Sosyal Medya

Güncel

Avrupa'nın PKK'ya göz yummasının tek nedeni var

PKK terör örgütünün faaliyetlerine göz yuman Avrupa, terör soruşturmasında hakkında yakalama kararı bulunan HDP'lilere de sığınmak olmaya devam ediyor.



HDP'li milletvekillerinin ve belediye baÅŸkanlarının PKK ile olan irtibatları sebebiyle Kasım ayında tutuklanmaya baÅŸlanması üzerine, PKK militanları Avrupa genelindeki eylemlerini artırdı. 
PKK militanlarına uzun süredir ev sahipliÄŸi yapan Almanya, Avusturya, Belçika, BirleÅŸik Krallık, Fransa ve Ä°sveç gibi Avrupa ülkelerinde gerçekleÅŸen saldırılar sebebiyle, hem diplomatik misyonlarımız maddi zarara uÄŸradı hem de Türk kökenli Avrupalılar ve vatandaÅŸlarımız ÅŸiddete maruz kaldı. 

Şu ana dek kamuoyuna yansıdığı kadarıyla, PKK'nın Avrupa genelindeki saldırılarında, Türk büyükelçiliklerine ve konsolosluklarına, Türkler tarafından kurulan camilere ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) gibi Türk kökenli sivil toplum kuruluşlarına maddi zarar verildiği tespit edildi.

BilindiÄŸi üzere, 1980'lerin ilk yarısında radikal Kürt sol hareketi mensuplarının Avrupa ülkelerine kaçmasıyla baÅŸlayan süreç, 1980'lerin ikinci yarısında PKK militanları tarafından devam ettirildi. 

1990'ların başında Avrupa genelinde sunulan siyasi desteÄŸin de etkisiyle PKK militanları, bugüne kadar hem örgütleri adına lobi faaliyetlerinde bulundu hem de Türk diplomatik misyonlarına ve Türk kökenlilere karşı eylemler yürüttü. 

Yani PKK, siyasi uzantısı konumundaki HDP'li milletvekillerinin ve belediye başkanlarının tutuklanmasından önce de, Avrupa genelinde gözle görülür şekilde faaliyet yürütüyordu.

Belçika'nın başkenti ve AB'nin merkezi olan Brüksel'de AB kurumlarının yanında PKK çadırının açılmasına izin verdi, Almanya ve Fransa'nın PKK militanlarını 'sığınmacı' statüsünde korumaya aldı, Hollanda'da PKK'ya bağlı lobi örgütlerinin resmi olarak faaliyet yürütmesine göz yumdu, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raportörü Kati Piri'nin geçen sene Diyarbakır'da PKK teröristlerine konuk oldu...

Belçika'nın baÅŸkenti ve AB'nin merkezi olan Brüksel'de AB kurumlarının yanında PKK çadırının açılmasına izin verilmesi, Almanya ve Fransa'nın PKK militanlarını 'sığınmacı' statüsünde korumaya alması, Hollanda'da PKK'ya baÄŸlı lobi örgütlerinin resmi olarak faaliyet yürütmesine göz yumulması, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raportörü Kati Piri'nin geçen sene Diyarbakır'da PKK militanlarına konuk olması, BirleÅŸik Krallık'ta Türk kökenli sivil toplum kuruluÅŸlarının düzenlediÄŸi faaliyetlerin PKK militanları tarafından sabote edilmesine güvenlik güçlerinin müsaade etmesi, Türkiye'nin Ä°talya'daki Milano BaÅŸkonsolosluÄŸu binasına PKK militanları tarafından sis bombası atılmasına raÄŸmen olaydan saatler sonra güvenlik birimlerinin olaya müdahale etmesi, Ä°sveç'te ve Avusturya'da Türk kökenli vatandaÅŸların kurmuÅŸ olduÄŸu vakıfların ve camilerin PKK militanları tarafından kundaklanması hakkında yürütülen soruÅŸturmaların sonuçsuz kalması gibi örnekler, Avrupa'nın PKK'ya gösterdiÄŸi müsamahakar davranışın en güncel örnekleri arasında yer alıyor.

PKK Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul edilmesine rağmen, bu ülkelerin güvenlik ve istihbarat birimleri, örgütün faaliyetlerine izin veriyor. Örgütün saldırılarına karşı yeterli önlem alınmıyor ve saldırılar sonrasında yapılan soruşturmalar örtbas ediliyor.

Türkiye 2006-2016 yılları arasında, sadece Almanya'dan 136 PKK militanının iadesini talep etti; bunlardan sadece üçü kabul edildi.

Bunun yanı sıra, Avrupa genelinde ciddi miktarda PKK sempatizanı olduÄŸu tahmin ediliyor. Bu konuda Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış Ä°liÅŸkiler Genel Müdürlüğü'nün Kasım ayında yaptığı açıklamaya göre, Türkiye 2006-2016 yılları arasında, sadece Almanya'dan 136 PKK militanının iadesini talep etti; bunlardan sadece üçü kabul edildi. 

