Sosyal Medya

Dünya

Cumhuriyetçilerden Obama'ya İran mektubu

ABD Kongresi'nden Cumhuriyetçi bir grup Obama'dan İran'la ilişkileri arttıracak adımlardan uzak durmasını istedi



ABD Kongresi'nin önde gelen Cumhuriyetçi üyeleri, ABD Başkanı Barack Obama'nın görevinden ayrılmadan önce ülkesinin İran'la ticari bağlarını güçlendirecek adımlardan uzak durmasını istedi.

Temsilciler Meclisi BaÅŸkanı Paul Ryan, Meclisin çoÄŸunluk lideri Kevin McCarthy ile Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi BaÅŸkanı Ed Royce, Obama’ya bugün bir mektup göndererek, yönetimin Ä°ran'la ticari iliÅŸkileri arttıracak yeni adımlardan sakınması çaÄŸrısında bulundu.

Obama’nın baÅŸkanlığındaki son döneminde, Ocak 2017’de görevi devralacak yeni yönetimin Ä°ran’a yönelik politikalarını karmaşık hale getirebilecek kararlar almasından uzak durmasını isteyen Cumhuriyetçi liderler, mektuplarında, "Size (Obama) bu seçim sonrası dönemde ABD’yi veya Ä°ran’a yönelik çoklu yaptırımları ve diÄŸer kısıtlamaları zayıflatacak herhangi bir eylemde bulunmama çaÄŸrısında bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

ABD medyasında yer alan haberlere göre, Obama yönetimi görevi sonlanmadan önce, Amerikan ÅŸirketlerinin Ä°ran pazarına girmesine müsaade edecek düzenlemenin de aralarında bulunduÄŸu Ä°ran'a yönelik yaptırımları gevÅŸetecek birtakım yolların arayışı içinde. Böyle bir giriÅŸimin ise seçim kampanyası sırasında Ä°ran’la imzalanan nükleer anlaÅŸmayı iptal etme taahhüdünde bulunan yeni baÅŸkan Donald Trump’ın elini kolunu baÄŸlayabileceÄŸi ileri sürülüyor.

Öte yandan, günlük basın brifinginde Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'a, Cumhuriyetçi üyelerin mektubu hatırlatılarak, Obama’nın ilerleyen günlerde Ä°ran konusunda herhangi bir adım atıp atmayacağı soruldu. Åžu aÅŸamada yönetimin herhangi bir duyurusu olmadığını ifade eden Earnest, "Bu yönetim 20 Ocak tarihine kadar Ä°ran anlaÅŸması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirecek" dedi.

Earnest, yönetimin seçimler sonuçlanır sonuçlanmaz İran konusunda herhangi yeni bir girişimde bulunmadığını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.