Sosyal Medya

Güncel

Türkiye, NATO mu diyecek Rusya mı?

Kasırga füzelerinin TSK’ya teslim törenine katılan Savunma Bakanı Işık, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu hava savunma sistemiyle ilgili Rusya ile görüştüklerini ancak NATO ülkelerinden de bu konuda çaba beklediklerini söyledi.



Milli Savunma Bakanı Işık, ROKETSAN 302 mm Güdümlü Füze ve Silah Sistemi teslim töreni sonrasında gündeme iliÅŸkin soruları yanıtladı. Işık, yeni silah sistemi hakkında, “Kasırga, tamamen Roketsan’ın geliÅŸtirdiÄŸi ve 120 kilometre mesafeye kadar son derece isabetli atış yapabilen bir sistem. Türkiye’de hem kendi ihtiyaçlarımızı yerli ve milli imkanlarla karşılarken aynı zamanda bu teknolojileri geliÅŸtiren, dost ve kardeÅŸ ülkelere bunları satan bir ülke konumuna hamd olsun geldik. Bugün burada Kasırga bunun güzel bir örneÄŸi” bilgisini paylaÅŸtı. Türk mühendis, tasarımcı ve işçilerinin ürettiÄŸi yüzde yüz yerli ve milli bir sistemi burada kullandıklarını ifade eden Bakan Işık, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) vurucu yeteneÄŸini artıran ve Türkiye’nin bu konuda geldiÄŸi seviyeyi gösteren güzel bir örnek olduÄŸunu belirtti. 
 
FETÖ operasyonları sonrası TSK’nın personel ihtiyacı için dışarıdan alınacak personel alımı ile ilgili de knuÅŸan Işık, iÅŸlemleri baÅŸlattıklarını baÅŸvuruların 2 Aralık’a kadar süreceÄŸini belirterek Şöyle devam etti: “Åžu ana kadar yaptığımız çaÄŸrıda bin 122 subay, 3 bin 47 astsubay alımı yapacağız. Kara, deniz ve hava harp okullarına öğrenci alacağız. Hava harp okulunda pilotyetiÅŸtirmek için müracatlar baÅŸlamıştı. Åžu anda kara ve deniz harp okulları için de 3 bin 491 öğrenci için baÅŸvuru sürecini baÅŸlatıyoruz. Ayrıca astsubay meslek yüksekokulu içinde bin 811 öğrenci alımını yapacağız. Bütün bu diÄŸer uzman erbaÅŸ ve erlerin alım sürecide devam ediyor. Toplamda 30 bin 150 rakamı, bizim duyuruya çıktığımız rakam olacak.”
 
F-35’lerle ilgili bir soru üzerine Işık, ÅŸu ana kadar sipariÅŸ verilen uçak sayısının 6 olduÄŸunu bildirdi. Bu altı uçağın 2018’den itibaren Türkiye’ye tesliminin baÅŸlayacağını açıklayan Işık, diÄŸer 8 uçak sipariÅŸi için yetki alındığını, son savunma sanayi icra komitesinde 16 uçak için daha yetki verildiÄŸini, toplam 24 uçak sipariÅŸinin de verileceÄŸini ifade etti. TSK envanterine F-4’lerin yerine F-35’lerin gireceÄŸini aktaran Bakan Işık, daha sonra da kendilerinin geliÅŸtirdiÄŸi milli muharip uçağının gireceÄŸini kaydetti.      
 
RUSYA’NIN TAVRI OLUMLU
Türkiye’nin bir hava savunma sistemine ihtiyacı olduÄŸunu, bu ihtiyacın giderilmesi için çalışmaların ise sürdürüldüğünü aktaran Bakan Işık, açıklamlarına devam etti: “Sadece Rusya ile S-400 için görüşmüyoruz, bu konuda elinde sistem olan diÄŸer ülkelerle de görüşmeler yapılıyor. Rusya’nın ÅŸu andaki tavrı olumlu. Bu noktada ümit ederiz ki özellikle NATO üyesi ülkeler daha ciddi bir gayret gösterirler ve NATO’yla uyumlu bir füze savunma sistemimiz olur ama biz hiçbir zaman Rusya’nın bu teklifini de gözardı etmiyoruz. Bunun üzerinde de yoÄŸun ÅŸekilde çalışıyoruz.” Işık, “Avrupa’daki NATO üssü Ramstein’deki bazı Türk subayların aileleriyle birlikte Almanya’ya iltica baÅŸvurusu yaptıkları” yönündeki iddialara iliÅŸkin, kendilerine ulaÅŸan resmi bir bilgi bulunmadığını söyledi.
 
STOLTENBERG’TEN ‘Ä°LTÄ°CA’ Ä°DDÄ°ALARINA DOÄžRULAMA
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’da görevli bazı Türk askerlerinin iltica baÅŸvurularında bulunduÄŸu yönündeki haberleri doÄŸruladı. Reuters’ın haberine göre, Stoltenberg detaylara girmeden, sığınma taleplerinin ulusal yetkilileri ilgilendiren bir konu olduÄŸunu söyledi. Alman SWR yayın kuruluÅŸu, Rheinland-Pfalz Eyaleti’nin Kaiserslautern kenti yakınlarındaki Ramstein kasabasında bulunan NATO Ãœssü’nde görevli Türk askerlerinin, Almanya’ya iltica baÅŸvurusunda bulunduÄŸunu bildirmiÅŸti. Ä°ltica baÅŸvurusu yapan askerlerin görev süresinin yakında dolacağına vurgu yapılan haberde, kaç askerin iltica baÅŸvurusunda bulunduÄŸu konusunda ise “verilerin korunması zorunluluÄŸu” nedeniyle bilgi verilmediÄŸi yazılmıştı.
 
TSK, ‘KASIRGA’SINA KAVUÅžTU
ROKETSAN tarafından tamamen yerli imkanlarla geliÅŸtirilen ve TSK’ya teslim edilen savunma sistemi Kasırga karadan, kara hedeflerine karşı kullanılan 302 mm bir füze ve ilk kafile üretimi tamamlandı. 302 mm füze sistemi, yüksek isabet ve tahrip gücü sayesinde 30 kilometreden 120 kilometre mesafeye kadar kritik nokta hedefleri yoÄŸun ve etkili biçimde ateÅŸ altına alabiliyor. Sistemin bu üstün özellikleriyle zamanında, doÄŸru ve yüksek ateÅŸ gücü saÄŸlayarak, manevra birliklerine mükemmel ateÅŸ desteÄŸi vereceÄŸi belirtiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.