Sosyal Medya

Güncel

Yıldırım: Dövizle sözleşme yapmayacağız

Başbakan Yıldırım, dalgalanan döviz fiyatları ve kriz iddialarıyla ilgili konuştu. "Bugün olup bitenler büyük ölçüde küresel olaydır. Türkiye'deki de bir yansımasıdır" diyen Yıldırım, devletin mecbur kalmadıkça dövizle sözleşme yapmayacağını açıkladı.



AK Parti grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, son dönemde sürekli dalgalanan döviz fiyatları ve kriz iddialarıyla ilgili değerlendirmeler yaptı. Başbakan Yıldırım, devletin mecbur kalmadıkça dövizle sözleşme yapmayacağını ifade etti. Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Üzerinde ekonomik yaptırımlarla oyun oynanan eski Türkiye senaryoları artık tarihin çöplüğüne atılmıştır. Ama unumuzu eleyip, eleğimizi astık, saymıyoruz. Küresel piyasalardaki hareketler ve kurlardaki oynaklık konusunda tedbirliyiz, dikkatliyiz. Unutmayalım ki bugünlerde piyasada yaşanan olaylar sadece Türkiye'ye has bir durum değildir. Geçen hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda dünyada ve Türkiye'deki piyasalardaki bu durumun değerlendirmesini enine boyuna müzakere ettik, konuştuk. Küresel piyasalardaki dalgalanmaları şüphesiz diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'yi de olumsuz etkiledi. Bu bir gerçek. Özellikle Amerika'daki başkanlık seçimi sonrası ortaya çıkan durum, izlenecek politikalar, piyasalar için bir gösterge oldu. Bir tedirginlik nedeni oldu."

"Bugün olup bitenler büyük ölçüde küresel olaydır. Türkiye'deki de bir yansımasıdır."

"Vatandaşımız 112 milyar TL'yi devlete ödemek için kuyruğa girdi."

"Kriz tellalları ortada kol gezerken 10 milyon vatandaşımız devletin kasasına para koymak için sıraya girdi."

"Türkiye'nin ekonomik temelleri güçlü, sağlam. Ekonomimizin gücünü daha da artıracak reformlara devam ediyoruz."

"MB'nin döviz rezervlerinde azalma yok"

"Merkez Bankası’nın net döviz rezervlerinde herhangi bir azalma söz konusu deÄŸil. Planlarımızı en kötü senaryoya göre yaptık."

"Mecbur kalmadıkça yabancı para ile sözleşme yapmayacağız. Türk Lirası ile sözleşme yapacağız."

"Devletin yapacağı döviz ödemelerinde bir değişiklik söz konusu değil. Devlet ödemelerini aslanlar gibi yapacak. Bunu yapacak gücü de imkânı da var."

"Bu FETÖ’cüler bir daha bu milletten himmet deÄŸil zırnık bile alamayacaksınız."

"Ä°stiyorlar ki Türkiye bir ekonomik belirsizliÄŸe, bir kararsızlığa girsin. Siz bu Tirkiye’yi 15 Temmuz’da tanklarla yıldıramadınız, 3-5 kuruÅŸla mı yıldıracaksınız."

"Ana muhalefetin ekonomi kurmayları döviz üzerinden siyasi rant düşünmeyi bir kenara bıraksın."

TeÅŸvikler

"Türkiye’ye turist getiren acentalar için yakıt desteÄŸini görüştük. Havalimanlarına 2017 boyunca misafir getirene uçak başı 6 bin dolar destek vereceÄŸiz."

"AB daha çok kaybeder"

Başbakan Yıldırım konuşmasında ayrıca, Avrupa Birliği'yle (AB) son dönemde yaşanan gerginliği değerlendirdi.

"Buradan bütün muhataplara açık şekilde söylüyorum: Türkiye-AB gerginliğinden her iki taraf da kaybeder ama kim daha çok kaybeder derseniz; şüphesiz AB daha çok kaybeder. AB şunu bilsin; Türkiye ile iyi ilişkiler sürdürmek Avrupa'nın gelecekteki güvenliği açısından bir mecburiyettir."

"Terör örgütlerine elinde emzikli masum bebek muamelesi yapan..."

Başbakan terörle mücadeleye de değindi; "Sınır ötesi operasyonlarda PKK ve türevi örgütlerle amansız mücadelemiz devam ediyor. FETÖ denen uluslararası destekli ihanet şebekesiyle de aynı kararlılıkla mücadeleyi sürdürüyoruz. Bütün bu terör örgütlerine elinde emzikli masum bebek muamelesi yapan dost bildiğimiz ülkelerle de diplomatik zeminde mücadelemizi veriyoruz" dedi.

"Güneydoğu'da güvenlik güçlerimiz bölgeyi tamamen temizledi. İlgili bakanlıklarımız gerekli tespitleri yaptı. Altyapı sistemini tamamen yeniliyoruz. Yıkılan evlerin daha güzelini, iyisini yapmaya başladık. Bir yılda 36 bin konutu yapıp vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Böylece, bu konutlar tamamlanınca, terörden doğan mağduriyet sona ermiş olacak."

CHP'ye tepki

"Gencecik bir kaymakam makamında şehit edildi. Biz isterdik ki CHP'li kardeşlerimiz o kaymakamın ailesine de ziyarete gitsin. Onlar Mardin'e gideceğine Sakarya'ya gitsin. Vatanseverlik böyle olur. Vatanseverlik, milletin yanında olmakla olur; teröre cesaret vermek vatanseverlik değildir."

Kaynak: Al Jazeera, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.