Sosyal Medya

Güncel

AK Partide 'İstismar' tasarısı görüş ayrılığı

Cinsel istismar düzenlenmesi hem toplumsal tartışmaları başlattı hem de AK Parti içinde bu konudaki görüş ayrılıklarını ortaya çıkardı. Ortaya çıkan tabloya göre AK Parti çizgisine yakın kadınlar ve kadın kuruluşları düzenlemeye tepkili, erkekler ise tasarıyı savunuyor.



“Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen baÅŸka bir neden olmaksızın iÅŸlenen cinsel istismar suçunda, maÄŸdur ile failin evlenmesi durumunda fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına veya ceza infazının ertelenmesine imkân veren düzenleme yapılmaktadır.”

Bu, 17 Kasım gecesi Meclis BaÅŸkanlığı’na sunulduÄŸu günden bu yana Türkiye’nin tartıştığı ve altına AK Parti’li vekillerin imza attığı önergenin gerekçesi.

Düzenleme Türkiye’de birçok kesim tarafından eleÅŸtirildi. AK Partili veya AK Parti'ye yakın isimler arasındaki görüş ayrılığı ise dikkat çekti. 

Aralarında, pekçok konuda hükümete yakın çizgide bulunan köşe yazarlarının da olduÄŸu kadınlar, CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan’ın kızı Sümeyye ErdoÄŸan’ın yönetiminde olduÄŸu Kadın ve Demokrasi DerneÄŸi (KADEM) ve bazı siyasetçiler altında sadece erkek vekillerin imzası bulunan önergeye tepki gösterdi. Ancak BaÅŸbakan Binali Yıldırım ve AK Parti’nin bazı önemli isimleri düzenlemeyi savundu.

Bu görüş ayrılığı, hükümete yakın gazetelerin sayfalarından sosyal medya platformu Twitter’a da yansıdı. BaÅŸbakan Binali Yıldırım, 18 Kasım günü kendisine konuyla ilgili gazetecilerin kendisine sorduÄŸu soruya, “Yaşı tutmayan, erken yaÅŸta evlenenler var, yasaları bilmiyorlardır, çocukları oluyor, baba hapse gidiyor, çocuklar yalnız kalıyor. Bir seferde bu maÄŸduriyetin giderilmesine yönelik bir çalışmadır. 3 bin ailenin maÄŸduriyeti gideriliyor, olay bundan ibaret.” yanıtını verdi. Ancak biraz daha ayrıntılı konuÅŸmak için 21 Kasım Pazartesi sabahı partisinin kadın milletvekilleriyle bir araya geldi.

KADEM: Sakıncalı, eksik, çıkmazları var

Konuyla ilgili AK Parti kanadında kadınların tepkisini yansıtan en önemli açıklamalardan birini KADEM yaptı. KADEM’in açıklamasının önemini CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın kızı Sümeyye ErdoÄŸan’ın derneÄŸin yönetiminde olması daha da artırıyor. Açıklamada, konuya ideolojik çekiÅŸmeler dışında bakıldığı ve yapılan düzenleme için “sakıncalı”, “eksik” ve “çıkmazları” olan bir düzenleme olduÄŸuna vurgu yapıldı. KADEM’e göre, “resmiyet kazanmamış birlikteliklerden doÄŸan maÄŸduriyetlerin giderilmesi için yeni düzenlemeler yapılabilir ama bu yolla deÄŸil.”

“Düzenlenmekte olan tasarıda; 'failin' tanımının yeterince anlaşılır ve kamu vicdanını rahatlatacak nitelikte yapılmamış olması en büyük eksikliklerden biri olarak görünmektedir. Keza tasarının bu haliyle yasalaÅŸması durumunda cinsel istismar suçunu iÅŸleyenlerin, güç, nüfuz vb. imkanlar ile maÄŸduru ve çevresini etki altına alması ve maÄŸdur ile evlenme yoluna giderek serbest kalmasının önü açılacaktır. Öte yandan maÄŸdurun ise bu baskı altında erken yaÅŸta zorla evlilik yapması ve bu evliliÄŸi sürdürmeye mecbur kalması kuvvetle muhtemeldir. Yine bu tasarı ile suça azmettiren veya iÅŸleniÅŸine yardım edenler hakkında görülen davaların af ile sonuçlanacak olması ve yasanın yürürlük süresinin belirlenmemiÅŸ olması da tasarının sakıncalarındandır. Tasarının en önemli çıkmazlarından biri cebir, tehdit ve iradeyi etkileyen hususların tespitinin son derece zor olduÄŸudur. Kaldı ki cebir ve tehdit olmasa bile küçük yaÅŸta bir kız çocuÄŸunun 'kendi iradesi' nasıl tespit edilecektir? Bu konunun da ayrıca deÄŸerlendirilmesi gerekir.”

