Sosyal Medya

Güncel

Türk mühendislerden teröre karşı akıllı devriye sistemi

Türk mühendisler, şüpheli kişileri eyleme geçmeden etkisiz hale getiren bir yazılım geliştirdi.



Mühendislik eÄŸitimini Almanya’da tamamladıktan sonra Türkiye’de kendi ÅŸirketini kuran Akif Ekin, 1998 yılından bu yana ÅŸehirlerde güvenliÄŸin saÄŸlanmasına yönelik yazılım ve teknoloji geliÅŸtirdiklerini söyledi.

Ekin, “Türk mühendislerle çalışıyoruz. Polis araçlarının tepe lambalarına yerleÅŸtirilen sistemle, hareketlerinden şüphelenilen ya da aranmakta olan bir kiÅŸi tespit edildiÄŸinde, geçmiÅŸte kimlerle temas kurduÄŸu kayıtlardan bulunuyor ve ÅŸehir içindeki her hareketi izleniyor. Şüphelinin eylem yapmayı planladığı anlaşıldığında, harekete geçmeden etkisiz hale getiriliyor” diye konuÅŸtu.

Araçların üzerlerine takılan ürünle yüz tanıma, hız belirleme, kavÅŸak kontrolü, plaka tanıması yapılabildiÄŸini ifade eden Ekin, “Böylece akıllı devriye aracı dönemi baÅŸlamış olacak” dedi.

ABD’YE TEKNOLOJÄ° Ä°HRACATI

Akif Ekin, ürünleri Azerbaycan, OrtadoÄŸu ve bazı Avrupa ülkelerine sattıklarını, ÅŸubat ayından itibaren de ABD polisinin kullanmaya baÅŸlayacağını belirtti. Geçen yıl 80 milyon TL’lik yazılım ihracatı yaptıklarını dile getiren Ekin, yazılım ve ürünlerinin dünyanın birçok ülkesinde kullanıldığını, son olarak ABD’nin Florida Eyaleti’nde kullanılmaya baÅŸlanacağını, bunu New York, Teksas ve California’nın izleyeceÄŸini kaydetti. Ekin, ABD’de kurulacak sistem için 2.5 yıl önce bu ülkeye gittiklerini ve Amerikan polisiyle görüştüklerini anlattı.

Türk mühendislerden teröre karşı akıllı devriye sistemi

DÄ°ZÄ°LERDEN Ä°LHAM ALDILAR

Ekin, ürün ve yazılımları geliÅŸtirirken “Minority Report” ve “Person of Interest” gibi film ve dizilerden etkilendiklerini belirterek, ÅŸunları ifade etti: “Filmlerde izlediÄŸimiz teknolojileri hayata geçiyoruz. Mesela şüpheli birisi havalimanına geldi. Eski kayıtlardan ben o şüphelinin daha önce gelip gelmediÄŸini çok kısa sürede bulup şüpheli bir hareket yapıp yapmadığını görebiliyorum. Böylece güvenlik güçleri, bin kiÅŸiyi arayacağına 50 kiÅŸiyi arıyor. Olayın olma olasılığı yüzde 5’e düşüyor. Sistem trafikte dolaÅŸan veya park etmiÅŸ araçları sürekli tarıyor. Aracın ağırlığına bakarak bomba taşıdığını tespit edebiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.