Sosyal Medya

Güncel

Ders almadık! Yağış ve ihmal facia olup üzerlerine çöktü

Ülkemizde sık sık yaşanan maden kazalarına dün bir yenisi daha eklendi. Siirt’in Şirvan ilçesinde Ciner Grubuna bağlı Park Elektrik AŞ’ye ait bakır madeni işletmesinde önceki gün akşam yaşanan faciada ilk belirlemelere göre 4 işçi yaşamını yitirdi, 12 işçi de göçük altında kaldı. Arama çalışmalarının devam ettiği maden sahasındaki toprak kaymasının aşırı yağış nedeniyle madencilik dilinde ‘Şev kayması’ adı verilen heyelan türünden kaynaklandığı belirtildi. Yoğun yağışların heyelan riskine neden olacağı bilinmesine rağmen, çalışmalara ara verilmemesi ihmal iddialarını da gündeme getirdi.



Türkiye’nin sık sık yaÅŸadığı maden faciası bu kez Siirt Åžirvan16 işçiyi buldu. 1 milyon metreküplük toprak kaydı. 4 işçi hayatını kaybetti, 12 işçi hala enkaz altında. YoÄŸun yağışların neden olduÄŸu heyelan riskine raÄŸmen ÅŸirketin çalışmalara ara vermediÄŸi ortaya çıktı.
 
Madenköy adındaki sahada 3 vardiya olarak 15’er kiÅŸilik ekipler halinde çalışmaların sürdüğü esnada göçük yaÅŸandı. YoÄŸun yağışların neden olduÄŸu heyelan sonucunda 1 milyon metreküplük bir toprak hareketi oluÅŸtu. Maden Mühendisleri Odası BaÅŸkanı Ayhan Yüksel, ‘ÅŸev kayması’ndan kaynaklandığını tespit ettikleri faciada, yaklaşık 70 metre yüksekliÄŸinde ve 350 metre çapında bir alanın yer deÄŸiÅŸtirdiÄŸini kaydetti.
 
Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz da, heyelanın sebebinin yoÄŸun yağış olarak gözüktüğünü ve çalışanlardan kaynaklı bir kusur olup olmadığının da araÅŸtırıldığını söyledi. Park Elektrik’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan duyuruda da  “Ä°lk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelmiÅŸtir. Kurulan kriz masasının çalışmaları devam etmektedir. Bölgede toprak kayması riskinin devam ettiÄŸi de dikkate alınarak Madenköy bakır madeni sahasında üretime ara verilmiÅŸtir” ifadeleri kullanıldı.
 
Maden sorumlularından Jeoloji Birim Amiri Kamil Narman da, Temmuz ayında doÄŸu duvarındaki çatlağın ardından ocakta çalışmaların durdurulduÄŸunu ve bu süre zarfı içinde bütün çatlakları tespit etmek amacıyla çözüm önerilerinin geliÅŸtirdiklerini söyledi. Narman “Her yere anlık ölçüm cihazları yerleÅŸtirdik. 6 dakikada bir cihaz ölçüm yapıyor. Dün akÅŸamki çökme de 6 dakikalık zaman içinde olmuÅŸ. Gereken her türlü önlemi almıştık. Maden Temmuz’dan sonra 2 ay tatil edilmiÅŸti. Dün yaÅŸanan olay sırasında anlık ölçüm cihazlarından hiç bir uyarı almadık” dedi.
 
Enkazda kalan kamyon ÅŸoförü Halil BaÅŸer’in hem aÄŸabeyini, telefonla görüntülü olarak aradığı da ileri sürüldü. BaÅŸer’in aÄŸabeyi ve arkadaÅŸları Jandarma ve AFAD ekiplerine yaptıkları görüşmeyi anlatırken, telefonda karanlık bir görüntü görüldüğünü ve BaÅŸer’in kendilerine “Biz sağız” dediÄŸini anlattı. Bu bilgi üzerine ekipler çalışmalarını yoÄŸunlaÅŸtırırken, özellikle heyelanın bulunduÄŸu bölge yerin altını dinleyebilen cihazları devreye koydukları öğrenildi.
 
