Sosyal Medya

Güncel

Angele Merkel'in değerli yalnızlığı

ABD



Donald Trump’ın küreselleÅŸme karşıtı bir söylemle baÅŸkanlık seçimlerini kazanması, Batı dünyasında liderlik tartışmasını baÅŸlattı. Yapılan yorumlara göre ‘özgür dünyanın Obama’dan sonraki yeni lideri’ olarak tanımlanan Angela Merkel’in iÅŸi hiç de kolay deÄŸil.
Batı dünyasında son dönemde en çok endiÅŸe uyandıran konulardan biri, saÄŸ popülist hareketlerin yükseliÅŸi. 23 Haziran’da Ä°ngiltere’de yapılan referandumdan Brexit (AB’den ayrılma) kararı çıkması ve ardından 
 
EKONOMÄ°K KAYGILAR
EndiÅŸelerin tek sebebi ‘demokrasi’ de deÄŸil. Trump’ın NATO baÅŸta olmak üzere askeri ittifaklara ve serbest ticaret anlaÅŸmalarına soÄŸuk yaklaÅŸması da kaygı konusu. Berlin merkezli düşünce kuruluÅŸu Küresel Kamu Politikaları Enstitüsü’nden Thorsten Benner, dış politika dergisi Foreign Affairs için kaleme aldığı yazıda Almanya’nın Batı dünyasının yeni lideri olabileceÄŸini savunuyor. Benner’e göre Alman hükümeti, eÄŸer Trump çok taraflı anlaÅŸmaları sonlandırırsa, Avrupa’nın ‘kendi yoluna gitmeye hazır olduÄŸunu’ Washington yönetimine hissettirmeli. Benner’ın ikinci önerisiyse, Berlin hükümetinin ABD’de Trump’tan rahatsız olan ve Batı deÄŸerlerine sahip çıkan Cumhuriyetçi Parti unsurlarıyla yakın iÅŸbirliÄŸi halinde olması. Yazar ayrıca, Batı dünyasının saygın bir uluslararası aktör olma konumunu koruması için, Trump yönetiminin muhtemel antidemokratik uygulamalarının teÅŸhir edilmesi gerektiÄŸini ifade ediyor. “Bazı açılardan Trump’ın seçilmesi Batı için ÅŸok terapisi olabilir” diyen Benner, Avrupa’nın, Almanya liderliÄŸinde kendi başının çaresine bakmaya ve bu duruma gelinmesine neden olan sorunları tespit edip çözmeye baÅŸlayabileceÄŸini belirtiyor.
 
EN BÜYÜK SORUN ASKERİ GÜÇ
Bazı yorumculara göre Merkel’in Batı dünyasının lideri olma konusunda iÅŸi hiç de kolay deÄŸil. Zira baÅŸta kendi ülkesindeki Almanya için Alternatif ve Fransa’da aşırı saÄŸcı cumhurbaÅŸkanı adayı Marine Le Pen olmak üzere aşırı saÄŸ Avrupa’da da yükseliÅŸte. Politico dergisinin Avrupa edisyonundan Konstantin Richter, “Angela Merkel’in yeni mesleÄŸi: Küresel kurtarıcı” baÅŸlıklı yazısında Merkel’in önündeki zorluklara dikkat çekiyor. Alman Åžansölyesi’nin, Barack Obama’nın karizmasına sahip olmadığını belirten Richter, 11 yıllık iktidarın ardından önemli ölçüde yıprandığını ve yalnızlaÅŸtığını dile getiriyor. Merkel’in, ekonomik kriz ve sığınmacı akını konularında tek taraflı politikalarla Avrupa ülkelerini yabancılaÅŸtırdığını yazan Richter, bu durumun kendi ülkesinde de desteÄŸinin azalmasına neden olduÄŸunu belirtiyor. Yazara göre Almanya’nın önündeki en büyük sorunsa askeri güce sahip olmaması. Amerika’nın büyük ordusunun yanında 180 bin kiÅŸilik ordusuyla Almanya’nın etkisiz kaldığına dikkat çeken yazar, buna karşın henüz Avrupalı popülist saÄŸcıların kendi Donald Trump’larını henüz bulamamış olmasının Merkel’in ÅŸansı olduÄŸunu belirtiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.