Sosyal Medya

Dünya

Çin Doğu Afrika'yı demiryoluyla kendine bağlanıyor

Batı'nın yatırım için cazip görmediği Afrika ülkelerini Çin, demiryolu ağlarıyla örmeye devam ediyor, ancak bu yatırımlarla Afrika Çin'e büyük miktarlarda borçlanıyor



Çin, Afrika'da 1970 yılında açtığı Tazara demiryolu hattından sonra şimdi de Doğu Afrika'yı kendisine bağlayacak 4 milyar dolarlık yeni bir demiryolu çalışmasına başladı.

Denize kıyısı olmayan Etiyopya'yı Çin'e bağlayan 4 milyar dolarlık ve 750 kilometrelik yeni hat geçtiğimiz Ekim ayında açıldı.

Kısmen Çinli şirketler tarafından finanse edilen yeni demiryolunun ikinci bölümünün, Sudan ve Kenya'ya yapılacağı öne sürülüyor. 13 milyar dolar maliyetle Kenyalı bir firmanın üstleneceği proje sonunda Kenya'nın Mombasa ve Nairobi şehirleri birbirine demiryolu ile bağlanacak.

Genişleyen demiryolu ağının gelecek planları arasında Güney Sudan, Uganda, Ruanda ve Burundi2nin de demiryolu ağına katılması bulunuyor.

Kenya'nın Ã¶nde gelen profesyonel hizmet firmaları Denetim ve Güvence, Danışma ve Vergi hizmetleri saÄŸlamaya yönelik firması  PricewaterhouseCoopers (PwC)'de DoÄŸu Afrika danışmanı Kuria Muchiru, "Biz muhtemelen yaklaşık 4 bin kamyon yüklük malzemenin Nairobi'den Mombasa'ya kadar ve daha uzaklara demiryoluyla taşınacağını düşünüyoruz." dedi. Muchiru, yeni demiryolu hattının Kenya ve komÅŸu ülkelerde, insan ulaşımı ve ekonomide ticaretin artmasına vesile olacağını umduklarını ifade etti.

Afrikada denize kıyısı olan ülkelerin ithalat ve ihracatlarının ticaretlerinin yüzde 90'ı deniz yoluyla gerçekleştiriliyor.

Ancak Afrika'ya demiryolu çok da ucuza gelmeyecek. Çin'e karşı ağır borçlanmaları da yanında getirecek.

SOYBİS-CARI uluslararası politika ve ekonomi profesörü Deborah Brautigam, "Çin bölgede ihracat pazarı yaratmak için demiryollarını yatırım fırsatı olarak görüyor. Çin'de kapasite var. Demiryolu inşaatı konusunda geniş tecrübüleri var. Risk elbette var ama kredilerin tamamının geri ödemesinin sorunsuz olacağını göreceksiniz" diyor.

2000-2011 yılları arasında Çin 75 milyar dolar maliyetli bin 700'den fazla projeye destek verdi. Bu projelerde 50 Afrika ülkesinde baraj ve binalar tesis etti.

Brautigam, "Batı daha korkak yaklaşıyor Afrika'ya. Yatırım konusunda Çinliler kadar istekli olmadılar" yorumu yapıyor.

Çin, Afrika'da sadece demiryolu değil her türlü inşaat işine girmeye devam ediyor. Bu yaz Fas Muhammed 6 köprüsü yine çinli inşaat grubu Cover-Mbec tarafından 72 milyon dolara tamamlandı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.