Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

10 milyon insanı öldürecek tehlike!

Prof. Dr. Ender Yarsan: Araştırmalar gösteriyor ki 2050'ye kadar antibiyotik direncinden kaynaklanacak hastalıklardan 10 milyon ölüm yaşanacak.



Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ), Amerikan Ä°laç Dairesi (FDA) ve birçok ülkenin saÄŸlık otoritesi tarafından çağın sorunu olarak gösterilen "antibiyotik direnci", insan saÄŸlığını tehdit ediyor. Hayvan saÄŸlığı hizmetlerinde, insanlardan iki kat fazla kullanılan antibiyotiklerin et, süt ve diÄŸer ürünlerle insana geçiÅŸ yaptığını anlatan Ankara Ãœniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ender Yarsan, "Ä°nsanlarda olduÄŸu gibi hayvanlarda da antibiyotiklerin reçetesiz satılmaması gerekiyor. AraÅŸtırmalar gösteriyor ki 2050'ye kadar antibiyotik direncinden kaynaklanacak hastalıklardan 10 milyon ölüm yaÅŸanacak"diye konuÅŸtu.

"ARTIK İLAÇLAR ETKİSİZ KALIYOR, SOĞUK ALGINLIĞI BİLE ÖLÜM SEBEBİ OLACAK"

Dünya ülkelerinin antibiyotik direnci ile ilgili mücadelenin yollarını aradığını belirten Prof. Dr. Yarsan, "Artık ilaçlar etkisiz kalıyor. Çok basit bir soğuk algınlığında bile artık tedaviler yapılamayacak ve ölümlere yol açacak" dedi.

"TÃœRKÄ°YE AVRUPA'DA BÄ°RÄ°NCÄ° SIRADA"

Avrupa BirliÄŸi (AB) ülkelerinde her yıl en az 25 bin insanın antibiyotik direnci sonucu geliÅŸen hastalıklardan öldüğünü kaydeden Yarsan, "Türkiye, Avrupa'da antibiyotik kullanımında birinci sırada. Ä°l bazına baktığımızda Åžanlıurfa en fazla antibiyotik kullanan il. AntibiyotiÄŸin hayvan saÄŸlığında kullanımına bakarsak, insanlarda kullanımının neredeyse iki katı. Biz, ilacı hayvanlarda enfeksiyonu önlemek ve verimliliÄŸi artırmak için kullanıyoruz. Bu durumda bakteri direnç kazanmışsa et, süt ve diÄŸer ürünlerle bu dirençli mikroorganizma insana geçiyor.

"ABD TAVUKLARDA KULLANILAN ANTİBİYOTİĞİ YASAKLADI"

ABD, tavuklarda kullanılan ve insana bulaÅŸan bir antibiyotiÄŸi yasakladı. Eczaneler artık insanlara reçetesiz antibiyotik veremiyor. Veteriner hekimliklerde de bu karar alınmalı ve uygulanmalı." dedi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.