Sosyal Medya

Güncel

8 yıldır sonuçlanmayan dava

Adana Aladağ’da öğrenci yurdunda çıkan yangın, Konya Taşkent’te ruhsatsız kız Kuran Kursu binasının 2008’de yıkılmasını hatırlattı. 18 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili dava 26 celsedir devam ediyor.



Konya’nın TaÅŸkent Ä°lçesi'nde 2008 yılında, ruhsatsız 3 katlı Kız Kuran Kursu binasının yıkılmasıyla ilgili dava sekiz yıldır sürüyor. 17’si öğrenci 18 kiÅŸinin öldüğü olayla ilgili davada 7 bilirkiÅŸi raporu çıktı, tutuklu sanık da kalmadı.

Konya TaÅŸkent’teki bu olaydan hemen sonra da ihmâl ve denetimsizlik iddiaları gündeme gelmiÅŸti.

O dönem Konya TaÅŸkent’e baÄŸlı bir belde olan Balcılar Mahallesi'nde Balcılar Kasabası Okul ve Kurs Talebelerine Yardım DerneÄŸi'ne ait Özel BoÄŸaziçi Öğrenci Yurdu'nda, 1 AÄŸustos 2008 günü saat 04.15'te LPG tankından sızan gaz, elektrik düğmesine basılması sonucu patladı. Patlamanın ÅŸiddetiyle 3 katlı yurt binası yıkıldı. Olayda, 1 eÄŸitmen ve 17 yatılı öğrenci öldü, 29 öğrenci de yaralandı.

Tutuklu kalmadı

Konya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2'si kadın eğitmen, 6'sı dernek ve yurt sorumlusu, 3'ü de LPG tankını kuran ve gaz dolumu yapan şirket sorumluları olmak üzere toplam 11 tutuksuz sanığın 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek' suçundan yargılandığı dava 8 yıldır sürüyor. Sanıklar da tutuksuz yargılanıyor.

26 celse oldu

En son geçen 25 Ekim günü yapılan 26'ncı celsede de sonuç alınamadı ve dava 14 Şubat tarihine ertelendi.

Cumhuriyet Savcısı 4 sanığın 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden' olma suçunu işlediklerini iddia ediyor. Savcılığın mütalaasına göre, güvenlik önlemlerini almayan yurt müdürü Hüseyin Çömlek, tesisatı yaptıran LPG şirketinin montaja uygunluk onayını veren yetkilisi İzzet Yanık, teknik destek sorumlusu İbrahim Yılmaz ve LPG montajını mevzuata uygun yapmayan Abdullah Bostancı kusurlu. Savcı bu kişiler için üç yıldan on beş yıla kadar hapis cezası istiyor. Diğer 7 sanık hakkında ise bilirkişi raporuna göre olayda kusur yok.

Bilirkişi raporu üstüne bilirkişi raporu

Olayda hayatını kaybeden 3 öğrenci ile yaralı kurtulan 2 çocuğun avukatlığını yapan Çocuk Hakları Koruma Derneği Başkanı Hakkı Ünalmış, davanın 8 yıldır sürdüğünü, bugüne kadar 7 bilirkişi raporu hazırlandığını ve her birinde de sanıkların kusurlarının farklı ele alındığını belirtti:

"Birinci bilirkişi raporunda sanıkların neredeyse tamamı birinci dereceden asli kusurlu olarak belirtildi. Ancak daha sonraki bilirkişi raporlarında asli kusurlu sayısı giderek azaldı. Son 7'nci bilirkişi raporunda ise sadece yurt müdürünün asli kusurlu, sanıklardan bazılarının tali kusurlu, bazıları da kusursuz olduğu belirtildi. Sorumlu kişilerin sorumluluk durumları her raporda değişikliğe uğrayamaz, uğramamalı."

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.