Sosyal Medya

Dünya

Suriyeli mülteciler: 'Kapıları açarsanız Avrupa'ya gideriz'

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak İzmir'e gelen Suriyeliler, Türkiye'nin sınır kapılarını açması durumunda Avrupa'ya gitmek istiyor.



Ãœlkelerindeki iç savaÅŸtan  kaçarak Ä°zmir'e gelen Suriyeli sığınmacılar, Türkiye'nin sınır kapılarını açması durumunda Avrupa'ya gitmek istediÄŸini dile getiriyor.

MÃœLTECÄ°LERÄ°N AVRUPA HEYECANI

Türkiye'de yaÅŸamını sürdüren Suriyeliler, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın sığınmacıların Avrupa'ya geçiÅŸi ve sınır kapılarını açmaya yönelik  sözlerini heyecanla karşıladı.

Suriyeliler Türkiye kapıları açarsa Avrupa'ya gidecek

"TÃœRKÄ°YE'YE MÄ°NNETTARIZ"

Suriye Mültecilerle Dayanışma DerneÄŸi BaÅŸkanı Muhammed Salih Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iç savaşın baÅŸladığı günden itibaren can güvenliÄŸi  endiÅŸesiyle evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilere kucak açan Türkiye'ye minnettar olduklarını söyledi.

Suriyeliler Türkiye kapıları açarsa Avrupa'ya gidecek

"VERDİKLERİ SÖZÜ YERİNE GETİRMEDİLER"

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara saÄŸlık, eÄŸitim ve iÅŸ imkanı noktasında büyük yardımda bulunduÄŸunu vurgulayan Ali, Avrupa'nın ise verdiÄŸi sözü yerine getirmediÄŸini belirtti.

"SURÄ°YE'NÄ°N KUZEYÄ°NDE YAÅžAYANLARIN YÃœZDE 50'SÄ° GELÄ°R"

Suriye'den kaçmak isteyenlerin, insan kaçakçılarına bin dolara varan  Ã¼cretler ödediÄŸini dile getiren Ali, "Türkiye kapıları açarsa, Suriye'nin  kuzeyinde yaÅŸayanların yüzde 50'si gelir. Çünkü orada can güvenliÄŸi kalmamış,  terör örgütlerinin girdiÄŸi bölgede gerginlik yaÅŸanıyor. Kapı açılırsa ÅŸu an 4  milyon olan Suriyeli sayısı 8 milyona kadar çıkabilir. Bu insanlar ümitsiz  kalırsa, Avrupa BirliÄŸi yardımları, ümitleri biterse üçüncü ülke arayacaklar.  Tehlikeli olmasına raÄŸmen denizden bile geçiÅŸler artacak." dedi.

"GÄ°TMEK Ä°STEYENLERÄ°N SAYISI DAHA FAZLA"

Ali, bazı Suriyelilerin Türkiye'de kalmayı tercih etmesine raÄŸmen  gitmek isteyenlerin sayısının çok fazla olacağına dikkati çekti.

Suriyeliler Türkiye kapıları açarsa Avrupa'ya gidecek
Fotoğraf Atlas Dergisi'nde yayınlandı: Çiğdem Üçüncü

"SINIR AÇILIRSA OTOBÜSLER YETİŞMEYECEK"

Geçen yıl Edirne sınırına giden Suriyelilerin sayısını anımsatan Ali, "Bir yıl önce Edirne'de birçok insan toplandı sınırın açılması için. Sınır açılırsa zannediyorum ki Ä°stanbul yoluna otobüsler yetiÅŸmeyecek. Halep'te,  Kamışlı'da Edirne sınırının açıldığı duyulursa, zannediyorum bütün yollarda  izdiham olacak. Herkes can güvenliÄŸi için gelecek." ifadelerini kullandı.

"BURADAKÄ° HERKES GÄ°TMEK Ä°STÄ°YOR"

 

Halep'ten 1,5 yıl önce üç çocuÄŸuyla geldiÄŸi Ä°zmir'de berberlik yapan  Besil Abdülrahman, zor durumlarında kendilerine sahip çıkan Türkiye'ye  minnettarlık duyduklarını bildirdi.

Bir kardeÅŸinin Kanada'da olduÄŸunu, ailesiyle onların yanına gitmek  istediÄŸini anlatan Abdülrahman, "Deniz yoluyla gitmek istedim ama ölümler çok  oluyor diye korktuk, gitmedik. Türkiye'de çok iyi ağırlandık ama daha iyi ÅŸartlar  için Avrupa'ya gitmek istiyoruz. Sadece ben deÄŸil buradaki herkes gitmek  istiyor." dedi.

Amer Ä°brahim ise CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a kendilerine sahip çıktığı  için teÅŸekkür ederek, Türkiye'nin kapıları açması durumunda 2 çocuÄŸu ve eÅŸiyle  Avrupa'ya gitmek istediÄŸini kaydetti.

"ARKADAŞLARIM DA KAPILARIN AÇILMASINI BEKLİYOR"

Åžam'dan 1,5 yıl önce Türkiye'ye gelen inÅŸaat mühendisi Mehmet Kalluf, ülkelerinde çıkan iç savaşın ardından birçok arkadaşının Avrupa'ya gittiÄŸini belirterek, "Burada yaÅŸam çok iyi ama Türkiye kapıları açarsa Almanya'ya giderim,  ailem orada. Görüştüğüm arkadaÅŸlarım da Avrupa'ya gitmek istediÄŸini söyledi." diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.