Sosyal Medya

Dünya

AB'den itiraf: Mutabakat devam etmeli

Avrupa Birliği yetkilisi, Türkiye ile yapılan mutabakatın devam etmesi için her şeyi seferber etmeleri gerektiğini söyledi.



Yunanistan'ın baÅŸkenti Atina'da düzenlenen 6. Avrupa Ä°ltica Destek Ajansı (EASO) Ä°stiÅŸari Forumunun açılışında konuÅŸan AB Komisyonunun Göç, İçiÅŸleri ve VatandaÅŸlıktan Sorumlu Ãœyesi Dimitris Avramopulos, Avrupa'daki göçmen krizine iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.

10 BİN GÖÇMEN GELİYORDU 100'ÜN ALTINA DÜŞTÜ

Avramopulos, göçmen krizinin henüz sona ermediğini vurgulayarak "Avrupa'da göçmen durumu hala kırılgan ancak iyileşiyor. Martta günde 10 bin göçmen gelirken şu an bu sayı yüzün altında." diye konuştu.

Geçen aylarda yaklaşık 8 bin sığınmacının Yunanistan ve İtalya'dan diğer Avrupa ülkelerine yerleştirildiği bilgisini paylaşan Avramopulos, Avrupa ülkelerine sözlerini hemen yerine getirmeleri ve kapasiteyi artırma çağrısında bulundu.

Avramopulos, sığınma başvurularının daha hızlı sonuçlanması için üye ülkelerden EASO kapsamında görev alan iltica uzmanı sayılarını artırmalarını istedi.

TÃœRKÄ°YE Ä°LE YAPILAN ANLAÅžMA

Türkiye ve Avrupa BirliÄŸi (AB) arasındaki göçmen mutabakatının iÅŸlediÄŸini ifade eden Avramopulos, "Bu mutabakatın iÅŸlemeye devam etmesi için elimizdeki her ÅŸeyi seferber etmeliyiz. Bu bizim önceliÄŸimiz ve buna baÄŸlı kalacağız."deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlayan EASO Direktörü Jose Carreira, adalarda bulunan iltica uzmanı sayısını artırmayı planladıklarını kaydetti.

Carreira, Yunanistan Göç Bakanı Yanni Muzalas'ın adalarda söz verilen 400 sayısına karşın yalnızca 36 uzman bulunduÄŸu yönündeki ifadesine iliÅŸkin, "Bakan Muzalas haklı. Ama söylediÄŸi sayılar yanlış. Sayı adadan adaya veya aydan aya duruma göre deÄŸiÅŸebiliyor. Adalarda çevirmenler dahil 210 görevlimiz var. Bu sayıyı artırmak istiyoruz" dedi.

AVRUPA'NIN DÄ°ÄžER PLANLARI

Carreira, göçmen geçiÅŸlerinde sayı hızlı bir ÅŸekilde artarsa bir B planı olup olmadığına yönelik soruya, "Bu yarın da gerçekleÅŸebilir. Emin olun B, C, D planlarımız da var. GeliÅŸmeleri görüyoruz. Ama ÅŸu andaki gerçek bu deÄŸil. Türkiye ile iliÅŸkiler bu baÄŸlamda olumlu, aynı ÅŸekilde, deÄŸiÅŸmedi. Umalım ki bunun aksi olmasın." diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.