Sosyal Medya

Coğrafyamız

Görmez: ''Sahte bal sattı diye kanallar kapatılabiliyor, peki sahte din satmaya kalkışırsa ne yapılmalı!''

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, uydu üzerinden yayın yapan bir takım radyo ve televizyon kanallarının, sadece din istismarı üzerinden ticaret yapan kanallar haline gelmesinin ciddi bir sorun olduğu yorumunu yaptı. Görmez, “Sahte bal sattı diye kanallar kapatılabiliyor. Peki ‘sahte din’ satmaya kalkışırsa ne yapmak lazım? Elbette ki bunun önlemini almamız gerekiyor” dedi.



DÄ°NÄ° DUYGULARI Ä°STÄ°SMAR ETTÄ°LER
 
Adana’da düzenlenen; ’33. Ä°l Müftüler Ä°stiÅŸare Toplantısı’nda konuÅŸan Görmez, din adına her türlü sözün fütursuzca söylendiÄŸi, dinin ruhunun ve evrensel mesajlarının bir tarafa bırakılarak, lafızcı ve ÅŸekilci yorumların güç kazandığı, ‘Allah’ adına ahkam kesenlerin birbirini tekfir ederek ilerlediÄŸi bir dönemi yaÅŸadıklarını anlattı. Görmez, 15 Temmuz ‘darbe ve iÅŸgal giriÅŸimi’ni yapanların, toplumun dini duygularını uzun yıllar istismar ettiÄŸini anlattı.
 
‘DÄ°N Ä°STÄ°SMARI’ TEHLÄ°KESÄ°
 
Görmez, din güvenliÄŸi açısından; din emniyetini toplumda saÄŸlama noktasında karşı karşıya kalınan en önemli tehlikenin; ‘din istismarı’ olduÄŸunun altını çizerek, dini istismarın da sadece duyguların istismarı deÄŸil, bunun da ötesinde güç, imkan ve kaynak devÅŸirmenin aracı haline geldiÄŸini anlattı. Görmez, “YaÅŸadığımız ihanetin ardından devam eden süreçte toplum olarak bir yandan hassasiyetlerimiz, bir yandan da özeleÅŸtirimiz artmıştır” diye konuÅŸtu. 
 
YOLA DEVAM EDECEĞİZ!
 
Mehmet Görmez, “Bu darbe giriÅŸimi ideallerimizi tırpanlayabilir mi? Hayır. GeleceÄŸe yönelik umutlarımızı silebilir mi? Elbette hayır. Gayretlerimize yön veren hedeflerimizi küçültebilir mi? Bilakis hedeflerimizi büyük tutarak yolumuza hep birlikte devam edeceÄŸiz. Bugün hukuki tedbirler bir taraftan devam ederken, bize düşen ahlaki tedbirleri ve dini, manevi mücadele mekanizmalarını iÅŸletmektir” ifadesini kullandı.
 
ZEHÄ°RLÄ° TOHUMLARI TOPLAMALIYIZ
 
Kitlelerin istismar ağına düşmemesi için farkındalık oluÅŸturmanın, kendi görevleri olduÄŸunu kaydeden Görmez, “Sınırlarımız içinde FETÖ, PKK ve DEAÅž farklı biçim ve zamanlarda aziz dinimizi kendi habis ideolojilerine alet etmeye çalışırken, bize düşen onların ektiÄŸi zehirli tohumları toplamak, hastalıklı damarları kurutmaktır. SaÄŸlıklı damarlar açıp, eÄŸitim ve irÅŸada ağırlık verip, Ä°slam’ın sahih bilgisini, doÄŸru din anlayışını insanımıza öğretmek” dedi. 
 
TOPLUMSAL TRAVMA YAÅžANIYOR
 
“Adaletin tesisinde makam, yaÅŸ, statü, cinsiyet, ırk gibi unsurlar hiçbir ÅŸekilde ayırıcı rol üstlenemez” diyen Görmez, “Suç konusunda ve hukuk önünde herkes eÅŸittir. Hiçbir olay karşısında kin ve intikam duygusuyla hareket edilerek adaletten taviz verilemez. Adaletsiz uygulamalar toplumun vicdanını yaralar. 15 Temmuz’da yaÅŸanan iÅŸgal ve darbe kalkışması hepimizi yaralamış ve büyük bir toplumsal travmaya neden oldu” yorumunu yaptı.
 
ADALETSÄ°ZLÄ°ÄžE KAPI ARANMAMALI
 
Görmez, şöyle devam etti; “Bu olaya karışanlar, bunu planlayanlar ve her türlü desteÄŸi verenlerle ilgili hukuki takibin yapılması, toplumun vicdanındaki yarayı hafifletmekte ve ÅŸehitlerimizin muazzez ruhunu rahatlatmaktadır. Ancak burada altını çizmek isterim ki, soruÅŸturmalar ve açığa almalar sürerken müphem noktaların oluÅŸmaması için azami gayret gösterilmeli. Mahcubiyetimizin ve vebalimizin büyüklüğü tedirginlikle birleÅŸince adaletsizliÄŸe kapı aralamamalı, esas olan bu habis yapının çökertilmesi olmalı.”
 
TOPLUMA YENÄ°DEN KAZANDIRILMALI
 
Mehmet Görmez, “Bu yapıyla bir ÅŸekilde yolu kesiÅŸtiÄŸinde cahil ve masum adımlarla hareket ederek iyi iÅŸler yaptığı zannedenler, örgütün akıl hocalarından, proje mimarlarından, kasa ve cüzdanlarından, elebaÅŸlarından ayrı deÄŸerlendirilmeli. Bu kiÅŸilerin topluma yeniden kazandırılması, karşılarında devletin hakkaniyeti ve mutedil duruÅŸunu bulması son derece önemli” uyarısında bulundu.
 
‘SAHTE DÄ°N’ SATMAYA ÇALIÅžIYORLAR!
 
Uydu üzerinden yayın yapan bir takım radyo ve televizyon kanallarının, sadece ‘din istismarı’ üzerinden ticaret yapan kanallar haline geldiÄŸini savunan Görmez, bunun ciddi bir sorun olduÄŸunu anlattı. Görmez, “Sahte bal sattı diye kanallar kapatılabiliyor, peki sahte din satmaya kalkışırsa ne yapılmalı? Elbette bunun önlemini almamız gerekiyor. Bu konuda gerek Türksat’ın, gerek RTÃœK’ün ivedilikle bir düzenleme yapması kaçınılmaz hale geldi” dedi.
 
GERÇEK DIŞI BİR DİN ANLAYIŞI
 
Görmez, konuÅŸmasını da şöyle sürdürdü; “Ä°slam’ın yüce deÄŸer ve gayesiyle barışmayan, toplumumuza bidat ve hurafelerle örülü gerçek dışı bir din anlayışı sunan bu yayınlara müdahale basın özgürlüğü kapsamında deÄŸerlendirilemez. Bilakis bunu önlemek din güvenliÄŸimizin, din emniyetimizin gereÄŸidir. Ä°slam’ı tahfif ve tezyif eden, Müslümanların dini duygularını sömüren bu yayınların düşünce ve düşünceyi yayma özgürlüğüyle ilgisi yok. Genel ilkeler ortaya konularak dini yayınlar konusunda hukuki bir düzenleme yapılmalı. Aksi takdirde giderek kırılganlaÅŸan toplum yapımız yeni ayrışma ve çatışma alanlarıyla karşı karşıya gelecektir.” 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.