Sosyal Medya

Kültür Sanat

500 yıllık mushaf birebir kopyalandı

"Hattatların Piri" olarak tanımlanan Şeyh Hamdullah'ın yaklaşık 500 yıl önce yazdığı "Mushaf-ı Şerif" yeniden basıldı



Ä°slam hat sanatını zirveye taşıyan ve "Hattatların Piri" olarak tanımlanan Åžeyh Hamdullah'ın yaklaşık 500 yıl önce yazdığı ve Türkiye'deki en deÄŸerli el yazması Kur'an-ı Kerimler arasında bulunan "Mushaf-ı Åžerif"in tıpkıbasımı tamamlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan bilgiye göre; Türkiye Yazma Eserler Kurumu BaÅŸkanlığı tarafından 2014'te baÅŸlatılan proje kapsamında, Osmanlı hat sanatının kurucusu kabul edilen Åžeyh Hamdullah'ın, Sultan II. Bayezid'in tilaveti için özel olarak yazdığı ve bugün Topkapı Sarayı Müzesi'nde muhafaza edilen "Mushaf-ı Åžerif"in tıpkıbasımı iÅŸlemleri tamamlandı. 

Sultan II. Bayezid'in hat hocalığını da yapan Åžeyh Hamdullah'ın yaklaşık 500 yıl önce yazdığı "Mushaf-ı Åžerif", süslemesi ve cildiyle Türkiye'deki en deÄŸerli el yazması Kur'an-ı Kerimler arasında yer alıyor.

Klasik hat sanatında daha önce örneÄŸine pek rastlanmayan "harekeli nesih" hatla yazılan ve bu ÅŸekilde okumada kolaylık saÄŸlanan "Mushaf-ı Åžerif", bugünkü baskı teknolojilerindeki tüm yöntemler denenerek ulaşılabilen en üst kaliteyle bin adet basıldı ve Prof. Dr. Muhittin Serin'in kaleme aldığı "Åžeyh Hamdullah ve Yazdığı Mushaf-ı Åžerif" adlı Türkçe-Ä°ngilizce kitapçıkla birlikte özel kutusunda sertifikalı olarak yayımlandı.

"Mushaf-ı Åžerif", 600 dpi çözünürlükte fotoÄŸraflanıp, Kur'an-ı Kerim tıpkıbasım uygulamalarında Türkiye'de ilk defa baÅŸvurulan "hexachrome" tekniÄŸiyle basıldı. Böylece, aynı rengin farklı tonları esere yansıtıldı ve sayfalardaki çeÅŸitli leke izleriyle renk geçiÅŸleri baÅŸarıyla aktarıldı.

Eserin basımında, tezhipli bölümlerdeki fırça boyasının sahip olduÄŸu doÄŸal doku ve sayfa zeminlerindeki gerçeklik hissini en hassas biçimde yansıtabilmek için "kum tram" yöntemi de kullanıldı. 

Tıpkıbasımın kapağında, orijinaline en yakın doku ve renge sahip iki ayrı hakiki deri üzerine sıcak varak ve soğuk gofre olmak üzere 24 baskı uygulandı. Eserin ağız kısımları, doğallık hissi sağlamak amacıyla çeşitli kumaş boyası karışımları kullanılarak tek tek elde boyanıp üzerine ipek baskı yapıldı. Böylece asıl nüshanın ağız kısmındaki desenlerin tıpkıbasımda aynıyla yer alması da sağlandı.

Kültür ve Turizim Bakanı Nabi Avcı'nın basımıyla ilgili geliÅŸmeleri titizlikle takip ettiÄŸi eser, TÃœYAP tarafından Türkiye Yayıncılar BirliÄŸi iÅŸbirliÄŸiyle düzenlenen 35. Uluslararası Ä°stanbul Kitap Fuarı'nda sergileniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.