Sosyal Medya

Güncel

Diyanet'ten cemaatlerle 'zemin yoklama'

Gülen yapılanmasının darbe girişiminin ardından hem cemaatlerde hem de kamuda oluşan kaygıları göz önüne alan Diyanet, Cemaatlerle görüşmeye başladı. Görüşülen ilk cemaatler arasında Menzil ve Süleymancılar var. Görüşmelerin Diyanet’in kurumsal kimliğiyle değil, tanıdıkları olan çevreler üzerinden yapıldığını söyledi. Kurulan temasın adı ise “zemin yoklama”



Fetullah Gülen yapılanmasının 15 Temmuz darbe giriÅŸiminin ardından hem cemaatlerde, “Biz de paralel yapı olarak adlandırılıp ötekileÅŸtirilir miyiz?” kaygısı oluÅŸtu. Kamuda ise, “Bu yapılar da bizim için bir tehdit olur mu?” Bu soru iÅŸaretleri üzerine Diyanet, yasadan kaynaklanan görevini yerine getirip cemaatlerle temas kurma kararı aldı. Diyanet bu yapılarla iletiÅŸim kuracak ve iç iÅŸleyiÅŸleri ve yapılanmaları hakkında daha doÄŸru kaynaklardan elde edilmiÅŸ bilgilere sahip olacaktı. Hatta bir süre önce "Dini Sosyal TeÅŸekküller Komisyonu" da oluÅŸturdu. Ancak bu komisyon da beklenen adımları atamadı. 

"Muhataplık nasıl kurulacak?"

15 Temmuz darbe giriÅŸimi sonrasında bu cemaatlerle görüşülmesi konusunda daha net bir fikir birliÄŸi oluÅŸtu ama bunun yönteminin nasıl olacağı bir türlü belirlenemiyordu. Bu noktada da en önemli sorun “nasıl muhataplık kurulacağı” oldu.

Aslında Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı’nın yasayla tanımlanan görevleri arasında geleneksel dini teÅŸekküllerle, sosyolojik olarak ortaya çıkmış kurumlarla iletiÅŸim kurma ve onların dini söylemlerini tanıma var. Fakat bunun nasıl yapılacağı bilinmiyordu.

Kurum içinde yetkililer arasında yapılan görüşmelerde, BaÅŸkanlığın bu cemaatleri doÄŸrudan kurumsal olarak muhatap alması doÄŸru bulunmadı. Bu durumda iletiÅŸimin nasıl kurulacağını belirlemek zaman aldı. Sadece bu deÄŸil, hangi cemaatlerle görüşülüp hangileriyle görüşülmeyeceÄŸi de önemliydi. Sonunda belirlenen kriterlerden biri, bu cemaatlerin toplum tarafından benimsenmesi oldu. Bir diÄŸeri ise, "kriminal olmayan yapılar"ın seçilmesi olarak belirlendi. 

“Zemin yoklama”

Temas kurulması için ise, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı içinde bu cemaatle “tanışıklığı” olan isimlerin devreye sokulması yöntemi benimsendi. Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı yetkililerinin Al Jazeera’ye verdiÄŸi bilgilere göre bu temaslar için ÅŸu anda yapılabilecek tek tanımlama “zemin yoklama”.

“Siz kendinizi nasıl anlamlandırıyorsunuz?”, “Türkiye’deki dini hayatın akışı konusundaki düşünceniz nedir?”, “Siz nasıl bir yapısınız?”

Bu sorular, zemin yoklama çerçevesinde Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı’nın görüşmeye baÅŸladığı cemaatlere sorduÄŸu sorulardan sadece bazıları.

“Bu çevrelerle teması olan bazı arkadaÅŸlar zemin yoklama ÅŸeklinde görüşmeleri yürütüyorlar.” Bazı cemaatlere Diyanet’ten isimler gidiyor, bazıları ise Diyanet’e temsilcilerini gönderiyor. Görüşülen ilk cemaatler arasında ise Menzil ve Süleymancılar yer alıyor. Yapılan görüşmeleri Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı kendi içinde deÄŸerlendirecek. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.