Ekonomi
Dolar'ın neden yükseldiğini açıkladı!
Bakan Şimşek, Dolar'ın neden yükseldiğini açıkladı!
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Dolar yükselişte. Türkiye'deki günübirlik kur hareketleri sadece Türkiye kaynaklı değil, sadece Türkiye'ye özgü değil. Şu anda küresel olarak dolar yükselişte. Niye? İki basit sebebi var" dedi.
Şimşek, Gaziantep'te Sanko Üniversitesi'nin akademik yıl açılış töreninde, üniversitelerin hep heyecan verici olduğunu belirterek, buraya geldiğinde de bu heyecanı duyduğunu söyledi.
‘ÅžU ANDA O MOTORDA CÄ°DDÄ° BÄ°R YAVAÅžLAMA VAR'
Küresel ekonominin zor bir dönemden geçtiğini dile getiren Şimşek, 2008-2009 küresel finans krizinin etkileri itibariyle halen devam ettiğini, küresel büyümenin uzun vadeli ortalamaların oldukça altında seyrettiğini, artçı şokların ise sürdüğünü kaydetti. ABD'deki seçimlerin ve İngiltere'nin AB'den çıkış kararı ile küresel krizin aslında çok yakın ilişkili olduğuna işaret eden Başbakan Yardımcısı Şimşek, şöyle devam etti: "Avrupa'nın önümüzdeki dönemde siyasetinin şekillenmesi önemli ölçede aslında küresel krizin artçı şoklarıyla yakından ilişkilidir. Küresel ekonomide bir yavaşlama var. Yüzde 3 büyümeden bahsediyoruz. Küresel kriz öncesi büyüme yüzde 5 civarıydı. Uzun vadeli ortalamalara bakarsanız 4 civarı bir rakam. Küresel büyümedeki yavaşlama geçici mi yoksa derinlenmesine sorunlarla mı karşı karşıyayız? Küresel ekonomi önümüzdeki 35 yılda son 35 yıldaki performansı gösterebilecek mi? Buna olumlu cevap vermek çok zor. Muhtemelen önümüzdeki 35-50 yılda küresel ekonomi son 35-50 yılın performansını ortaya koyamayacak. Bir sürü sebep var. Sebeplerden bir tanesi, artan bir korumacılık var ve zayıflayan bir küresel ticaret var. Küresel ticaret, küresel ekonominin önemli bir motorudur ve şu anda o motorda ciddi bir yavaşlama var." Şimşek, buna siyasi anlamda bir karşı duruşun oluştuğunu ve küresel krizle daha büyük ölçeğe ulaştığını aktardı. Artan korumacılığın yanı sıra ikinci olarak yaşlanan bir nüfusun varlığına değinen Şimşek, dünyada çalışma çağındaki nüfusun hızla azalacağı bir döneme girildiğini ve yatırımların da zayıfladığını söyledi. Şimşek, bu aralar en çok konuşulan konulardan birinin doların yükselişi olduğunu ifade etti. 13 yılda doların en hızlı yükselişini son dönemde gösterdiğine dikkat çeken Şimşek 1990'lı, 2000'li yılların başında da böyle bir sürecin yaşandığını anımsattı.
DOLAR NEDEN YÃœKSELÄ°YOR?
ÅžimÅŸek, şöyle konuÅŸtu: "ABD dolar endeksi, doların reel deÄŸerini diÄŸer para birimlerine reel deÄŸerini gösteriyor. Dolar yükseliÅŸte. Özetle Türkiye'deki günübirlik kur hareketleri sadece Türkiye kaynaklı deÄŸil, sadece Türkiye'ye özgü deÄŸil. Åžu anda küresel olarak dolar yükseliÅŸte. Niye? Ä°ki basit sebebi var. Amerikan seçimlerinden sonra yeni baÅŸkan diyor ki 'ben artık dışarıdaki benim ÅŸirketlerimin tuttuÄŸu paraya izin vermeyeceÄŸim. Amerika'ya getirsinler'. Önümüzdeki dönemde bu şöyle yorumlanıyor. Acaba 1 trilyon dolar civarında Amerikan ÅŸirketlerinin dışarıda tuttuÄŸu düşük vergiler nedeniyle dışarıda tuttuÄŸu kar aktarımı olacak mı? Ä°kinci konu diyor ki ‘OrtadoÄŸuda trilyonlarca dolar harcadık. BaÅŸkalarının güvenliÄŸi için. Biz niye harcayalım. O parayı getirirler mi? Artık Amerika'da yatırım yapalım. Amerika'da yatırımların artması demek maliye politikasının büyümesi demek. Bütçe açığının büyütülmesi demek. Bu da ne yapar, maliye politikası bu kadar geniÅŸlerken para politikası üzerinde baskı yaratır. Enflasyon yaratır. Çünkü Amerika'da ÅŸu anda iÅŸsizlik oranı yüzde 5'in altında. Yüzde 5'in altındaki istihdam tam istihdam diye tanımlanır yani daha fazla istihdam artışı olacaksa bu yüksek ücretlerle olur ancak enflasyonla olur. Enflasyonun artması demek faizin artması demek. Faiz artışı doların deÄŸerlenmesi demek. Dışarıda baÅŸka para birimleri cinsinden tutulan karlar Amerika'ya giderse dolara dönecek. Dolara talep artacak. Faiz artışı demek doların daha cazip hale gelmesi demek, ondan dolayı dolarda güçlü bir çıkış var."
