Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Rejim kaçan sivilleri tutukluyor'

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Esed rejiminin Halep’in doğu bölgelerinden kaçan yüzlerce sivili tutukladığını iddia etti. İddiayı reddeden rejim, kente bombardımanı sıkılaştırdı. Çoğu kadın ve çocuk 45 sığınmacı kaçarken öldü.



Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Esed rejiminin büyük ilerleyiÅŸ saÄŸladığı kuÅŸatılmış Halep’ten kaçan yüzlerce sivili tutukladığını duyurdu. Reuters'e konuÅŸan rejime baÄŸlı bir askeri kaynak, tutuklama iddiasını reddetti ancak sivillerin bir kimlik kontrol iÅŸleminden geçirildiÄŸini ifade etti.

Kaynak, kaçan sivillerin arasında savaşçıların olması ihtimaline karşın kimliği belirlenemeyen kişilerin, sivillerin olduğu bölgelerde "spesifik bir yerde" tutulduğunu söyledi.

"Çok sayıda insan bölgeden çıktı. Bu nedenle uzun bir inceleme ve takip süreci var. Durum bundan ibaret."

Londra merkezli SOHR, rejimin geçen günlerde kuÅŸatılmış Halep’te ele geçirdiÄŸi bölgelerden kaçan sivilleri tutuklayıp, bu kiÅŸileri soruÅŸturmaya tâbi tuttuÄŸunu belirtti. Kaçanların arasında genç yaÅŸta olan erkeklerin bir kısmının, rejimin yanında savaÅŸmaları için orduya gönderilebileceÄŸini savundu.

SOHR’a göre, 300 kiÅŸi kayıp.

Kaçarken bombalanan 45 sivil öldü

Halep’in Cub el Kubbe semtinde ise çoÄŸu kadın ve çocuk 45 sığınmacı bombardımanda öldü.

Rejimin ele geçirdiği bölgelerden göç eden sığınmacı grubu daha güvenli bir yere ulaşmak için bavullarıyla kaçmaya çalışırken yine rejimin hedefi oldu.

Yerel kaynaklar, onlarca yaralının ise hastane yokluğundan tıbbi yardım imkânlarından yoksun olduğunu belirtiyor.

Halep’te muhaliflere karşı büyük bir ilerleyiÅŸ saÄŸlayan rejim, yoÄŸun bombardıman altında tuttuÄŸu kente hava saldırılarını daha da sıkılaÅŸtırdı.


Muhalifler: SavaÅŸmaya devam edeceÄŸiz

Halep’te savaÅŸan gruplardan Fastakimu Siyasi Büro Åžefi Zekeriya Malhafci, muhaliflerin Halep’ten çekilmeyeceÄŸini ve saldırı baÅŸlatan rejime karşı direneceÄŸini söyledi.

"Halep’ten çekilmemiz söz konusu deÄŸil" diyen Malhafci ikamet ettiÄŸi Türkiye’den Reuters'e verdiÄŸi demeçte, "Bu grubun kararı. Masadaki tüm seçenekleri konuÅŸtuk. Çekilmeyeceklerini söylediler. BaÅŸka ÅŸeyler de olabilir" diyerek daha fazla detay vermedi.

"Yılsonu olmadan Halep’i halletmeyi umut ediyoruz"

Rusya DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Suriye’nin Halep kentinde durumun yılsonuna kadar "hallolacağını" ümit ettiklerini söyledi.

Rus haber ajansı RIA’nın haberine göre Bogdanov, 2016’nın sonuna kadar Halep’teki durumun çözülüp çözülmeme ihtimali konusundaki soruya, "Tabii ki böyle umuyoruz" yanıtını vererek şöyle devam etti:

"Bu teröristleri aynı Musul ve Rakka’da olması gerektiÄŸi gibi Halep’ten de çıkarmamız gerekiyor. Bu genel bir görev."

Reuters'e göre Esed yanlısı askeri ittifaktan bir kaynak da, Åžam rejimi ve müttefiklerinin hedefinin, 2017’de Donald Trump ABD yönetimine gelmeden muhalifleri Halep’ten çıkarmak olduÄŸunu söyledi.

Rus TASS haber ajansı da Bogdanov'un, Rusya’nın Suriye konusunda Trump'la iletiÅŸim halinde olduÄŸunu söylediÄŸini aktardı.

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.