Sosyal Medya

Güncel

Davutoğlu : Halep'te durum, Stalingrad kadar kötü

Dünya Politika Konferansı'na katılmak üzere Katar'ın başkenti Doha'da bulunan eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Prof. Ahmet Davutoğlu, El Cezire yayın kuruluşuna bir röportaj verdi. Sosyal medya platformu Facebook üzerinden canlı yayınlanan programda Davutoğlu, izleyicilerden gelen soruları yanıtladı.



Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, El Cezire televizyonuna verdiği röportajda Halep'te yaşananları savaş suçu olarak niteledi, Rusya'ya insani yardım çağrısında bulundu.
 
"KOLEKTÄ°F CEZALANDIRMA"
Suriye'de Esad rejimi ve müttefiklerinin kuşatması altındaki Halep'te yaşananları değerlendiren Davutoğlu, sözlerine "Halep'in, haysiyeti için hayata tutunan kahraman halkını selamlıyorum" diye başladı. Daha önce Halep'e gitmiş biri olarak yaşananların kendisini üzdüğünü ve şoke ettiğini dile getiren Davutoğlu, Esad rejimi ve Rusya'nın saldırılarını 'kolektif cezalandırma' olarak niteledi.
 
AMAÇ TRUMP ÖNCESİ FİİLİ DURUM YARATMAK
Davutoğlu saldırıların amacının, ABD'deki geçiş sürecinde Halep'i etnik ve dini temizliğe tabi tutmak olduğunu belirtti. "Trump görevi devralmadan önce fiili bir durum yaratmak istiyolar" diyen Davutoğlu, "Bir kardeşleri olarak her zaman onlarla birlikteyiz. Bugün Halep'te sadece son hastane değil, insanlığın vicdanından geriye kalanlar da vuruldu" diye konuştu. Eski Başbakan, savaş suçu işlediğini belirttiği Rusya'ya insani yardımlara izin verme çağrısında bulunarak "Halep'te durum, en az İkinci Dünya Savaşı'nda Stalingrad'da olduğu kadar kötü" değerlendirmesinde bulundu.
 
Rusya'yla Türkiye'nin iyi ilişkilere sahip olduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Halep ikinci bir Grozni olursa bu büyük bir hata olur. Çünkü Halep halkı bunu unutmayacaktır" dedi. Suriyeli mültecilere vatandaşlık verilmesi konusuna da değinen Davutoğlu, Türkiye'nin sığınmacılara kendi vatandaşları gibi davrandığını, ancak bütün Suriyeliler Türkiye'de kaldığı takdirde Suriye'nin demografisinin değişmiş olacağını, bunun da Esad rejiminin işine yarayacağını belirtti.
 
TRUMP GERÇEĞİ GÖRECEK
Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesine de değinen Davutoğlu, müstakbel başkanın en önemli özelliğinin öngörülemezlik olduğunu söyledi. Öte yandan Trump'ın sert söylemlerinin görevi devraldığında değişeceğini umduğunu belirten Davutoğlu, seçim kampanyası ile başkanlık görevini yürütmenin farklı şeyler olduğunu ve Trump'ın da gerçeği göreceğini belirtti. Buna karşın Davutoğlu, ABD'de Müslümanlara kötü muamele uygulandığı takdirde buna sessiz kalmayacaklarını, ancak şu aşamada Trump'ın söylemleriyle eylemleri arasındaki farkı görmeyi beklediklerini dile getirdi.
 
TÃœRKÄ°YE AVRUPA ÃœLKESÄ°DÄ°R
Davutoğlu'na gelen sorulardan biri de Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yapılan zulümle ilgiliydi. Davutoğlu, Mynamar'da kurdukları elçiliğin Myanmar hükümeti ve Müslümanlarla yakın işbirliği yaptığını ve demokratik dönüşümden umutlu olduğunu söyledi.
 
Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinden de bahseden Davutoğlu, "Türkiye bir Avrupa ülkesidir. Avrupa'nın tarihi Türkiye'nin arşivlerine bakılmadan yazılamaz" diye konuştu. Eski Başbakan, Türkiye'nin Avrupa'dan PKK ve FETÖ'ye karşı gerekli desteği görmediğini de vurguladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.