Sosyal Medya

Dünya

ŞİÖ de AB gibi kapıda bekletecek

ŞİÖ Genel Sekreteri Alimov, Türkiye'nin talebi üzerine amaçlarının hızlı genişleme olmadığını, önce Hindistan ve Pakistan'ın üyeliğini değerlendireceklerini söyledi



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın “Türkiye’nin Åžanghay BeÅŸlisi içerisinde yer alması çok daha rahat hareket etmesini saÄŸlayacaktır” sözlerini deÄŸerlendiren Åžanghay Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü (ŞİÖ) Genel Sekreteri RaÅŸid Alimov, amaçlarının ‘hızlı geniÅŸleme’ olmadığını belirtti.

Sputnik’te yer alan habere göre Alimov, Türkiye’den gelen açıklamanın yanı sıra Suriye ve Ukrayna’nın da örgüte katılmak istediÄŸini anımsatarak, “GeniÅŸleme konusunda aceleci davranmıyoruz. Åžu anda Hindistan ve Pakistan’ın üyeliÄŸiyle ilgili çalışmaları yürütüyoruz. Kendi programımız var ve bunu sakin bir ÅŸekilde hayata geçiriyoruz” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ŞİÖ ile ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

“Mesele ÅŸu; Türkiye bir defa kendini rahat hissetmeli. ‘Benim için varsa, yoksa Avrupa BirliÄŸi’ dememeli. Mesela, ‘Åžanghay BeÅŸlisi içerisinde Türkiye niye olmasın?’ diyorum. Temenni ederim ki orada olumlu bir geliÅŸme olması halinde, yani Türkiye’nin Åžanghay BeÅŸlisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini saÄŸlayacaktır diye düşünüyorum.”

ŞİÖ NEDİR?

ŞİÖ, Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın 1996’da bölgesel iÅŸbirliÄŸi amacıyla ‘Åžanghay BeÅŸlisi' olarak bir araya gelmesinin ardından 2001 yılında Özbekistan'ın da katılımıyla kuruldu.

Örgütün uluslararası yapısında düzenli olarak toplanan Devlet Başkanları Konseyi ve Hükümet Başkanları Konseyi'nin yanı sıra sekretarya, Bölgesel Anti-Terör Yapısı, Dışişleri Bakanları Konseyi gibi yapılar yer alıyor.

Örgütün sekretaryası Çin'in başkenti Pekin'de, "Bölgesel Terörle Mücadele Kuruluşu" ise Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te bulunuyor.

Bugün örgütün 6 üyesinin yanı sıra 6 gözlemcisi ve 6 "diyalog ortağı" bulunuyor. Mevcut altı üyesinin yanı sıra Belarus, Afganistan, Hindistan, Ä°ran, Pakistan ve MoÄŸolistan’ın da gözlemci ülke olduÄŸu ŞİÖ, 2008 yılında aldığı kararla gözlemci statünün bir alt seviyesi olan ‘diyalog ortaklığı’ statüsü oluÅŸturdu.

2012’deki Pekin Zirvesi’nde ‘diyalog ortaklığı’na kabul edilen Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya, Nepal ve Sri Lanka da bu statüye sahip.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.