Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sünni milletvekili: 'Haşdi Şabi çetesine yasal koruma vermeyin!'

Sünni milletvekili Kerbuli, 'Kaçırma, sivilleri yakma, işkence gibi suçları işlemiş bazı silahlı grupların bu yasaya dahil edilmemesini istiyoruz. Bunlara devlet eliyle hukuki koruma verilmemesi gerekir.' dedi.



Irak'ta Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye yasal statü verilmesi istenirken, bunun ülkede mezhep temelinde yeni bir krize neden olmasından endişe ediliyor.

Åžii dini merci Ali es-Sistani'nin IŞİD'e karşı baÅŸlattığı "cihat çaÄŸrısı" üzerine kurulan, daha sonra büyük bölümü Ä°ran tarafından silahlandırılan HaÅŸdi Åžabi'nin, meclisteki Åžii Ulusal Koalisyonu tarafından hazırlanan yasa tasarısıyla, "Irak emniyet güçlerinden biri olarak yasal statü kazanması ve baÅŸbakana baÄŸlı silahlı bir kurum olması" Ã¶ngörülüyor.

Söz konusu yasa tasarısına göre, Haşdi Şabi'nin aynı zamanda Başkomutan olan Başbakan Haydar el-İbadi'ye bağlı olması ve Savunma Bakanlığı tarafından finanse edilerek silahlandırılması planlanıyor. Yasada ayrıca, Haşdi Şabi milislerinin polis ve orduya bağlı unsurlar gibi tüm mali ve hukuki durumunun garanti altına alınması ve söz konusu milislere dokunulmazlık getirilmesi de isteniyor.

Sünni kesim ise yarın mecliste görüşülmesi beklenen yasa tasarısına iliÅŸkin itirazlarını dile getiriyor. Söz konusu milis gücün savunma ve güvenlik kurumlarına baÄŸlanarak bunların bir parçası olmasını "endiÅŸeyle" karşılayan Sünniler, tasarının yasalaÅŸması durumunda bunun Sünnilere karşı gerçekleÅŸtirdikleri hak ihlalleri ile öne çıkan Asaib Ehlilhak ve Bedir Tugayları gibi grupların da meÅŸruiyet kazanmasının önünü açabileceÄŸinden kaygı duyuyor.

Haşdi Şabi'nin söz konusu yasayla meşruiyet kazanması halinde Başbakanlık kurumunu da dikkate almayacağı dolayısıyla verilen talimatların yerine getirilmeyeceği ihtimali üzerinde de duruluyor.

Sünni Güçler Birliği Milletvekili İntisar Cuburi konuya dair AA muhabirine yaptığı açıklamada, yasa tasarısına yerel Sünni aşiret güçlerinin de dahil edilmesi ve onların da haklarının garanti altına alınmasını istediklerini söyledi.

"EÄŸer bu ÅŸartımız yerine gelmezse tasarıya evet demeyeceÄŸiz." diyen Cuburi, milis güçler içinde sivillere karşı insan hakları ihlalinde bulunanların olduÄŸu ve onların da korumaya alınmasına karşı olduklarını ifade ederek, yargının devreye girmesi çaÄŸrısında bulundu.

"SUÇ İŞLEYEN GRUPLAR YASAL KORUMAYA ALINMAMALI"

Güvenlik ve Savunma Komitesi üyesi Sünni milletvekili Muhammed Kerbuli de "Yasa tasarısına karşı yazılı ÅŸartlarımızı dün Åžii Ulusal Koalisyonu'na ilettik. 150 bine yakın yerel aÅŸiret güçlerinden en az 120 bininin bu yasayla haklarının garantiye alınmasını istiyoruz." diye konuÅŸtu.

Kerbuli, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bize, yerel güçlerin sayısının 24 bin olduğunu ifade ediyorlar. DEAŞ'tan geri alınan bölgelerde arazi kontrolünün sadece yöre halkı tarafından yapılması ve Felluce ile Babil'e bağlı Curfu'l-Sahar ve diğer bölgelerde Sünni sivillere yönelik Haşdi Şabi bünyesindeki bazı gruplar tarafından yapılan insan hakları ihlallerinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Batı bölgelerimizde (Enbar) 2 bin 900 sivil kaçırıldı ve kendilerine dair hiçbir bilgi sahibi değiliz. Kaçırma, sivilleri yakma, işkence gibi suçları işlemiş bazı silahlı grupların bu yasaya dahil edilmemesini istiyoruz. Bunlara devlet eliyle hukuki koruma verilmemesi gerekir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.