Sosyal Medya

Dünya

Trump seçildi, İsrail hemen 'yeni yerleşim' dedi

İşgal güçleri daha önce ertelediği Doğu Kudüs yerleşim planını yeniden görüşmeye başladı



Ä°srail iÅŸgal yönetimi Filistinlilerin özel mülklerine yerleÅŸim yeri için el konulmasına imkan veren yasa tasarısının son okumasını onayladı. DoÄŸu Kudüs yerleÅŸim planı çerçevesinde aralarında Filistin özel mülklerinin de bulunduÄŸu bir alan içerisinde Yahudi yerleÅŸimciler için 500 yeni ev inÅŸa edilmesi planlanıyor. 

76 dönümlük proje Doğu Kudüs'teki Ramat Shlomo yerleşimi ve Arap Şuafat mahallesi yakınlarında bir bölgeye yapılacak. İki yıl önce onaylanan projenin detayları çarşamba günü bir kez daha ele alınacak.

Söz konusu plan iki yıl önce ele alınmış ancak ertelenmişti.

Ä°SRAÄ°L'Ä°N YERLEÅžM POLÄ°TÄ°KASI

Batı Åžeria'yı iÅŸgal ettiÄŸi 1967 yılından bu yana Filistinlilerin arazileri üzerine inÅŸa ettiÄŸi YahudiyerleÅŸim birimlerini gün geçtikçe arttırdı.

Batı Åžeria'da 1967 yılı öncesinde hiç Yahudi yerleÅŸim birimi bulunmazken, 2016 yılı itibariyleyerleÅŸim birimi sayısı 146'ya ulaÅŸtı.

Ä°srail Meclisi Knesset'in, dün, Filistinlilerin özel mülkü olan arazilere yerleÅŸim birimi inÅŸası amacıyla el konulmasına imkan tanıyan yasa tasarısının son hazırlık okumasının onaylanması ise bu sayının daha da yükseleceÄŸinin sinyallerini verdi.

Ä°ÅŸgal ettiÄŸi Batı Åžeria'yı Yahuda ve Samarya ÅŸeklinde adlandırarak kendi toprağı olarak gören Ä°srail, 1967'den bu yana Filistinlilere ait tapulu arazilere el koyarak yerleÅŸim birimleri inÅŸa etmeye baÅŸladı. Uluslararası hukuka göre buralardaki Yahudi yerleÅŸim birimleri yasa dışı kabul edilse de inÅŸa faaliyetleri bugüne dek devam etti.

Kudüs'teki Arap AraÅŸtırmaları Vakfı Harita Bürosu Müdürü ve Ä°srail yerleÅŸim birimleri uzmanı Halil et-Tefkici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ä°srail'in Batı Åžeria'da ilk olarak 1967 yılında Kefar Atsiyun yerleÅŸim birimini inÅŸa ettiÄŸini, sayının bugün 146'ya ulaÅŸtığını ayrıca belirli bölgelerde resmi olarak tanınmayan 116 küçük birim olduÄŸunu belirtti.

"BATI ÅžERÄ°A'DA 420 BÄ°N YERLEŞİMCÄ°"

DoÄŸu Kudüs'te ise 10 yerleÅŸim birimi olduÄŸunu ifade eden Tefkici, "1967 öncesinde hiç yerleÅŸimci olmayan Batı Åžeria'da ÅŸuan yaklaşık 420 bin, DoÄŸu Kudüs'te ise 220 bin yerleÅŸimci var." dedi.

İsrailli Barış Şimdi (Peace Now) insan hakları örgütü tarafından yayımlanan raporda,yerleşimcilerin Batı Şeria nüfusunun yüzde 13'ünü teşkil ettiği kaydedildi.

Raporda, Batı Åžeria'da 1967-1977 yıllarında 4 bin 400 olan olan yerleÅŸimci sayısının, Filistin'in efsanevi lideri Yasir Arafat'ın, Filistin Bağımsızlık Bildirisi'ni ilan ettiÄŸi 1988 yılında 66 bin 500'e ulaÅŸtığı kaydedildi.

Ä°srail hükümeti ile Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) arasında Oslo Barış AntlaÅŸması'nın imzalandığı 1993 yılında yerleÅŸimci sayısının 116 bin 300'e yükseldiÄŸi, 2000 yılında ise 184 bini bulduÄŸu aktarıldı.

Ä°srail ile Filistin arasında müzakerelerin durduÄŸu 2014 yılında 371 bin olan sayının, son olarak 2016 yılı itibarıyla yaklaşık 420 bine ulaÅŸtığının altı çizildi.

"İNŞA 4 AŞAMADA GERÇEKLEŞTİ"

Arap AraÅŸtırmaları Vakfı Harita Bürosu Müdürü Tefkici, Ä°srail'in yerleÅŸim birimi inÅŸa sürecinin 4 aÅŸamada gerçekleÅŸtiÄŸini belirtti.

