Sosyal Medya

Dünya

Müzakerelerin dondurulması tasarısı bugün oylanacak

Avrupa Parlamentosu, bugün Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin askıya alınmasını öngören tasarıyı oylamak için toplanıyor.



Türkiye'nin Avrupa BirliÄŸi'yle üyelik müzakerelerine baÅŸlamasına 15 Aralık 2004'te birçok dilde ‘Evet' yazan pankartların açıldığı bir oturumda onay veren Avrupa Parlamentosu(AP), sürecin geçici olarak dondurulması için AB Komisyonu ve üye ülkelere çaÄŸrı yaptığı karar tasarısını bugün oyluyor.

KARAR METNÄ° 9 MADDEDEN OLUÅžUYOR

AP'de sekiz grubun verdiÄŸi karar tasarılarından üretilen ve dokuz maddeden oluÅŸan ortak karar metni baÄŸlayıcı olmamakla birlikte siyasi açıdan önemli bir belge. AP, Birlik üyelerinin bu metni görmezden gelemeyecek olmasından hareketle ‘geçici dondurma' çaÄŸrısının hayata geçirilmesini umuyor.

KABUL EDÄ°LMESÄ° BEKLENÄ°YOR

AP'de oylamaya sunulacak ve tüm grupların destek vermesi nedeniyle kabul edilmesine kesin gözüyle bakılan belgede verilen mesajlar şunlar:

MÃœZAKERELERÄ° DONDURUN: Darbe giriÅŸimi sonrasında olaÄŸanüstü hal (OHAL) kapsamında devreye sokulan önlemler güçlü ÅŸekilde kınanıyor. Türkiye'yi AB'ye sıkı ÅŸekilde baÄŸlı tutma taahhüdünü sürdürdüğünü belirten AP, bununla birlikte AB Komisyonu ve üye ülkelere sürmekte olan müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını baÅŸlatması çaÄŸrısı yapıyor.

OHAL ÅžARTI: AP, OHAL kapsamındaki önlemlerin devreden çıkması durumunda kendi pozisyonunu gözden geçirme taahhüdünde bulunuyor.

Ä°DAM CEZASI UYARISI: Ankara'nın idam cezasını devreye sokmasının katılım sürecinin resmen askıya alınmasına neden olacağı belirtiliyor.

VÄ°ZE: Vize muafiyeti için ÅŸart olan bazıları özel öneme sahip 72 kriterden 7'sinin karşılanmadığı kaydediliyor.

GÃœMRÃœK BÄ°RLİĞİ: Gümrük BirliÄŸi'nin güncellenmesinin Türkiye için önemli olduÄŸu not edilirken bu doÄŸrultudaki çalışmaların askıya alınmasının ülke için ciddi ekonomik sonuçlar doÄŸuracağının altı çiziliyor.

ADLÄ° DESTEK ÇAÄžRISI: AB Komisyonu, Avrupa Konseyi ve Venedik Komisyonu Türk yetkililere ek adli destek sunma konusunda teÅŸvik ediliyor.

SÄ°YASÄ° Ä°RADE ELEÅžTÄ°RÄ°SÄ°: Türkiye'nin AB'nin önemli bir ortağı olduÄŸu onaylanmakla birlikte iÅŸbirliÄŸi isteÄŸinin iki taraflı olması gerektiÄŸi belirtiliyor. Avrupa Parlamentosu BaÅŸkanı Martin Schulz, onay süreci sonrasında belgeyi AB DışiÅŸleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Konseyi ve üye ülkelerin yanı sıra Türk hükümetine ve TBMM'ye de gönderecek.

MALÄ° YARDIM: AB Komisyonu'na, Türkiye'ye katılım öncesi fonlardan 2017'de aktarılması öngörülen kaynaÄŸa iliÅŸkin rapora son geliÅŸmeleri yansıtma ve sivil topluma maddi desteÄŸin artırılma olasılığını inceleme çaÄŸrısı yapılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.