Sosyal Medya

Güncel

İşte Ak Parti'nin Başkanlık senaryoları

Habertürk'ün haberine göre, AK Parti, Anayasa değişikliği konusunda MHP



AK Parti’nin Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi sonrası 2019’a kadarki ‘geçiÅŸ dönemi’nde yürütme erkinin iÅŸleyiÅŸine iliÅŸkin üzerinde çalıştığı senaryoların ayrıntıları ortaya çıktı. Ä°ÅŸte öne çıkan senaryolar:
 
ORTA PAKET ÖNE ÇIKIYOR
 
MHP’nin olumsuz bakışı nedeniyle iki parti, orta paket üzerinde yoÄŸunlaşıyor. Bu paketin 10-12 maddeden oluÅŸtuÄŸu, bazı birleÅŸtirmeler veya çıkarmalar olabileceÄŸi, bu nedenle teklifin madde sayısının net olmadığı kaydediliyor.
 
3 YILLIK GEÇİŞ SÜRECİ
 
AK Parti’nin MHP ile paylaÅŸtığı orta pakette, 2019’a kadar geçiÅŸ süreci planlanıyor. CumhurbaÅŸkanı ve Bakanlar Kurulu’nun birlikte devam edeceÄŸi yaklaşık 3 yıllık geçiÅŸ sürecinde yürütme gücünün nasıl kullanılacağı belirsizliÄŸini koruyor. CumhurbaÅŸkanı’nın temel hak ve özgürlükler dışında KHK çıkarması bir formül olarak masada dururken, hükümetin hazırlayacağı yasa tasarılarının TBMM’ye gönderilmesini içeren mevcut sistemin devam edebileceÄŸi de konuÅŸuluyor.
 
AK Parti içinde her iki görüşü de savunanlar bulunuyor. Olası bir sistem deÄŸiÅŸikliÄŸinde yürütme yetkisinin geçiÅŸ sürecinde CumhurbaÅŸkanı’na verilmesi görüşü ağırlık kazanıyor. Bu konunun, MHP ile kurulması planlanan ortak komisyonda ele alındıktan sonra netleÅŸmesi bekleniyor.
 
ZAMANLAMA NASIL OLACAK?
 
AK Parti, Anayasa paketi konusunda kendisini zamanlama anlamında kısıtlamak istemiyor. MHP ile son derece uyumlu bir sürecin yürütüldüğü belirtilirken, 2017 Bütçe Tasarısı’nın genel kuruldaki görüşmeleri sırasında paketin TBMM’ye sunulacağı ifade ediliyor. AK Parti kurmayları, bu konu ve referandum tarihiyle ilgili olarak, “MHP ile uyumlu bir süreç yürütüyoruz. Süreç hızla ilerliyor ancak zaman olarak kendimize bir sınırlama getirmek istemiyoruz” ifadesini kullandı.
 
YEDEK VEKÄ°LLÄ°K
 
AK Parti, MHP’ye sunduÄŸu teklifte nüfus artışını gerekçe göstererek, 600 sandalyeli parlamento öngörüyor. Bu durumda CumhurbaÅŸkanı’nın yargılanması için Meclis’te yapılacak oylamada 4’te 3’lük oy oranı (450 milletvekili) gerekiyor. Teklifte, çeÅŸitli nedenlerle boÅŸalacak milletvekillikleri için yedek milletvekilliÄŸi de öneriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.