Tefkici, ilk aÅŸama olan 1967-1977 yıllarında inÅŸa faaliyetlerinin Ä°srail işçi partisinin programı uyarınca daha çok AÄŸvar bölgesinde ve DoÄŸu Kudüs'te yoÄŸunlaÅŸtığını, 1977 ile 1987 yıllarındaki ikinci aÅŸamada ise "Bir milyon yerleÅŸimci" ideolojisi çerçevesinde Likud partisinin planına uygun olarak Batı Åžeria'daki ÅŸehirler üzerinde yürütüldüğünü kaydetti.

Üçüncü aÅŸamanın 1990 yılında baÅŸladığına dikkati çeken Tefkici, Ä°srail'in 1967 sınırlarını tanımayarak tüm bölgede yerleÅŸim birimi inÅŸasını yoÄŸunlaÅŸtırdığını aktardı.

Son olarak 1994'te dördüncü aÅŸamaya geçildiÄŸini ve sadece yerleÅŸim birimi inÅŸasıyla yetinilmeyip, buralara ulaşımı kolaylaÅŸtırmak ve birbiriyle baÄŸlantısını saÄŸlamak için cadde ve yol yapımına baÅŸlandığını dile getiren Tefkici, ayrıca bu merhaleyle beraber eski BaÅŸbakan Ariel Åžaron'un "Batı Åžeria'yı iÅŸgal edin" çaÄŸrısına uyarak yerleÅŸimcilerin çeÅŸitli bölgelerde küçük küçük birimler kurduÄŸunu söyledi.

Tefkici, İsrail'de yönetime gelen tüm hükümetlerin inşa faaliyetlerini desteklediğine dikkati çekti.

YERLEŞİM BÄ°RÄ°MLERÄ°NÄ° Ä°LGÄ°LENDÄ°REN 3 KANUN

İsrail'in, geçtiğimiz 49 yılda Filistinlilere ait topraklara el koymak için 3 yasayı kullandığını belirten Tefkici, şunları kaydetti:

"Bunlardan ilki 1951 yılında çıkan 'kayıp ÅŸahısların mülkleri' kanunu. Bu kapsamda zorla göç ettirilen Filistinliler kayıp sayılarak bu kiÅŸilere ait mülklere el konuldu. Ä°kincisi 'askeri amaçlar için istimlak' kanunu. Bu kanunla Filistinlilere ait araziler müsadere edilerek, buralara yerleÅŸimbirimleri yapıldı. Üçüncü olarak da Ä°srail Yüksek Mahkemesi'nin 1979 yılında askeri amaçlarla el konulan arazilere yerleÅŸim birimi inÅŸa edilemez kararına binaen hükümet buraların devlet arazisi ÅŸeklinde deÄŸerlendirilmesine karar verdi."

Knesset'te Filistinlililerin özel mülkü olan arazilere inşa amacıyla el konulmasına imkan tanıyan yasa tasarısının son hazırlık okumasının onaylanmasını değerlendiren Tefkici, bunun Filistinlilerin topraklarını kanun yoluyla çalmak için yeni bir vesile olduğunu belirtti.

Ä°SRAÄ°L VE FÄ°LÄ°STÄ°N'Ä°N YERLEŞİM BÄ°RÄ°MÄ° TUTUMU

Uluslararası toplum, İsrail'in bu faaliyetlerinin barış sürecinin önünde engel teşkil ettiğini, iki devletli çözüm yollarını kapattığını savunuyor.

Ä°srail yönetimi ise uluslararası hukuka göre Yahudi yerleÅŸim birimleri yasa dışı kabul edilmesine raÄŸmen inÅŸa faaliyetlerinde ısrar ediyor. Hükümet, inÅŸaatı durdurmayı reddederken, bölgede yeni konut inÅŸalarının onaylandığına dair haberler gelmeye devam ediyor.

Filistin halkı, Ä°srail'in iÅŸgal altındaki Filistin topraklarında tüm Yahudi yerleÅŸim birimlerinin inÅŸasının durdurulmasını talep ediyor. Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ), yerleÅŸim birimlerinin iki devletli çözüm ihtimalini ve barış sürecini tehdit ettiÄŸini belirterek, durdurulması ve bundan doÄŸan zararların tazmin edilmesi gerektiÄŸini vurguluyor.

Batı Şeria ve Mescid-i Aksa'nın da içinde yer aldığı Doğu Kudüs, 1967'den beri İsrail işgali altında bulunuyor.

Ä°srail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, Ä°srail'in 1967 sınırlarına dönmeyi ve Yahudi yerleÅŸimbirimleri inÅŸasına son vermeyi kabul etmemesi nedeniyle Nisan 2014'te durmuÅŸtu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.