Aile YaÅŸam
Kronik Sinüzit hakkında bilinmeyenler
Sanıldığı gibi kronik sinüzitin tedavisi imkansız değildir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, kronik sinüzitin tedavisi hakkında önemli bilgiler aktardı...
“Sinüs anatomisinin tanınmamasından dolayı eskiden kronik sinüzit tedavi edilemiyordu. Oysaki günümüzde sinüs kanallarındaki ve burun boÅŸluklarındaki daralma ve tıkanıklıklar endoskopik yöntemle tedavi edilebiliyor. Böylece sinüs havalanması ve drenajı saÄŸlanarak kronik sinüzit baÅŸarılı bir ÅŸekilde tedavi edilebiliyor. Kronik sinüzit tedavisinde saÄŸlam hiçbir dokuya zarar vermeden, sadece hastalığa neden olan lezyonlar çıkartılıp, hücreler temizlenir. Fonksiyonal Endoskopis Sinüs Cerrahisi (FESS) ile artık kronik sinüzit vakalarının %90′ına yakını baÅŸarılı bir ÅŸekilde tedavi edilebiliyor.”
Kronik sinüzit nasıl oluşuyor?
“Kafatasının ön bölümündeki boÅŸluklara sinüs denir. Nezle ya da grip olunduÄŸunda sinüsün içine hava girmez ve sinüsün içindeki sıvılar dışarıya atılamaz. Sinüsün içinde kalan sıvılar bakteriyel bir enfeksiyon oluÅŸtururlar. Hava dolu boÅŸluklarının içini kaplayan mukoza tabakasının iltihaplanmasına sinüzit denir. Sinüzit akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Mevsim deÄŸiÅŸiklikleri, alerjik reaksiyonlar, bağışıklık sisteminin zayıflaması, banyonun hemen ardından sokaÄŸa çıkma, özellikle kış aylarında grip ya da nezle gibi rahatsızlıklar sinüziti tetikleyen sebepler arasındadır. Kronik sinüzitte sinüslerin içinde, uzun süreli, sık tekrarlayan bir havalanma ve temizleme sorunu oluÅŸur.”
Kronik sinüzitin belirtileri
“Kronik sinüzitte göz çevresinde ödem ve yanak hizasında baskı yapıldığında artan AÄŸrı en belirgin belirtidir. Alın bölgesinde, göz çevresinde ve burnun iki yanında baÅŸ öne eÄŸildiÄŸinde aÄŸrı daha da ÅŸiddetlenir. Sinüzit aÄŸrısı kiÅŸinin tüm sosyal ve fiziksel aktivitesini zorlaÅŸtırır ve yaÅŸam kalitesinin düşmesine neden olur. Burun tıkanıklığı, iltihaplı burun akıntısı, nadiren burun kanaması ve koku almada azalma diÄŸer belirtiler arasındadır. Yüksek ateÅŸ, geceleri ÅŸiddeti artan burun tıkanıklığı nedeniyle uzun süre burun mukozasına zarar veren ve alışkanlık meydana getiren burun damlaları kullanmak zorunda kalırlar. Geniz akıntısı; boÄŸazda yanma, aÄŸrı, gıcık hissi, ses kısıklığı ve öksürüğe neden olur. Enfeksiyonun ciÄŸerlere doÄŸru ilerlediÄŸini gösterir.”
Sinüzit nasıl teşhis ediliyor?
“Hemen her zaman gribal bir enfeksiyon sonrası ortaya çıkan akut sinüzitin teÅŸhisi kolaydır. Aslında hiçbir ek tetkike gerek duyulmaz. Ancak hangi sinüsün tutulduÄŸunu ve bu sinüzitin tek taraflı mı, çift taraflı mı olduÄŸunu anlamak için normal sinüs grafileri istenir. Günümüzde sinüs hastalıkları ile ilgili en güvenilir bilgiler bilgisayarlı sinüs tomografisi ile elde edilmektedir. TeÅŸhise yardımcı olan ve uygulanırken hastaya acı vermeyen bir yöntemdir.
Kulak Burun BoÄŸaz Uzmanı Opr. Dr. Yusuf CAN “Kronik sinüzitin tedavisinde öncelikle geniÅŸ spektrumlu antibiyotik ve bir antienflamatur verilir. EÄŸer uzun süre uygun medikal tedaviye raÄŸmen sonuç alınamıyorsa ve hastanın yakınmaları devam ediyorsa operasyon düşünülebilir. Bu operasyon genel anestezi altında yapılır. Kronik sinüzit tedavi edilmediÄŸinde hayati tehlike oluÅŸturabilen komplikasyonlara yol açabilir. ( Beyin apsesi, göz enfeksiyonlar, menenjit, diÅŸ apseleri vs… ) Bununla birlikte enfeksiyonlu sinüslerden geriye akan mukus akciÄŸerler için risk oluÅŸturabilir. Bu tür ciddi sorunlarla karşılaÅŸmamak için kronik sinüzitlerin mutlaka tedavi edilmesi gerekir.”
Henüz yorum yapılmamış.