Sosyal Medya

Güncel

Öğretmenler 'saygınlığımız yok' diyor

Bugün Öğretmenler Günü. Yaklaşık 900 bin öğretmen pek çok sorunla karşı karşıya. Eğitim sendikaları öğretmenlerin mesleki tatmininden, ekonomik şartlarına kadar pek çok başlıkta araştırma ve anket sonuçları yayınladı. Sonuçlara göre öğretmenler en çok geçim sıkıntısından, mesleklerine olan saygınlığın azalmasından şikâyetçi.



Öğretmen maaÅŸları sorunların başında geliyor. Bugün mesleÄŸe yeni baÅŸlayan bir öğretmen ayda yaklaşık 2 bin 635 TL, 35 yıllık bir öğretmen ise 3050 TL maaÅŸ alıyor. EÄŸitim Ä°ÅŸ, öğretmenlerin ekonomik durumları ile ilgili bir araÅŸtırma yaptı. 43 ilde 707 öğretmenle görüşülerek yapılan araÅŸtırmaya göre öğretmenlerin yüzde 83’ü gelirini yetersiz buluyor. Yüzde 75’i borçları nedeniyle mesleki veriminin düştüğünü söylüyor. Gelir yetersizliÄŸi nedeniyle motive olamadığını söyleyen öğretmenlerin oranı yüzde 73. AraÅŸtırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 52’si de görevden alınma korkusu yaşıyor.

Öğretmenin ek işi özel ders

Türk EÄŸitim-Sen de 25 bin 288 öğretmenin katıldığı bir anket çalışması yaptı. Anket sonuçlarına göre öğretmenlerin yüzde 83’ünün bankalara borcu var. Öğretmenlerin yüzde 25,7’si ek iÅŸ yapıyor. Ek iÅŸ yapanların yüzde 25,1’i özel ders veriyor, yüzde 14’ü etüt-kurs merkezlerinde çalışıyor, yüzde 8,2’si pazarlama, yüzde 3,3’ü pazarcılık, yüzde 2,8’i boya-badana/tamirat iÅŸleri yapıyor.

Tatil yeri memleket

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 46,2’si memlekette, yüzde 10,3’ü otelde, tatil köyünde, yüzde 3,6’sı akrabalarının yazlığında, yüzde 1,6’sı kendi yazlığında tatil yapıyor. Yüzde 72,6’sının ise tatil bütçesi yok.

Mülâkatla atanmayı yanlış buluyorlar

AraÅŸtırmaya katılanların yüzde 95.2’si öğretmenlerin sözleÅŸmeli, yüzde 95,8’i öğretmenlerin mülâkatla atanmasını yanlış buluyor. Mülakata karşı çıkan öğetmenlerin yüzde 54,8’i torpilli olanların atandığını düşünüyor.

Mesleğin saygınlığına dair inançları azalıyor

EÄŸitim Bir Sen de 26 ilde 3 bin 34 öğretmenle görüşerek öğretmenlik mesleÄŸi ve mesleÄŸin statüsünü araÅŸtırdı. AraÅŸtırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 37,7’si, yeniden meslek seçse yine öğretmenliÄŸi seçeceÄŸini söylüyor. Yüzde 33,2’si ise öğretmenlik yerine baÅŸka mesleÄŸi seçeceÄŸini ifade ediyor. AraÅŸtırmaya kayılan öğretmenlerin yüzde 29,1’u ise kararsız.

Öğretmenlerin yüzde 23,3’ü, "öğretmenlik mesleÄŸi ile ilgili yapmak durumunda olduÄŸum faaliyetler bana zevk vermiyor" ifadesine katıldığını belirtirken, yüzde 21,4’ü kararsız olduÄŸunu söylüyor. Öğretmenlerin yüzde 48’i öğretmenlik yaptıkça mesleÄŸin saygınlığına yönelik inancının azaldığını söylüyor. Yüzde 78,1’i öğretmenlerin yaptığı iÅŸin deÄŸerinin anlaşılmadığını düşünüyor.

"Çocuğumun öğretmen olmasını desteklemem"

Öğretmenlerin yüzde 42,3'ü, çocuÄŸunun öğretmen olmasını desteklemeyeceÄŸini söylüyor. Yüzde 38,9’u, öğretmenlik mesleÄŸinin itibarının ve imajının düzelmeyecek kadar yıprandığını ifade ediyor. Yüzde 54’ü devletin, yüzde 52,7’si toplumun öğretmenlere yeterince deÄŸer vermediÄŸi görüşünde.

"Eğitim politikalarının şekillenmesinde etkisisiz"

AraÅŸtırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 30’u, okul içerisindeki birçok süreçte bireysel olarak inisiyatif almakta zorlandığını dile getirirken, yüzde 54’ü, öğretmenlerin merkezden verilen kararların pasif uygulayıcısı olduÄŸunu belirtiyor. Yüzde 53,1’i, eÄŸitim politikalarının ÅŸekillenmesinde etkilerinin olmadığını düşünüyor. Mesleki geliÅŸimle ilgili de sıkıntıları var. Öğretmenlerin yüzde 50'si hizmet içi eÄŸitim için yapılan çalışmaların yeterli olmadığını söylüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.