Sosyal Medya

Güncel

Ak Parti Anayasa taslağını meclise sunmak için tarih verdi!

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şentop, Türkiye’nin geleceğe doğru yol kat edebilmesi için Anayasa ve parlamenter sistemin değiştirilmesi gerektiğini belirtirken, "15 gün içerisinde anayasa değişikliğiyle ilgili bir teklifi meclise vereceğiz" dedi.



TekirdaÄŸ Namık Kemal Ãœniversitesi'nde, (NKÃœ) 'Türkiye’de Anayasalar ve Siyaset' konulu konferans düzenlendi. Konferansa, Prof.Dr. Mustafa Åžentop’un yanı sıra, TekirdaÄŸ Valisi Mehmet Ceylan, AK Parti TekirdaÄŸ milletvekilleri AyÅŸe DoÄŸan ve Metin Akgün, NKÃœ Rektörü Prof.Dr. Osman ÅžimÅŸek ile AK Parti TekirdaÄŸ Ä°l BaÅŸkanı Cüneyt Yüksel katıldı. TBMM Anayasa Komisyonu BaÅŸkanı Prof.Dr. Mustafa Åžentop, Türkiye’nin geleceÄŸe doÄŸru yol kat edebilmesi için yeni Anayasa'nın ve parlamenter sistemin deÄŸiÅŸtirilmesi gerektiÄŸini savundu. Bahar aylarında yeni Anayasa'nın referanduma sunulacağını açıklayan Prof.Dr. Åžentop, şöyle devam etti:
 
"15 gün içerisinde anayasa değişikliğiyle ilgili bir teklifi Meclis'e vereceğiz. Bahar aylarında bir referandumla anayasa değişikliğini halkımızın onayına sunacağız. Türkiye şu anda 1982 yılında yapılan bir anayasa ile idare ediliyor. Bugüne kadar mayıs ayında yapılan değişiklikle birlikte 18 değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikler arasında çok önemli dokunmalar var. Mesela AK Partinin 2004 yılında anayasanın 90. maddesiyle ilgili yapılan değişiklik çok önemli bir değişikliktir. Bu kadar değişikliğe rağmen Türkiye hala yeni Anayasayı tartışıyor. Bunun sebebi şudur, biz anayasanın bu değişiklerle sözde bir değişiklik yapıyoruz. Bu değişimlerin sözde değişimler olmasıdır. Şu anki anayasanın paradigmasıyla ilgili bir sorun var."
 
TÃœRKÄ°YE'DE EYALET SÄ°STEMÄ° OLACAK MI?
BaÅŸkanlık sistemi tartışmalarında Türkiye’nin bölüneceÄŸini savunanların olduÄŸunu söyleyen Prof. Dr. Åžentop, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"BaÅŸkanlık sistemi denince akla ABD geliyor. Orada eyalet sistemi var. Aynı zamanda federasyondur ABD. Åžimdi şöyle bir algı oluÅŸuyor; ‘Türkiye BaÅŸkanlık sistemine geçerse Türkiye'de de mi eyalet sistemi olacak?' Bu yanlış bir tutum. BaÅŸkanlık sistemi dediÄŸiniz ÅŸey bir hükümet sistemi tartışmasıdır. Yürütme erki içinde geçen bir tartışmadır. Federasyon dediÄŸimiz ÅŸey ise devletin yapısıyla ilgili bir husus. Bu iki unsur bir biri ile teorik olarak ilgisi olmayan ÅŸeylerdir. Almanya'ya bakın federasyon var ama bir de parlamenter sistem var. Demek ki federasyon sadece baÅŸkanlık ile olmuyor. Parlamenter sistemle de olabiliyor. Federasyonların tarihi siyasi bir planı vardır. Almanya 20'nci yüzyıl sonlarına kadar birliÄŸini saÄŸlayamamıştır. Amerika da öyledir. Federasyonlar ile üniter yapı arasındaki kriter ÅŸudur. Devletin temel erkleri vardır, yasama, yürütme ve yargı. EÄŸer bu erkler merkezi tek ise üniter devlet, birden fazla ise federasyondur. Mesela Amerika’da her eyaletin ayrı yasaları vardır. Ä°ki tane yasaları vardır. Biri merkezi, diÄŸer ise her eyalete ait olan yasalardır. Yürütme organı ise bir baÅŸkanları vardır, bir de her eyaletin kendi baÅŸkanı vardır. Yargıda da aynı ÅŸey söz konusu. Her eyaletin kendi hukuki bürokrasisi var. Bizde ise, bu durum daha farklı. Bizde yasama yürütme ve yargı tek ve merkezidir"
 
'AVRUPA'DA HARİTALAR DEĞİŞERECEK'
Avrupa'da önümüzdeki 25 yıl içersinde haritaların deÄŸiÅŸime uÄŸrayacağını ileri süren Prof.Dr. Åžentop, "Obama sistemin en aykırı adamıydı o zaman ona oy verdiler. Åžimdi ise Trump sistemin en aykırı adamı. Clinton ise statükonun en has temsilcisi ama ona vermediler Trump’a verdiler. Bu bir isyandır yani artık sosyal ekonomik yapılar deÄŸiÅŸiyor ya. Siyasi yapılar düzenler deÄŸiÅŸecek. Bana soracak olursanız, 25 yıl bir çeyrek asır içerisinde Avrupa’da belki haritalarda deÄŸiÅŸecek. Ä°ÅŸte böyle bir dönemden geçiyoruz. Böyle bir dönemde Türkiye’nin de kendini koruyabilmesi için mevcudiyetini sürdürmesi ve bu deÄŸiÅŸim içerisinde bir aktör olarak yer alabilmesi için kendisini deÄŸiÅŸtirmesi lazım" ifadelerini kullandı.
 
TEKÄ°RDAÄž/DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.