Sosyal Medya

Güncel

15 Temmuz Gazilerine yönelik ayıba tepki çığ gibi!

FET֒nün Türkiye üzerinde gerçekleştirmeye çalıştığı darbe girişimi halk tarafından büyük bir cesaretle geri püskürtülmüştü. Maaş konusunda yüzde 60 barajına takılan gaziler, bu soruna bir çözüm bekliyor. Öte yandan, bir okurumuz ‘Biz zalime karşı Allah için sokaklara çıktık’ dedi.



Fethullahçı Terör Örğütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’da gerçekleÅŸtirmeye çalıştığı hain darbe giriÅŸiminde birçok vatandaşımız ülkenin istikrarı adına darbecilere karşı büyük bir direniÅŸ göstermiÅŸti. Bu hain gecenin ardından hükümet, direniÅŸ gösteren vatandaÅŸların yaralananlarına gazi, hayatını kaybedenlere ise ÅŸehitlik unvanı verdi. Hatta BaÅŸbakan Binali Yıldırım, Karar Gazetesi’nin dünkü haberlerinde de anlattığı gibi; “15 Temmuz gecesinde tırnağı bile zarar görene gazilik unvanı vereceÄŸiz” demiÅŸti. Bu unvan gerçekten verildi. Ama sorun bu sefer de maaÅŸ tarafında takıldı. Karar da yapılan bu demokrasi savaşına karşı tek bilek olarak duran halkın gazi maaÅŸları konusunda yüzde 60 barajına takıldığını kaleme almıştı. Bunun ardından bu baraja karşı tepkiler hızla büyümeye baÅŸladı. 15 Temmuz gazisi okurlarımızdan gelen yorumlarla büyük bir desteÄŸe ulaÅŸtık. 15 Temmuz gazisi ismiyle yorum yapan bir okurumuz, “Ben de 15 Temmuz gazisiyim. Biz zalime karşı Allah için sokaklara çıktık. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın hayatından endiÅŸe ettik, gözyaÅŸları ile ona bir ÅŸey olmaması için dua ederek Genelkurmay BaÅŸkanlığının önünde vurulduk. Bizim derdimiz ne para ne maaÅŸ bizim derdimiz, o gece gösterdiÄŸimiz direniÅŸin tam deÄŸerini alamamış olmamızdır. ‘Yaralanma derecelerine bakılmaksızın gazi unvanı verilir’ diye kanun çıkartılıyor ama gazilik haklarından faydalanmak için yüzde 60 malul olma ÅŸartı aranmaz diye bir cümle eklenemiyor” dedi.
 
Hiçbir gazinin meydanlara para için çıkmadığına deÄŸinen bir baÅŸka okurumuz ise, “Biz bunu canı gönülden istediÄŸimiz için yaptık. Bazı gazi arkadaÅŸlar bile uzuv kaybı olmayan baÅŸvurmasın demiÅŸ. O gece sağır olan, göğsünde ömür boyu kurÅŸunla dolaÅŸmak zorunda olan, hastanede 1 aydan fazla kalan çeÅŸitli yaralar alan ve uzun süre iÅŸe gidemediÄŸi için iÅŸten çıkarılan epey de bir gazimiz var. Åžimdi bunlar uzuv kaybetmedi alamazlar demek de hakkaniyetten çok çok uzak olur.”
 
İLK KANUN HÜKMÜ
Sivil demokrasi ÅŸehit ve gazilerine aylık baÄŸlanmasına iliÅŸkin olarak 667 sayılı kanun hükmünde kararnamenin ‘A’ maddesi şöyle: “Hayatını kaybeden veya malul hale gelen sivil vatandaÅŸların, kendilerine veya hak sahiplerine Sosyal Güvenlik Kurumunca aylık baÄŸlanacaktır. Aylık ödemeleri için mevcut öğrenim durumlar esas alınacak, terör eylemlerine maruz kalan erbaÅŸ ve erler gibi yüksek derece ve kademe üzerinden hesaplama yapılacak. Bu çerçevede, baÄŸlanacak en düşük aylık tutarı 3.203 TL olacaktır. Hayatını kaybeden veya aylık almakta iken vefat edenlerin hak sahiplerine, ÅŸehit veya gazimize ödenecek vazife malullüğü aylığı, herhangi bir kesinti olmaksızın tam olarak ödenecektir.”
 
ELÄ°MÄ°ZDEN GELENÄ° YAPIYORUZ 
Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) yapılan açıklamada, “15 Temmuz’da yaÅŸanan hain darbe giriÅŸiminden sonra gazilerimiz için elimizden geleni yaptık, bundan sonra da yardımlarımıza devam edeceÄŸiz” denildi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun ise, 15 Temmuz gazileri için ekstra bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Erdursun ÅŸunları söyledi: “KeÅŸke 15 Temmuz gazileri için özel bir durum, yüzde 60 kriterinde esneklik söz konusu olsa.”
 
Ä°MZALI EVRAK ULAÅžMADI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ise, gazilerimizin beklediÄŸi maaÅŸ için sözü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bırakarak, “Ä°mzalı evrak gelmediÄŸi müddetçe biz Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak gazilerimize maaÅŸ baÄŸlayamıyoruz. Elimize henüz konuya iliÅŸkin evrak ulaÅŸmadı” açıklamasında bulundu. Aile Bakanlığı, yüzde 40 iÅŸ gücü kaybını ÅŸart koÅŸuyor. Ancak 15 Temmuz gazilerine bu maaşı hangi bakanlığın vereceÄŸi ise henüz netliÄŸe kavuÅŸmadı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.