Sosyal Medya

Dünya

Katalan vekilin dokunulmazlığı kaldırıldı

İspanya Meclisi, Katalonya Demokrat Parti'nin Meclis Sözcüsü Homs'un dokunulmazlığını kaldırdı.



İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimindeki bağımsızlık yanlısı girişimlerle bağlantılı olarak, Anayasa Mahkemesinin kararlarına itaatsizlik ve görevini kötüye kullanmakla suçlanan Katalan Milletvekili Francesc Homs'un dokunulmazlığı kaldırıldı.

248 OYLA KABUL EDÄ°LDÄ°

Katalan milletvekiliyle ilgili soruşturmanın ardından yargı yolunun açılmasına kanaat getiren Yüksek Mahkeme'nin talebi üzerine Homs'un dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili İspanya Meclisi'nde kapalı oturum ve oylama yapıldı. Homs'un yargılanmasının önünü açan dokunulmazlığının kaldırılması kararı 91'e karşı 248 oyla kabul edildi.

Bağımsızlık yanlısı vekilin dokunulmazlığı kaldırıldı

SOSYALÄ°ST ANA MUHALEFET DE DESTEK VERDÄ°

İktidardaki sağ görüşlü Halk Partisi (PP), ona dışarından destek veren liberal görüşlü Ciudadanos ve ekim ayında kullandığı çekimser oyuyla azınlık hükümetinin kurulmasını sağlayan, ana muhalefetteki sol görüşlü Sosyalist İşçi Partili (PSOE) milletvekilleri, Homs'un dokunulmazlığının kaldırılmasından yana oy kullandı.

DAVA GELECEK Ä°LKBAHARDA BAÅžLAYACAK

Kamu görevlerinden men talebiyle yargılanacak Homs'un davasının gelecek ilkbaharda başlaması öngörülüyor. Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen Katalonya'da 9 Kasım 2014'te yapılan, bağımsızlık yanlısı, yasa dışı halk oylaması sırasında dönemin Katalonya Hükümet Başkan Yardımcısı olan Homs, Katalonya Demokrat Parti'nin (PDECAT) Meclis Sözcülüğü görevini yürütüyor.

"İSPANYA'DA DÜŞÜK KALİTEDE DEMOKRASİ"

Dokunulmazlık hakkı kaldırılan Homs, "Ä°spanya'da düşük kalitede bir demokrasi"olduÄŸunu savunurken, eski Katalonya BaÅŸkanı Artur Mas da "Akla ve mantığa dayanmayan bu yargılama, Ä°spanya için bir utançtır. Homs, demokrasinin temellerini, düşüncelerini savunduÄŸu için yargılanacaktır." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

BAŞBAKAN RAJOY KİMSE YASALARI ÇİĞNEYEMEZ DEDİ

Ä°spanya BaÅŸbakanı Mariano Rajoy da Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) Partisinden Senatör Santiago Vidal'ın yönelttiÄŸi soru önergesine cevaben Senato'da yaptığı konuÅŸmada, Homs'un yargılanma sürecine deÄŸinerek, "Ne siz ne ben ne de herhangi birinin, yasaları çiÄŸnemesi meÅŸrudur. Ä°lk önceliÄŸimiz yasaları yerine getirmektir. Ben Katalonya ile diyaloÄŸa her zaman açığım ama diyaloÄŸa baÅŸlamak için referandum yapılmasının ön ÅŸart olarak konulmasını kabul edemem. Ä°spanya'nın demokratik bir devlet olmadığı suçlamaları sahtedir." diye konuÅŸtu.

Bağımsızlık yanlısı vekilin dokunulmazlığı kaldırıldı

5 KATALAN SİYASETÇİ İÇİN HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Bağımsızlık yanlısı girişimleri nedeniyle 5 Katalan siyasetçi hakkında hukuki süreç devam ediyor. Yargılanan siyasetçilerden, Katalonya Meclis Başkanı Carme Forcadell, 16 Aralık'ta Katalonya Yüksek Mahkemesi tarafından ifade vermeye çağrıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.