Sosyal Medya

Güncel

Son noktayı koydu: Evlilik için reşit olma şartı dahi yetmez

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, ‘küçük yaştaki kız çocuklarının evliliği’ tartışmalarına noktayı koydu: “Örften beslenen adetler İslam’ın gereği değil. Büluğ çağına erse de eş, anne olmayı idrak edemeyen kız çocuğu, babası tarafından dahi evlendirilemez.”



Toplumda yükselen tepkiler sonrası geri çekilen küçük yaÅŸtaki çocukların istismarcıları ile evlendirilmesi ve çocuk evlilikleri konusunda Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Mehmet Görmez net konuÅŸtu. Bu durumun bir tarım toplumu geleneÄŸi olduÄŸunun altını çizen Görmez “Ä°slam temelli tartışılması bile üzücü. AnneliÄŸin anlamını bilmeyen bir kız çocuÄŸunu babası tarafından dahi evlendirilemez” diyerek noktayı koydu. Görmez, Adana’da “15 Temmuz Darbe GiriÅŸiminin Dini ve Toplumsal Hasarı” baÅŸlığıyla düzenlenen “33. Ä°l Müftüleri Ä°stiÅŸare Toplantısı”nın açılışında yaptığı konuÅŸmada önemli açıklamalarda bulundu.
 
Bireyin dinini, aklını, canını, malını, ırzını koruyan bir devlet ve toplum yapısının Ä°slam’ın temel dinamiÄŸi olduÄŸuna dikkati çeken Görmez, devletin, vatandaÅŸlarının hak ve dokunulmazlıklarını koruyan en güçlü mekanizma olduÄŸunu kaydetti. Bilhassa suistimale açık grupların, kırılgan kesimlerin, kendisini korumakta zorlanan bireylerin muhafazası söz konusu olduÄŸunda, devletin konumunun tartışılamayacağının altını çizen Görmez, “Bu baÄŸlamda kadınların taciz ve ÅŸiddete, çocukların ihmal ve istismara uÄŸramaları affedilecek bir suç deÄŸildir. Kimse örften beslenen ve geleneksel tarım toplumunun genlerinde var olan bazı uygulamaları dini mübin Ä°slam’ın bir gereÄŸi olarak göremez, gösteremez.
 
Ä°slam’da bireyin akıl ve ruh saÄŸlığının korunması esastır. Travmatik sonuçla doÄŸuran hiçbir iliÅŸki tecviz edilemez” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Görmez, Ä°slam’da bireyin mükellefiyetinin akıl ve büluÄŸ çağıyla baÅŸladığını, dolayısıyla bir kiÅŸinin kendi sorumluluÄŸunu üstlenme ve kendi ayakları üzerinde durmasının akıl ve büluÄŸ ile mümkün olduÄŸunu belirtti. “Ä°badetlerde büluÄŸ yaşı esas almakla birlikte muamelatta (iÅŸlemler) büluÄŸ yaşı yeterli deÄŸildir” diyen Görmez, “Ergenlik gerek, ÅŸarttır ancak yeter ÅŸart deÄŸildir. Yeter ÅŸart akılla tamamlanır. Ä°kisi var olmadan muamelat konularında mükellefiyet ÅŸartları yerine gelmemiÅŸ olur” ifadesini kullandı. Ä°slam’a göre evlilikte ahlaki, hukuki yükümlülükler bulunduÄŸunu, çiftin Allah’a karşı mesul olduÄŸunu belirten Görmez, Kur’an’ın nikahı, “SorumluÄŸu ağır büyük bir sözleÅŸme olarak” tarif ettiÄŸine dikkat çekti.
 
Görmez, deÄŸerlendirmelerinde ÅŸunlara iÅŸaret etti: “Bütün bunlar gözardı edilerek henüz anne olma yaşına gelmemiÅŸ, eÅŸ olmaya karar vermemiÅŸ bir çocuÄŸu annesi, babası dahi olsa evlendiremez. BüluÄŸ çağına erse de akli melekeleri geliÅŸmemiÅŸ, eÅŸ olmanın anlamını, aile olmanın yükümlülüğünü, anne olmanın gereklerini henüz öğrenmemiÅŸ ve idrak edememiÅŸ bir kız çocuÄŸu babası tarafından dahi evlendirilemez. Buna raÄŸmen çocuk yaÅŸta evliliÄŸin Ä°slam odaklı tartışılması ve konuÅŸulması üzücü olmuÅŸtur.
 
Cinsel istismara kapı aralayacak bir düzenlemenin hukuk ve adalet sistemimizden onay alması mümkün olamaz. Devlet hiçbir ayrım gözetmeksizin kanatları altında yaÅŸayan herkesin ırz ve namusunun da teminatıdır. Bu baÄŸlamda hak ihlalleri, tecavüzler cezasız kalamaz. Elbette maÄŸduriyetler var ise bunlar serinkanlı tartışarak giderilmeli, özel durumlar genele teÅŸkil edilmemeli, yeni maÄŸduriyetlere zemin oluÅŸturmamak adına kılı kırk yaran bir özenle hareket edilmelidir. Aslolan ahlaki prensiplerin ve doÄŸru bilginin toplum hayatına hakim olmasını saÄŸlamaktır.”
 
SORUÅžTURMALARDA ADALETE DÄ°KKAT UYARISI
Görmez, FETÖ soruÅŸturmaları kapsamında ‘maÄŸduriyet’ oluÅŸturulmamasını vurgulayarak ÅŸunları söyledi: Burada altını çizmek isterim ki soruÅŸturmalar ve açığa almalar sürerken belirsiz, açık seçik olmayan noktaların oluÅŸmaması için azami gayret gösterilmelidir. Mahcubiyetimiz ve vebalimizin büyüklüğü tedirginlikle birleÅŸince adaletsizliÄŸe kapı aralanmamalıdır. Esas olan bu habis yapının çökertilmesi olmalıdır. Bir kimsenin iÅŸlediÄŸi suçtan dolayı baÅŸkaca bir yakınının maÄŸdur edilmesi düşünülemez. Suçlu da olsa hiç kimse açlığa ve yokluÄŸa mahkum edilemez. Bu ilkeler hakkın ve hukukun gereÄŸi olup FETÖ ile mücadelede bunlara riayet edilmesi, adaletin yanı sıra toplumsal huzurunu tesisi için de elzemdir.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.