‘TÃœRKÄ°YE'DE YÖNETÄ°MDE Ä°STÄ°KRAR İÇİN BAÅžKANLIK SÄ°STEMÄ° EN UYGUN SÄ°STEMDÄ°R'
Konuşmasının son bölümünde başkanlık sistemine değinen Şimşek, Türkiye'nin en kötü dönemlerini koalisyonla yönetildiği yıllarda yaşadığına işaret etti. 1990'lı yıllarda da Türkiye'nin koalisyonla yönetildiğini ifade eden Şimşek, şunları kaydetti: DHA Böke: Dolar böyle giderse 4 TL'yi görecek, Merkez Bankası da bir şey yapamayacak "Türkiye krizden krize koştu. Başkanlık sistemiyle ilgili birtakım sorular var, ancak bu sorular kişiler üzerindendir. Yanlış. Sistemi konuşursak Türkiye için iyi bir model. Türkiye'de yönetimde istikrar için başkanlık sistemi en uygun sistemdir. Çünkü herkes yarışır, bir kişi başkan olur. Ondan sonra 5 yıl ülkeyi yönetir. Yani 'koalisyon bozuldu, bozulacak, beraber çalışabilirler mi?' tartışmaları olmayacak. Türkiye'de seçim barajı yüzde 10. Sizin partiniz yüzde 9.9 alacak, çığlık atacaksınız. Türkiye, koalisyonlar olmasın diye belli oranlarda baraj getirmiş. Başkanlık sisteminde temsilde adalet var, baraja ihtiyaç yok. Türkiye'de sistemi doğru kurgularsak, parlamento doğru yerde konumlandırılır, yargı ve yürütme sağlam bir şekilde tanımlanırsa ki öyle olacak, o zaman başkanlık sistemi Türkiye'yi öngörülebilir kılacak. Başkanlık sistemi, temsilde adaleti, yönetimde istikrarı sağlayacak. Koalisyon hiçbir zaman olmayacak. Bir başkan gelecek 5 yıllığına yönetecek. Vatandaş beğenmezse bir başkasını seçecek. Beğenirse bir dönem daha yapacak."
‘DARBE GÄ°RİŞİMÄ° SIRASINDA BÄ°R KOALÄ°SYON OLSAYDI TÃœRKÄ°YE'NÄ°N DURUMU NE OLURDU?'
"Türkiye bütün bu sıkıntılar içindeyken koalisyonla yönetilseydi halimiz ne olurdu? Hain darbe girişimi sırasında bir koalisyon olsaydı Türkiye'nin durumu ne olurdu?" diye soran Şimşek, 90'lı yıllardaki koalisyon sorunlarını yaşatmayacak modelin başkanlık sistemi olduğunu dile getirdi. Gelişmeleri iyi takip etmek gerektiğini, yapısal olarak Türkiye'nin önünün açık olduğunu aktaran Şimşek, "Mart sonu itibariyle bu referandumu aradan çıkartabilirsek 2019'a kadar bütün reformları da uygulamaya koyarız. Bu reformlarla Türkiye güçlü bir şekilde tekrar yüksek patika bölgesine oturur. Benim iyimserliğim buradan geliyor. Türkiye'de halen güçlü bir iktidar var" ifadesini kullandı.
Henüz yorum yapılmamış.