Sosyal Medya

Güncel

TİKA-UNIDO anlaşması yenilendi

TİKA ile BM'nin kalkınma teşkilatı arasındaki işbirliği anlaşması yenilendi. TİKA Başkanı Serdar Çam, "Kapsamını genişleterek yeniledik" dedi.



Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Birleşmiş Milletler (BM) Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) arasındaki işbirliği mutabakatı yenilendi.

TİKA Başkanı Serdar Çam, Avusturya'nın başkenti Viyana'daki BM Ofisi'nde, UNIDO Genel Direktörü Li Yong ile bir araya geldi.

Türkiye'nin BM Viyana Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Emine Birnur Fertekligil ve UNIDO Türkiye Temsilcisi Süleyman Yılmaz'ın da katıldığı heyetlerarası görüşmede Çam ve Yong, TİKA ve UNIDO arasında 16 Haziran 2008 tarihinde imzalanan mutabakat zaptını yenileyen anlaşmayı imzaladı.

AnlaÅŸmaya göre, TÄ°KA ve UNIDO’nun iÅŸbirliÄŸi yaptığı ülkelerde, tarım, sanayi kalkınma, gıda güvenliÄŸi, iÅŸletmelerin geliÅŸtirilmesi, enerji verimliliÄŸi, çevre koruma ve teknoloji yatırımının yaygınlaÅŸtırılması alanlarında ortak projeler gerçekleÅŸtirilecek.

Proje teklifleri UNIDO Genel Direktörü ve TÄ°KA BaÅŸkanı’nın ortak kararıyla hayata geçirilecek. TÄ°KA BaÅŸkanlığı UNIDO merkezinde geçici uzman görevlendirecek.

TİKA Başkanı Çam, görüşmeden sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNIDO ile yaptıkları iyi niyet anlaşması kapsamında üçüncü ülkelere ilişkin ortak projelerin değerlendirmesini de yaptıklarını söyledi.

"TÄ°KA ile UNIDO arasında 16 Haziran 2008 tarihinde imzalanan ilk iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸmasının kapsamını geniÅŸleterek yeniledik." diyen Çam, ÅŸunları kaydetti: 

"Bu çerçevede Türkiye’nin mevcut kalkınma yardımları baÅŸta olmak üzere çeÅŸitli yardımlardaki kapasitesini de kullanarak uluslararası platformda iÅŸbirliÄŸi yapılması ile iliÅŸkili çalışma konuÅŸulup kararlaÅŸtırıldı.

Özellikle küçük, orta ölçekli firmaların geliÅŸtirilmesi ve müteÅŸebbislerin arttırılması, kendi ayakları üzerinde durabilecek, yardıma muhtaç olmadan hayatlarını idame edebilecek geniÅŸ kitlelerin ortaya çıkartılabilmesi ile iliÅŸkili Türkiye’de önemli projeler gerçekleÅŸtiriliyor. Bu manada bunu daha geniÅŸ bir çatı altında UNIDO ile birlikte yapmaktan büyük mutluluk duyacağımızı ifade ettik.

Bu çerçevede yakınımızdaki ülkeler başta olmak üzere, inşallah savaşın bitmesi ile birlikte Suriye'de, Irak'ta, Yemen'de, Orta Asya'da, Balkanlar'da yapmış olduğumuz çalışmaları ve projeleri UNIDO ile birlikte yapma hedeflerini konuştuk"

AVUSTURYA'DA ŞEHİTLİK AÇILACAK

Çam, ayrıca Avusturya’nın Mogersdorf kasabasında, 350 yıl önce Raab Suyu Muharebesi'nde ÅŸehit düşen Osmanlı askerleri için TÄ°KA tarafından yapılan anıtın açılacağını söyledi.

Mogersdorf'taki ÅŸehitliÄŸin simgesel ve çok anlamlı bir proje olduÄŸunu belirten Çam, "Uygun bir zamanda Viyana Büyükelçimizin de katılımı ile bu simgesel anıtın açılışını yapacağız" dedi.

Tarihçilere göre Raab Suyu Savaşı’nda 5 bin ila 15 bin arasında Osmanlı askeri ÅŸehit düştü. TÄ°KA, Mogersdorf kasabasında bulunan ve 1664 yılında Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmet PaÅŸa komutasındaki Osmanlı ordusu ile Avusturya-Macaristan, Almanya ve Fransa orduları arasında gerçekleÅŸen Raab Suyu Muharebesi'nde ÅŸehit olmuÅŸ Osmanlı askerleri için anıt dikme çalışmalarını geçen yıl tamamlamıştı.

Avrupa’da bir çok TÄ°KA muadili kuruluÅŸ ile temas halinde olduklarını anımsatan Çam, Avusturya’dan da bu manada bir görüşme talebi aldıklarını, ilerleyen günlerde Avusturya’nın önde gelen yardım kuruluÅŸları ile üçüncü ülkelerde yapılacak projeler hakkında fikir alış veriÅŸinde bulunacaklarını sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.