Böhürler: Toplumsal caydırıcılık kaybolur

KADEM, ayrıntılı bir ÅŸekilde itirazlarını kamuoyuna duyurdu. Sosyal medyada bu açıklamayı kullanlar arasında AK Parti’li kimlikleriyle bilinen kadın yazarlar da vardı. Onlar arasında tepkisini en hızlı ortaya koyanlardan biri AyÅŸe Böhürler. KADEM’in açıklamaların sosyal medya hesabından paylaÅŸan Böhürler, bununla da yetinmedi. Yeni Åžafak gazetesindeki köşe yazısında AK Parti’nin okumak isteyen genç kızlar için yaptığı çalışmaları anlattı, hatta bunların bir çoÄŸuna Emine ErdoÄŸan’ın öncülük ettiÄŸine vurgu yaptı.

“Hal böyleyken bugün Meclis'e gelen yasa yukarıda saydığım bütün geçmiÅŸ icraatların ve hafızanın ruhuna aykırıdır. Åžu an deÄŸiÅŸikliÄŸi istenen bu yasa çıkalı 12 yıl oldu. Åžimdiye kadar Yargıtay kararları dahil olmak üzere toplumsal olarak böyle bir itiraz gündeme gelmedi. GeçmiÅŸe yönelik af içeren kanun deÄŸiÅŸikliÄŸi bu konudaki toplumsal caydırıcılığın kaybına sebep olacaktır. DiÄŸer taraftan bu deÄŸiÅŸikliÄŸin bir kerelik olması ve bundan sonrakiler için uygulanmayacak olması zaten bu düzenlemenin halen iktidar tarafından savunulduÄŸunu gösterir. Yasal normlar toplumların isteÄŸine uygun olarak onların yanlışlarına göz yummaz, toplumsal geliÅŸmeye destek olur, olumsuzlukları törpüler. Bu af erken evlilikleri, zorla evlendirilme süreçlerini tetikler.”

Barbarasoğlu: İlk halinin savunulması izah edilemez

Fatma BarbarosoÄŸlu da aynı gazetede benzer bir yazı kaleme aldı. Yasanın sunulan ÅŸekliyle savunulmasının imkânsız olduÄŸunu söyleyen BarbarosoÄŸlu, yazısının satır aralarında AK Parti’nin yasa yapım süreçlerinde aksaklık gördüğüne de vurgu yaptı.

“Aklın yolu birdir. Vicdan, kalp ile akletmenin ilk basamağıdır. Yasa taslağının ilk halinin savunulması, izah edilmeye çalışılması imkansız. Neden imkansız? 3000 kiÅŸinin ve ailelerinin hayatının kurtarılmasını saÄŸlamak üzere düzenlendiÄŸi iddia edilen yasa, uzun vadede genç kızların hayatını cehenneme çevirecek, sapkın kiÅŸilerin hayatını kolaylaÅŸtıran bir kanun maddesine dönüşebilir.

Yasaları sabahtan akÅŸama, ikindiden yatsıya acele bir ÅŸekilde çıkarma alışkanlığından vazgeçmemiz gerekiyor. Fakat, toplumsal duyarlılığı adaletin diline tercüme edecek birincil sorumluluk hükümettedir. Hükümet yasa tasarısı oluÅŸtururken, yeni düzenlemenin getirebileceÄŸi toplumsal açmazları bütün yönleri ile ele almak zorundadır.”

Bülent Turan’ın CHP tepkisi

Bunlar, kadınların cephesinden gelen ve dikkat çeken bilgiler. Ancak AK Parti içinde yasayı savunan önemli isimler de var. Sosyal medyada ilk anda tepkiler yayılmaya baÅŸladıktan sonra CHP’yi eleÅŸtiren AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Bülent Turan, onlardan biri. DeÄŸerlendirmesini sosyal medya üzerinden yapan Turan, tepkisini düzenlemeyi eleÅŸtiren CHP’li vekillere gösterdi. Turan, bir örnekle düzenlemenin bazı maÄŸduriyetleri de giderdiÄŸini söyledi.

 


 
 
 

Bir diÄŸer isim ise bir dönem CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın danışmanlığını yapan, daha sonra milletvekili seçilen Aydın Ãœnal oldu. Ãœnal da deÄŸerlendirmelerin gerçekler üzerinden yapılmadığını savundu. Ãœnal düzenlemenin tecavüz suçunu kapsamadığını ısrarla vurguladı.


 
 
 

Bozdağ: Tecavüzcüler yararlanamaz

Åžu ana kadar konuyla ilgili yapılan en önemli açıklamayı ise, yine Twitter” üzerinden Adalet Bakanı Bekir BozdaÄŸ yaptı. BozdaÄŸ “Tecavüzcü ile evlenerek cezadan kurtulma imkânı getirilmemiÅŸtir. Cebir, tehdit, hile ve idareyi sakatlayan baÅŸka bir nedenle iÅŸleyenler (tecavüzcüler) bu düzenlemeden yararlanamaz” dedi.

 


 
 
 

Hükümete yakın medyanın duruÅŸuna dair bir örnek ise bugünkü Star Gazetesi. Böyle bir düzenleme yapılmamasından maÄŸdur olduÄŸu belirtilen kadınların “Severek evlendik, bizi ayırmayın” sözlerini manÅŸetine taşıyan gazete hukukçuların görüşlerine de yer verdi. Haberin manÅŸeti ise düzenlemeyi eleÅŸtirenlere tepki niteliÄŸi taşıyor, “Ä°stismar siyasetine yargı isyanı”.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.