Sosyal Medya

Güncel

Türkeş'ten referandum çıkışı

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, OHAL döneminde anayasa değişikliği yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, "OHAL’i tatbik ettiğin bir ülkede anayasa gibi temel bir yasayı değiştirmemelisin" dedi.



BaÅŸbakan Yardımcısı TuÄŸrul TürkeÅŸ, OHAL döneminde anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılmaması gerektiÄŸini vurgulayarak, "OHAL’i tatbik ettiÄŸin bir ülkede anayasa gibi temel bir yasayı deÄŸiÅŸtirmemelisin" dedi. TürkeÅŸ, referandumda hayır oylarının yüksek çıkması halinde cumhurbaÅŸkanının meÅŸru haklarının sorgulanmaya açılacağını savundu.

Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'e konuşan Türkeş, anayasa değişikliği ve referandum sürecine ilişkin açıklamalar yaptı. Türkeş, anayasa değişikliği referandumunda Turgut Özal dönemini hatırlatarak, referandumda yüzde 50'nin altında oy çıkması durumunda erken seçim tartışmasının çıkacağına işaret etti. Türkeş şunları söyledi:

"Referandum genel seçim deÄŸildir. 7 Haziran’da yüzde 41 alırsın, 1 Kasım’da yüzde 49.5’e çıkarırsın ve mutlak galipsin. Referandumda aynı yüzde 49.5’u aldığında seçimi kaybettin demektir. Referandumu kaybetmek cumhurbaÅŸkanının yasal ve meÅŸru olduÄŸunu tekrar tartışmaya açar. AK Parti’nin buna dikkat etmesi lazım. Referandumda yüzde 49 dahi alsa AK Parti referandumu kaybetmiÅŸ olur ve opsiyonlardan biri de takviminden önce seçim yenilemek olabilir. Ben parti içinde de bunu söylüyorum. Referandumu kaybettin, iddianı kaybettin, bunu da sana 40 milletvekilli bir parti yaptırdı. Bunun bir bedeli olur. Asgaride seçime gitmen gerekir gibi bir durumla da karşı karşıya kalabiliriz."

"Ä°DAM ZOR"

Ä°dam tartışmalarına da deÄŸinen BaÅŸbakan Yardımcısı TürkeÅŸ, "Ben bugün Türkiye’de idamın geri getirilmesinin zor olduÄŸunu, bunun faydasından çok zararı olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"OHAL'DE ANAYASAYI DEĞİŞTİRMEMELİSİN"

OlaÄŸanüstü Hal (OHAL) süresinin uzatılmasına ve sürece deÄŸinen TuÄŸrul TürkeÅŸ, "Uzatılıp uzatılmayacağına bakılacak ama OlaÄŸanüstü Hal’deki bir ülke anayasa deÄŸiÅŸtiremez. Diyelim ki hükümet ocak sonunda yeniden uzattı OHAL’i. Ondan sonra yapılır referandum. Önce yapılmamalı. Ben bunu söyledim. Åžimdi bu röportaj yayınlandıktan sonra buradan duman çıkabilir. Ama iyi olur çünkü bunun tartışılması gerekiyor. OHAL’i tatbik ettiÄŸin bir ülkede anayasa gibi temel bir yasayı deÄŸiÅŸtirmemelisin" dedi.

AK PARTÄ°’YE MHP UYARISI

TürkeÅŸ, MHP lideri tarafından ‘aniden’ ortaya atılan ve gündemin en üst sırasına tırmanan yeni anayasa çalışmaları ile ilgili “Bu konu epey uzun bir süredir AK Parti'nin gündeminde öncelikli madde. Bir ÅŸekilde halledilmesi için iyi niyet ve gayret var. Aniden, bir davet olmaksızın Sayın Bahçeli ‘Ben varım, bu iÅŸe katkı sunayım' diye çıktı. AK Parti'nin ‘Yok kardeÅŸim senden gelecek hayır Allah'tan gelsin' demesini beklemezsiniz deÄŸil mi? Sayın Bahçeli öyle deyince AK Parti de ‘Memnuniyetle, buyur katkını sun, zaten gündemimizdeydi. Allah razı olsun' dedi. Sayın Bahçeli çok deneyimli ve kurt bir siyasetçidir. Şüphesiz ki bir stratejisi vardır. Bu stratejisindeki öncelik de kendi partisinin baÅŸarısı olmalıdır ve öyledir de. Retorikte ‘Önce ülkem ve milletim, sonra partim ve ben' dense dahi ben pratik uygulamalarda parti menfaatinin öncelikli olarak gözetildiÄŸini bilen birisi olarak söylüyorum” diye konuÅŸtu.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.