35 ÇOCUK BABASINI  BEKLÄ°YOR
Siirt ValiliÄŸi’nin yaptığı açıklamaya göre, toprak altında kalan işçilerden 3’ü bekar diÄŸerleri evli. İşçilerin koplam 35 çocuÄŸu bulunuyor. Evli ve 2 çocuk babası Can’ın cenazesi, merkeze baÄŸlı YaÄŸmurtepe köyündeki camide kılınan cenaze namazının ardından köy mezarlığında gözyaÅŸlarıyla defnedildi. Murat Ant’ın cenazesi de Siirt merkezdeki Zeve Mezarlığı’nda ağıtlarla topraÄŸa verildi. Ant’ın 20 gün önce evlendiÄŸi öğrenildi.
 
KAZA GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ
Facianın yaÅŸandığı madenin duvarlarında daha önce çatlak oluÅŸması ihmal iddialarını gündeme getirirken, işçilerden Müslüm Ant çalışmalarda basamaklar açılarak toprağın iÅŸlendiÄŸi palya sistemi yerine dinamit kullnıldığını söyledi.  Ant “2 hafta önce yine dinamit patlattıklarında 22 yaşındaki Fatih Durak’ın kafasına kaya düştü ve  Ã¶ldü. Pazar günleri dışında her gün dinamit patlatılıyor. Köy ve çevresinde yer yerinden oynuyor. Göçüğün olduÄŸu yerdeki tepenin yamacı haftalardır gözle görünür ÅŸekilde çatlaktı. Önlem almak yerine kamyonlarla toprak taşıyıp çatlakları kapatıyorlardı. Palya açılması gerekiyordu ama açılmıyor. Kaza göz göre göre geldi” dedi. OÄŸlu göçük altında kalan Abdülbari Arat da benzer iddialarda bulundu. DaÄŸdaki kayma nedeniyle çatlakların oluÅŸtuÄŸunu buna raÄŸmen dinamit kullanıldığını söyleyen Arat “Daha önce de göçük oldu. Maden iki ay kapalı kaldı. Aradaki farkı kapatmamız lazım diyerek dinamit kullandılar. Dinamitle sarsılınca, yağışla elbet kayma olur” diye konuÅŸtu.
 
KÄ°MÄ° BABA, KÄ°MÄ° EÅž, KÄ°MÄ° ARKADAÅž...
İşçilerin yakınları, arama kurtarma çalışmalarının yapıldığı bölgede ise endiÅŸeli  bekleyiÅŸ sürdürüyor. Durumu öğrenerek bölgeye gelen aileler, iyi bir haber alabilmenin umudunu taşıyor. Enkaz altındaki işçilerin yakınlarından Nevzat Yıldız “Damadımın enkaz altında olduÄŸunu duyan hamile kızım fenalaşıp hastaneye kaldırıldı. Üçüncü çocukları dünyaya gelecekti” dedi. Mehmet Emin Åžahin, amcasının oÄŸlunun enkaz altında bulunduÄŸunu ifade  ederek “Åžefik ile 3 yıldır maden iÅŸletmesinde çalışıyorduk. 35 yaşında evli ve 4 çocuk babasıydı. Bir an önce çıkarılmalarını bekliyoruz” diye konuÅŸtu.   
 
TÃœRKÄ°YE’NÄ°N MADEN KARNESÄ°
1941’den bu yana Türkiye’nin pek çok bölgesindeki maden ocaklarında yaÅŸanan, grizu patlaması, göçük ve yangından kaynaklı facialarda 3 binden fazla işçi canından oldu. 100 bin kiÅŸi de yaralandı. 13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesinde kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madenci hayatını kaybetti. Soma maden faciası Türkiye’de yaÅŸanan en büyük maden kazası olarak tarihe geçti. 28 Ekim 2014’de ise Karaman Ermenek’te kömür madeninin su basması sonucu 18 işçi yaÅŸamını yitirdi. Bu kaza altı ay içinde  Türk madenlerindeki ikinci büyük kazaydı. Türkiye’de meydana gelen bazı maden faciaları ise şöyle:
 
7 Mart 1983: Armutçuk’ta grizu patlaması (103 ölü).
 
7 Åžubat 1990: Amasya Yeni Çeltik’te grizu patlaması (68 ölü).
 
3 Mart 1992: Kozlu’da grizu patlaması (263 ölü).
 
26 Mart 1995: Yozgat’ın Sorgun ilçesinde grizu patlaması (37 ölü).
 
17 Mayıs 2010: Zonguldak’ta grizu patlaması (30 ölü).
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.