Türkiye, Almanya haricinde 2007-2016 yılları arasında 20 Avrupa BirliÄŸi ülkesinden 263 teröristin iadesi için talepte bulundu ve sadece sekizi kabul edildi. Bu noktadan meseleye bakınca, Avrupa ülkelerinin PKK militanlarına kucak açtığı argümanının doÄŸruluk payı arttığı gibi, “Avrupa teröre neden göz yumuyor?" sorusu da bir kez daha gündeme geldi.

Avrupa Birliği, insan hakları, azınlık hakları ve ifade özgürlüğü gibi hususları bahane ederek Türkiye ile yürüttüğü tam üyelik müzakerelerini yavaşlatmayı hedefliyor. Daha açıkbir ifadeyle, Avrupa Birliği PKK'yı Türkiye'ye karşı bir koz olarak kullanıyor.

TÜRKİYE'NİN İÇİŞLERİNE MÜDAHALE ARACI

Avrupa ülkelerinin PKK faaliyetlerine göz yummasının altında şüphesiz birden çok sebep var. Ancak bunlar içerisinde PKK ve onun siyasi uzantıları üzerinden Türkiye'nin içiÅŸlerine müdahale etme hevesi özel bir anlam taşıyor. 

Özellikle Avrupa BirliÄŸi ile yürütülen tam üyelik müzakereleri dikkatle incelendiÄŸinde, Kürt sorununun sürekli gündemde tutulduÄŸu görülüyor. ÖrneÄŸin, hemen hemen tüm ilerleme raporlarında Türkiye'nin, güneydoÄŸu baÅŸta olmak üzere, ülke genelinde yaÅŸayan Kürtlerin haklarını ihlal ettiÄŸi ve Kürtleri temsil ettiÄŸi iddia edilen kiÅŸileri ve partileri aktif siyasetin dışına çıkmaya zorladığı gibi argümanlar sıklıkla ortaya atılıyor. 

Bu sayede Avrupa Birliği, insan hakları, azınlık hakları ve ifade özgürlüğü gibi hususları bahane ederek Türkiye ile yürüttüğü tam üyelik müzakerelerini yavaşlatmayı hedefliyor. Daha açık bir ifadeyle, Avrupa Birliği PKK'yı Türkiye'ye karşı bir koz olarak kullanıyor.

"PKK YASALLAŞMAYA ÇALIŞIYOR"

PKK'lı teröristlerin Avrupa ülkelerinde faaliyet gösterirken rahat hareket etmesinin ikinci sebebini ise örgütün bu ülkelerin kurumlarına ve güvenlik birimlerine yönelik eylem yapmaması teÅŸkil ediyor. 

Yukarıda sıralanan yakın dönem örneklerine tekrar baktığımızda, örgütün, eylemlerini yürütürken ülkelerin kurumlarına ve güvenlik birimlerine yönelik eylemde bulunmadığını görüyoruz. PKK bu sayede kendisini yasallaÅŸtırarak siyasi açıdan daha fazla alan yaratmak istiyor. 

Ayrıca HDP'lilerin tutuklanması sonrasında örgüt militanlarının düzenlediği gösterilerde, zaman zaman güvenlik birimleri ile gerilim yaşanmasına rağmen, PKK militanlarına karşı Avrupa ülkelerinde cezai müeyyide uygulanmaması önemli bir çelişki yaratıyor.

Avrupa'nın PKK faaliyetlerine göz yummasının bir diÄŸer sebebi ise Ä°slamofobik ve hatta Türkofobik söylemlerin ve eylemlerin Avrupa'da son dönemde hız kazanması. PKK'lı teröristler, faaliyet gösterdikleri ülkelerde Ä°slam ve Türk karşıtlığını, yerel ve ulusal siyasetçileri etkilemek için önemli bir araç olarak kullanıyor. 

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raportörü Kati Piri'nin PKK ile olan irtibatı veya Birleşik Krallık'ta faaliyet gösteren Türk kökenli sivil toplum kuruluşlarının maruz kaldığı sabotajlar, bu araçsallaştırmanın önemli birer tezahürü.

"PKK VE FETÖ'NÜN ORTAK YERLEŞİM YERİ AVRUPA"

Bu noktada, Avrupa'daki PKK faaliyetlerinin yanı sıra, FETÖ'nün faaliyetlerini de hatırlamak gerekir. Zira 15 Temmuz darbe giriÅŸiminden sonra FETÖ militanlarının Avrupa'ya kaçması ve Avrupa'yı yeni üsleri olarak belirlemeleri dikkate alındığında, Avrupa'nın Türkiye'nin terörle mücadele politikasına vermiÅŸ olduÄŸu 'desteÄŸin' boyutu daha iyi anlaşılır. 

PKK ve FETÖ mensuplarının Avrupa'yı ortak yerleşim yerleri olarak görmelerinin rastlantı olamaz.

Özetle, ifade vermeye gitmeyen HDP'li milletvekillerinin ve yerel siyasetçilerin tutuklanmasını bahane ederek Avrupa'da da terör estirmeye başlayan PKK'ya karşı Avrupa ülkelerinin müsamahakâr davranmasının altındaki en önemli faktör, Türkiye'nin iç politikasına müdahale etmek için bir araca ihtiyaç duyulmasıdır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.