Sosyal Medya

Güncel

Rohingya Müslümanları için binler meydanlarda

Malezya, Bangladeş, Tayland ve Endonezya'da binlerce kişi, Myanmar hükümetinin Rohingya Müslümanlarına uyguladığı zulmü protesto etti. Zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınan bir Rohingyalı "Barış gelmeden bizi Myanmar'a geri gönderirlerse bizi diri diri yakarlar" diyor.



Malezya, Bangladeş, Tayland ve Endonezya'da binlerce kişi, Birleşmiş Milletler'in Müslüman Rohingya azınlığına 'etnik temizlik' uygulamakla suçladığı Myanmar hükümetini protesto etti.

BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi yetkilisi John Mckissick, BangladeÅŸ’e kaçan binlerce Rohingyalıda iÅŸkence ve tecavüz vakalarına tanıklık ettiklerini anlatmış, yerlerinden edilen Rohingyalıların sayısının 30 bini bulduÄŸunu söylemiÅŸti. 

BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi’nin BangladeÅŸ’in sınır bölgesindeki Cox’s Bazar kentinde görev yapan Mckissick, BBC’ye verdiÄŸi demeçte, askerlerin Rohingyalıları öldürdüğünü, çocuklara iÅŸkence yaptığını, kadınlara tecavüz ettiÄŸini, evleri yakıp yaÄŸmaladığını söylemiÅŸti.

BM yetkilisine göre, bu uygulamaların amacı, Rohingyalıları Myanmar ile Bangladeş arasında sınır olan nehri geçmeye zorlamak.

En az 86 Rohingya Müslümanı öldürüldü 

Myanmar, Rohingyalıların yaşadığı Arakan bölgesinde 9 askerin öldürüldüğü Ekim ayından bu yana bu bölgede operasyon başlatmıştı.

Reuters haber ajansına göre bu operasyonlarda en az 86 Rohingya Müslümanı öldürüldü. 

"Binden fazla ev yok edildi"

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW), uydu görüntülerine dayanarak Arakan’daki Rohingya köylerinde binden fazla evin yok edildiÄŸini tespit ettiklerini söyledi.

Bu iddiayı da reddeden Myanmarlı yetkililer, Rohingyalıların kendi evlerini kendilerinin yaktıklarını öne sürüyor.

Rohingya köylerinin ateşe verildikten önceki ve sonraki halleri uydu görüntülerine bu şekilde yansıdı:

 

 

İlk 'etnik temizlik' suçlaması değil

Myanmar devletine daha önce de ‘etnik temizlik’ suçlaması yapılmıştı. Nisan 2013’te Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW) Myanmar’a benzer suçlamalarda bulunmuÅŸtu.

Dönemin Myanmar Devlet BaÅŸkanı Thein Sein, bu suçlamaları reddederek bunun bir ‘karalama kampanyası’ olduÄŸunu iddia etmiÅŸti

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.