Sosyal Medya

Güncel

Kritik gün 22 kasım

AP’nin ikinci büyük grubu olan ve geçmişte Türkiye’nin üyeliğine sıcak bakan Sosyalistler ve Demokratların (S&D) inisiyatifiyle gündeme getirilen konuya ilişkin oturum 22 Kasım’da yapılacak. Askıya alma yönünde sonuç alınması halinde başta AP-Türkiye ilişkileri olmak üzere son derece olumsuz sonuçlar yaratma potansiyeli taşıyan karara ilişkin oylama ise 24 Kasım’da yapılacak.



AVRUPA BirliÄŸi’nin (AB), Avusturya hariç, tüm ülkelerinin yaÅŸanan olumsuzluklara raÄŸmen Türkiye ile üyelik müzakerelerinin devamından yana görüş bildirdiÄŸi bir ortamda Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye ile müzakere sürecinin ‘geçici olarak dondurulmasına’ iliÅŸkin bir kararı gündemine aldı.
 
‘BAÅžKA ALTERNATÄ°F YOK’
 
S&D BaÅŸkanı Gianni Pittela, AB-Türkiye iliÅŸkilerinde dönüm noktasında olunduÄŸunun altını çizerek, “Türkiye ile üyelik müzakereleri geçici olarak dondurulmalı. Türk yetkililer demokrasi ve hukukun üstünlüğünü ihmal edip altını kazıdığı sürece bu ciddi adımların alternatifi yok” dedi. Kararın Türk halkına ya da Türkiye’ye karşı olmadığını savunan Pittella, “Türk halkı ve Türkiye için kapılar açık kalıyor ancak müzakereler için ÅŸu aÅŸamada açık kalmamalı” diye konuÅŸtu.
 
YOÄžUN DESTEK
 
 
S&D’nin yanı sıra AP’nin en büyük grubu Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) ve bir zamanlar Türkiye’nin üyeliÄŸi için en ön sırada mücadele eden Liberallerin de destek veriyor olması kararın kabul edilmesine kesin gözüyle bakılmasına neden oluyor. Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular (ECR) grubu kararını oturum öncesinde netleÅŸtirecek. Müzakerelerin durdurulması konusunda ihtiyatlı bir yaklaşım sergileyen YeÅŸiller de pozisyonunu pazartesi belirleyecek. Karar, aşırı sağı oldukça memnun etmiÅŸ durumda.
 
BAÄžLAYICILIÄžI YOK
 
AP’nin üyelik müzakerelerinin askıya alınması konusunda yetkisi yok. PerÅŸembe günü alınacak kararın hukuki baÄŸlayıcılığı da söz konusu deÄŸil. Bununla birlikte AP tarafından alınacak kararın tamamen görmezden gelinmesi de mümkün deÄŸil. AB liderleri aralık ayında yapılacak zirvede Türkiye’yle iliÅŸkilerin geleceÄŸini de ele alacak. AP’nin kararı, bu toplantı açısından siyasi baskı oluÅŸturma potansiyeli taşıyor. Kararın geçmesi durumunda Türkiye’nin tepkisinin de çok sert olması bekleniyor.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.