNİVERSİTE OKUMAK İÇİN AVRUPA'YA GİTMEK İSTİYORUM"
İşçi Nezir el Meydani, gençler için Avrupa’daki iÅŸ, kültür, yaÅŸam ÅŸartlarının daha uygun ve cazip olduÄŸunu anlatarak, yasal olarak gitme ÅŸansını yakalarsa Avrupa’ya gitmek istediÄŸini ifade etti.
Kuaför Sena Ahmed de Türkiye'de çocuklarının eÄŸitimi konusunda sıkıntıları bulunduÄŸunu söyleyerek, "Ä°kamet ve kimlik konusunda hala bir belirsizlik yaşıyoruz. Avrupa’da çok daha iyi ÅŸartlar bulabileceÄŸimizi umduÄŸum için gitmek istiyorum." diye konuÅŸtu.
Kuaför Sara Ömer ise kaçak geldiÄŸi için Türkiye'de ikamet ve kimliÄŸi bulunmadığını dile getirerek, "Bu yüzden çok istediÄŸim halde üniversite okuyamıyorum. BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından bizlere sadece pirinç ve un veriliyor. Biz bunları Türkiye’de daha kolay ve ucuz temin edebiliyoruz. Daha iyi bir gelecek ve üniversite okumak için Avrupa'ya gitmek istiyorum." dedi.
"100 BİNDEN FAZLA SURİYELİNİN GİDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"
Akademisyen Rana Homse ise Avrupa'ya gitmek isteyenlerin önemli bölümünün işsiz gençler olduğunu ifade ederek, kendisinin doktora yaptığını belirtti.
Diploma denkliÄŸi olmayanların ÅŸanslarını Avrupa'da denemek istediÄŸine iÅŸaret eden Homse, "Avrupalılar, inanç ve gelenek olarak bize çok yabancı ve uzaklar. Türkiye’de insanlar bize yakın ve sıcak davranıyor, aramızda bir problem yok. Birçok insanın Türkiye’de yaÅŸaması, burayı tercih etmesinin sebebi bu. Birçokları çalışmadan Avrupa devletlerinin kendilerine daha iyi ÅŸartlar saÄŸlayacağını düşündüğü için gitmek istiyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Mimar Mahmud Hamdan da Suriyelilerin bir bölümünün kapılar kapanmadan ve yoÄŸun denetimlerden önce Avrupa'ya gittiÄŸini söyleyerek, "Burada yaÅŸayan 3 milyona yakın Suriyelinin 100 binden fazlasının gideceÄŸini düşünüyorum. Türkiye’de yaÅŸayan Suriyelilerin önemli kısmı, aslında ülkelerine dönmek istiyor. Ayrıca daha önce Avrupa’ya gidenlerin birçoÄŸunun ailesi burada ve onlar yeniden bir araya gelmek istiyor." ifadelerini kullandı.
Emekli general Muhammed Hayrganim ise "Avrupa'ya gidilen sınır kapılarının yanı sıra Türkiye-Suriye sınırının da açılması gerektiÄŸini belirterek, "Çünkü aynı anda Türkiye’ye giriÅŸler de kısıtlandı. EÄŸer bu kapılar da açılırsa Suriye’den gelip Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidecek olanların sayısı çok daha artabilir." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Henüz yorum yapılmamış.