Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan'ı anlamazsanız! - Ahmet Taşgetiren

İstanbul’da düzenlenen İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İş Birliği (İSEDAK) Daimî Komitesi’nin 32’nci toplantısı...



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan kürsüde “Åžu anda ekranları başında tüm dünyaya sesleniyorum” diyerek konuÅŸuyor:  

“Yarın AP’de bir toplantı olacak ve Türkiye’nin AB müzakereleri için oylama yapacaklar. PeÅŸinen ifade etmek isterim ki; sonuç ne çıkarsa çıksın bu oylamanın bizim nezdimizde hiçbir kıymet-i harbiyesi yoktur.”

Evet, bugün Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Türkiye ile müzakerelerin devam etmesi konusu oylanacak ve “Türkiye’yi uyaralım” yolundaki eÄŸilim ağır basarsa, AB Konseyi’ne bu yönde bir tavsiye kararı gönderilecek. Parlamento içinde farklı görüşler var, “Türkiye ile iliÅŸkilerin saÄŸlıklı götürülmesi” yönünde de uyarılar mevcut ama genel eÄŸilimin “Bir siyasi uyarı verilmesi” yolunda olduÄŸu izlenimi hakim.

Ä°ÅŸte Sayın CumhurbaÅŸkanı böyle bir beklenti üzerine “VereceÄŸiniz kararın bizim nezdimizde hiçbir kıymet-i harbiyesi yok” ikazını yapıyor. Bu, “yaÅŸadığı gerçekler bir türlü anlaşılmadığı, aksine, adeta Türkiye’yi köşeye sıkıştıran bir politika takip edildiÄŸi” için isyan eden bir ülkenin liderinin “son ikaz”ı olarak görülüp, pozitif bir karşılık oluÅŸturur mu, yoksa bu da bir “meydan okuma” olarak deÄŸerlendirilip, aksine kararı tetikler mi, bugün göreceÄŸiz. Böyle negatif bir karar çıkması halinde Türkiye’nin cevabı ve baÄŸlantılı geliÅŸmeler de önümüzdeki sürecin sıcak gündemi olacak.

Aslında Batı dünyası ile bir gerilim yaÅŸadığımız açık. AB ile de problemler var Amerika ile de. ABD’de baÅŸkan deÄŸiÅŸti, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Trump’a yönelik tepkileri “milli irade hazımsızlığı” diye niteleyip, bir iletiÅŸim hamlesi yapsa ve buradan yola çıkılarak iliÅŸkilerimizin pozitife dönüşme ihtimali var sayılsa bile, Trump’ın yönetim kadrosunun genel yapısı, umutlanmanın erken olduÄŸu kanaatini öne çıkarıyor.

Gerilimin kısa sürede sonlanacağına dair bir işaret de görülmüyor.

EÄŸer Batı, ErdoÄŸan’ın ÅŸahsında ortaya çıkan gerçekliÄŸi kavrayıp, akl-ı selim çizgisine gelmezse...

ErdoÄŸan’ın ÅŸahsında ortaya çıkan gerçeklik ne?

Bir yaralı dünyayı ve onun isyanını, onun kendi kendisi oluşunu ve dünya dengesi içinde etkin bir varlık haline geliş mücadelesini temsil ediyor Erdoğan.

Ne diyor bakın:

“Dünya siyasetini meÅŸgul eden krizlerin tamamı Ä°slam ülkelerinde vuku buluyor. Müslümanlar olarak adeta dünyanın yükünü omuzlarımızda taşıyoruz. Filistinli çocuklar, Türkistanlı mazlumlar, Suriyeli çocuklar... Daha birkaç gün önce hemen yanı başımızda, doÄŸu Halep’teki sivillere hizmet veren son hastane rejim ve destekçileri tarafından enkaza çevrildi. Son bir yıl içinde Akdeniz’in suları, 5 bin mazluma mezar oldu. Suriye ve ırak’Taki iç savaşın Avrupa’ya göçe zorladığı 14 bin çocuÄŸun nerede olduÄŸu bilinmiyor.”

Böyle devam edip gidiyor. Bunlar Tayyip ErdoÄŸan’ın yaÅŸadığı yürek yangınını yansıtan sözler. Sonra “Okuduklarımız ve ÅŸahit olduklarımız karşısında zaman zaman umut pınarlarımızın kuruduÄŸunun da farkındayım.” diyor ve sonra  Anadolu’nun “Kul sıkışmayınca Hızır yetiÅŸmez” sığınışını hatırlatarak umuda yelken açmak istiyor.

Hitap İslam dünyasının farklı coğrafyalarından gelen temsilcilere...

Batı’nın ÅŸunu bilmesi gerekir ki, Tayyip ErdoÄŸan Ä°slam dünyasına bu sesleniÅŸi sürdürecek. Bir yandan mazlumiyeti koyacak insanların önüne, bir yandan zulüm yapılanmalarını ve bir yandan yeni bir dünya inÅŸasını.

Bu yeni dünyada İslam dünyası, İslam dünyası olacak.

Tayyip ErdoÄŸan’ı tüm Ä°slam sokağının can kulağı ile dinleyeceÄŸi açık. Çünkü mazlumiyet, canına tak etti bu dünyanın.

Türkiye, ErdoÄŸan’ın liderliÄŸinde de Batı ile iliÅŸkileri önemsedi. Hatta bir dönem “Medeniyetler ittifakı” gibi bir projenin eÅŸbaÅŸkanı oldu. Huntington gibi çatışmayı deÄŸil, iletiÅŸimi önceledi.

Ama Batı eÄŸer, Ä°slam dünyası hep açık - örtülü sömürge statüsü içinde kalsın istiyorsa, bu artık sürdürülemez. Bir süredir “DiriliÅŸ damarı” baÅŸladı bu coÄŸrafyada ve Tayyip ErdoÄŸan, onun sözcüsü.

Batı daha insani bir iletiÅŸim dili geliÅŸtirmek zorunda. Bu coÄŸrafya Tayyip ErdoÄŸan’a diz çöktürülmesine razı olmayacak. YaÅŸadığımız süreç bunun Batı tarafından anlaşılıp anlaşılmadığı sınavı gibi yaÅŸanacak.

AHMET TAÅžGETÄ°REN - STAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.