Sosyal Medya

Güncel

Avrupa'da yeni Donald Trump yaratmamalıyız

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Avrupa'da son dönemde artan ırkçı ve sağcı popülist eğilimlerin AB'nin barış ve uyum içinde genişlemesinin önünü tıkadığını, bu nedenle AB'nin entegrasyon projesine bir müddet ara vererek önündeki hedefleri yeniden ölçüp biçmesi gerektiğini ifade etti.



Welt am Sonntag gazetesine bir röportaj veren CumhurbaÅŸkanı Gauck, AB'ye tüm üye ülkelerin politikacılarının neyi hangi hızda baÅŸarmak istediklerini bir durup düşünmeleri gerektiÄŸini çünkü son yıllardaki politikaların hedeflenenin aksine popülist akımları hızlandırdığını söyledi. "Avrupa'da yeni Donald Trump yaratmamalıyız" ifadesini kullanan Gauck, Avrupa BirliÄŸi projesinin önemli 'barışçıl' bir konsept olduÄŸunu, kendilerinden önceki liderlerin rüyalarında bile göremeyecekleri bir baÅŸarıyı ifade ettiÄŸini, ancak küreselleÅŸmenin umulanın tersine insanları birbirinden uzaklaÅŸtırmaya baÅŸladığını, Avrupalı insanların da yapısını deÄŸiÅŸtirdiÄŸinden bahsetti. 

'HERKES BÄ°ZÄ°MLE GELMEK Ä°STEMÄ°YOR, BU ENDÄ°ÅžELENDÄ°RÄ°CÄ°'

78 yaşındaki Alman Cumhurbaşkanı, röportajın devamında şu ifadeleri kullandı: 'Küreselleşme herkes için aynı yönde işlemiyor. Daha yakın ve kenetlenmiş bir birlik hayali kurarken belki de biraz hızlı hareket ettik. Herkes bizimle birlikte gelmek istemiyor. Bu da beni endişelendiriyor. İnsanlarda bir huzursuzluk ve memnunsuzluk hakim. Bu da ABD'de Donald Trump'ı iktidara taşıyan şey. Bu nednele biraz mola verip, şapkamızı önümüze koyup, neyin peşinde olduğumuzu, neyi hedeflediğimizi bir tartmalıyız. Avrupalı politikacılar, özgürlük ve güvenlik gibi evrensel değerlere daha çok odaklanmalı, ve 28 üyeli bu Avrupa bloğunda yaşayan herkesin 'evinde' olduğu duygusunu yeniden yaratmalı. Herkes kendini dünya vatandaşı gibi hissetmiyor."
 

TRUMP'IN Ä°KTÄ°DARI AVRUPALILARI DAHA DA TETÄ°KLEYEBÄ°LÄ°R

Gauck'un bu sözleri özelikle son zamanlarda sığınmacı akının yarattığı baskı nedeniyle Avrupa'nın pek çok ülkesinde sığınmacı karşıtı ve ırkçı politikalar güden saÄŸcı partilerin yükseliÅŸ ivmesini hızlandırdığı bir dönemde geldi. Son olarak ABD'de Donald Trump'ın baÅŸkan seçilmesiyle birlikte bu akımın daha ivme kazanacağı ve Avrupa'yı daha da etkileyeceÄŸi düşüncesi hakim. Fransa'da mayıs ayında yapılacak CumhurbaÅŸkanlığı seçimi önceki merkez saÄŸdaki Cumhuriyetçiler, kendi adayları olarak daha ılımlı politikalar güden Alain Juppe yerine saÄŸcı vaatlerde bulunan Francois Fillon'u seçti. Ãœlkede sığınmacı karşıtı söylemleri ile son yıllarda büyük ivme kazanan Ulusal Cephe'nin (FN) lideri Marine Le Pen de yükseliÅŸine devam ediyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.