Sosyal Medya

Güncel

Türkiye ve AP arasında önemli restleşme: Lozan

Avrupa Parlamentosu’nun kabul ettiği Türkiye kararında Lozan’a da atıf yapıldı. Lozan konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sert açıklamaları vardı



Avrupa Parlamentosu, Avrupa BirliÄŸi ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005’te baÅŸlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına iliÅŸkin kararı 37 oya karşı, 479 oyla kabul etti. Kararın gerekçesinde Lozan’a yapılan atıf dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Yeni Güvenlik Konsepti konusunda yaptığı açıklamada Lozan ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

"Lozan’da 3 milyon metrekarelik bir vatan toprağından 780 bin metrekarelik bir vatan toprağına razı olma mecburiyetinde bırakıldık. Milletimiz Ä°stiklal Harbine baÅŸlarken Misak-ı Milli hedefi ile yola çıktı. Lozan’a razı oldu. Lozan kutsal bir metin deÄŸildir, elbette tartışacağız.

Bizi Lozan’a hapsetmeye çalışıyorlar. Kimse kusura bakmasın bizim milletimize sözümüz var, tüm ÅŸartları zorlayacağız. Biz Türkiye’yi adım adım ileri götürmeye çalışacağız."

MÃœZAKERELERÄ°N DONDURULMASI TALEBÄ°NDE 'LOZAN' DA VARDI

Avrupa'nın Lozan AntlaÅŸması’yla ilgili olarak yapılan açıklamalardan duyduÄŸu ciddi endiÅŸe, verilen bir deÄŸiÅŸiklik önergesinin kabul edilmesiyle AP’nin karar metnine de dün girmiÅŸti.

AP’nin en büyük grubu olan Avrupa Halk Partisi (EPP) tarafından verilen deÄŸiÅŸiklik önergesinin kabulüyle metne dahil edilen paragrafta Lozan AntlaÅŸması’nı tartışmaya açan açıklamalardan ciddi endiÅŸe duyulduÄŸu belirtilerek, bu antlaÅŸmanın modern Türkiye’nin sınırlarını belirleyen ve yaklaşık yüz yıldır bölgenin barış ve istikrarının korunmasına katkı yaptığı savunuldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.