Sosyal Medya

Güncel

Yitirilen canların ardından Türk halkı bu soruların cevabını bekliyor

Adana Aladağ'da yaşanan yurt yangının ardından yeni detaylar ortaya çıktıkça cevabı aranan sorular çoğaldı. 11'i öğrenci 1'i bakıcı 12 kişinin öldüğü faciayla ilgili ihmal iddiaları gündemde.



14 kişi gözaltına alındığı olay sonrası binada yönetmeliğe aykırı olarak ahşap malzeme kullanılıp kullanılmadığı, yangın merdiveninin kilitli olduğu iddiası, Haziran ayında yapılan denetimde eksikliklerin tespit edilip edilmediği konuları tartışılıyor.
Adana’nın AladaÄŸ ilçesinde bulunan 'Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım DerneÄŸi Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda dün akÅŸam 19.30 sıralarında çıkan yangında hayatını kaybeden 11 öğrenci ile 1 bakıcı Türkiye'yi yasa boÄŸdu. 24 öğrencinin de yaralandığı facia sonrası ihmal iddiaları tartışılmaya baÅŸlandı. Ä°lk tespitler binanın Milli EÄŸitim YönetmeliÄŸi'ndeki ÅŸartları karşılamadığı yönünde. Binada ahÅŸap malzeme kullanılması, öğrencilerin yangın merdivenine kolayca ulaÅŸamaması, yangın merdiveninin kilitli olduÄŸu iddiaları, yangın önlemleri konusunda uygunluk raporunun nasıl verildiÄŸi merak konusu oldu. 
 
CEVAP BEKLEYEN SORULAR
Adana AladaÄŸ’da 12 kiÅŸinin öldüğü yangın faciasıyla ilgili cevap bekleyen sorular: 
 
- Yangın saat kaçta çıktı, itfaiyeye ilk bilgi kim tarafından saat kaçta verildi?
 
- Orman İdaresi ve Belediye itfaiyeleri saat kaçta intikal etti?
 
- İtfaiye iddia edildiği gibi 1.5 dakikada intikal ettiyse atlayan öğrenciler için branda açıldı mı?
 
- BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Hüseyin Sözlü, yangın merdiveni kapısının kilitli olduÄŸunu söylemiÅŸti. Spekülasyonlar saatlerce sürdüğü halde yetkililer neden ’kilitli olmadığı’ açıklamasını 12 saat geciktirerek açıkladı?
 
- Özel yurtlar yönetmeliÄŸi 25. maddesinde öngörülen ’nöbetçi yönetici’ o anda binada var mıydı?
 
- Aynı yönetmeliÄŸin öngördüğü yılda 2 kez mülki amirlik denetimlerinden biri Haziran’da yapılmış. 2016’nın bitmesine bir ay kaldığı halde ikinci denetim neden gecikti?
 
- Yurtta yangın tüpü var mıydı? Çoğu küçük yaştaki çocuklara yangın tüpü eğitimi verildi mi, kullanabildiler mi?
 
- Yurt sahibi derneğin yöneticileri neden ortaya çıkmıyor?
 
- Yurt binasında elektrik sayacı çalışması ehliyetli bir firma tarafından mı, ne zaman yapıldı?
 
MEB YÖNETMELİĞİNE UYULDU MU?
 
MEB'in Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğinde, yapı içinde her kesimden serbest ve engelsiz erişilebilen şekilde kaçış yollarının düzenlenmesinin gerektiği kaydediliyor. Herhangi bir yapının içinden kaçışları engelleyecek şekilde çıkışlara veya kapılara kilit, sürgü ve benzeri bileşenlerin de takılamayacağına dikkat çekiliyor. Yönetmeliğe göre, bu tür binalarda kullanılacak yanıcı maddelere de izin verilmezken, kullanılan ahşap malzemelerin de denetime tabi olacağı ifade ediliyor. Bunun yanı sıra yetkili kuruluşlardan alınan, binanın yangına karşı yeterli güvenliğe sahip olduğuna dair bir raporun olması gerektiği de ifade ediliyor.
 
- Bu yönetmeliği uygunluk denetimi yapıldı mı?
 
- Binada kullanılan malzemeler yönetmeliğe göre seçildi mi?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.