Sosyal Medya

Dünya

İtalya'dan 1915 olayları açıklaması

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, sözde Ermeni soykırımı meselesinin, 'bölgedeki gerginliğin artmasına sebebiyet vermemesi gerektiğini' söyledi.



Bakan Paolo GentiloniVatikan Devletlerarası Ä°liÅŸkiler Sekreteri (DışiÅŸleri Bakanı) Monsenyör Richard Gallagher ile Roma'da ikili bir görüşme gerçekleÅŸtirdi.

Görüşmede, ikili ilişkiler ve uluslararası gelişmeleri masaya yatıran bakanlar, bunun ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Ä°ki hafta önce Ermenistan'ı ziyaret etmiÅŸ olduÄŸu hatırlatılan Paolo Gentiloni'ye, “KarabaÄŸ sorunu ve Türkiye'nin soykırımı inkarı konularında Ä°talya'nın görüşü nedir?" sorusu yöneltildi. 

Gentiloni, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaÅŸanan KarabaÄŸ sorunun çözümü için uluslararası toplumun, müzakereleri teÅŸvik etmesi gerektiÄŸini ifade etti. 

“SOYKIRIM MESELESÄ°, ULUSLARARASI ORGANÄ°ZMALARA BIRAKILMALI"

Ä°talya diplomasinin başı, 1915 Olaylarına iliÅŸkin ise ÅŸunları söyledi: 

“Ä°talya, kanlı olayların ve Ermeni halkına karşı yapılanların olaÄŸanüstü ağırlığını her zaman kabul etmiÅŸtir. Ancak 'soykırım' teriminin hukuki tanımı üzerindeki tartışmanın, uluslararası organizmalara bırakılması ve bunun, bölgedeki gerginliÄŸin artmasına sebebiyet vermemesi gerektiÄŸini düşünüyoruz."

Ä°talya, 1915 Olaylarını “soykırım" olarak tanıyan ülkeler arasında bulunmuyor. 

MÃœLTECÄ° KRÄ°ZÄ° MESELESÄ°NDE AB'YE ELEÅžTÄ°RÄ° 

Gentiloni bir baÅŸka soru üzerine, Avrupa BirliÄŸi (AB) ve Ä°talya arasındaki mülteci krizine iliÅŸkin gerginliÄŸe de deÄŸindi. 

Mülteci krizinde bazı üye ülkelerin yeterli dayanışmayı göstermemesi nedeniyle Ä°talya'nın, AB'nin orta vadeli bütçe revizyonu uzlaşı görüşmelerinde veto hakkını kullanacağını açıkladığı hatırlatılan Gentiloni, “AB, bu katı tutumunu sürdüremez. Göç krizinin boyutunun, kesinlikle çok daha büyük olduÄŸunu gayet iyi biliyoruz. AB'nin, verdiÄŸi taahhütlere uyması, yine kendi iyiliÄŸi için önemlidir" diye konuÅŸtu. 

Bu arada iki bakan, Suriye ve Irak başta olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmelerden duydukları endişeyi ifade etti ve uluslararası meselelerde, iki ülkenin de aynı vizyona sahip olduğunun altını çizdi.

KAYNAKDHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.