Sosyal Medya

Güncel

Avrupa kendi ordusunu kuruyor!

Avrupa Komisyonu Başkanı tarafından dile getirilen 'ortak Avrupa ordusu' ile ilgili karar tasarısı Avrupa Parlamentosu'nda kabul edildi.



Avrupa Parlamentosu (AP), AB’ye üye ülkelerin askeri iÅŸbirliÄŸini güçlendirmesi için ‘ortak bir savunma gücü’ oluÅŸturulması ve bir askeri operasyonel merkez kurulmasını içeren kararı onayladı. AP’de 255 ‘Hayır’ oyuna karşı 369 ‘Evet’ oyu ile kabul edilen kararda, üye ülkelere daha fazla savunma harcaması yapma çaÄŸrısı yer aldı.
 
Karar tasarısında imzası bulunan liberal parlamenter Urmas Paet, amacını 'Birlik’imiz büyük savunma zorluklarına karşı donanımlı deÄŸil. Avrupa, NATO’ya ve ABD’nin dayanışmasına bel baÄŸlamaya devam ediyor' sözleriyle ifade etti.
OluÅŸturulacak ‘ortak savunma gücü’nü ‘askeri Schengen’ olarak adlandıran Eski Estonya DışiÅŸleri Bakanı Paet, 'Avrupa devletlerinin güvenliÄŸi artan ÅŸekilde kırılgan hale geliyor. AB, kendini savunmak ve güvenliÄŸini arttırmak için daha fazlasını yapmalı' ifadelerini kullandı.
 
Herhangi bir baÄŸlayıcılığı bulunmayan kararın 15-16 Aralık’ta yapılacak AB Liderler Zirvesi’nde ele alınması bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.