Sosyal Medya

Güncel

Kısır muhalefet

CHP’nin, Ak Parti ile MHP arasında gelişen “fiili durum”u tashih için yaptığı anayasa müzakerelerinde gösterdiği tavrın tanımlamasıdır “kısır muhalefet.” Bu muhalefetten bir şey çıkmayacağı ayan beyan ortadadır. 330 görünmüştür, Meclis’ten bu anayasa değişikliği geçecektir, referandumda da Meclis’in kararı onaylanacaktır.



MHP, kendi iç sancılarını aÅŸma çabasıyla girdi yola, önemli ölçüde netice de aldı. Orada Ak Parti’den (belki devletten) yardım aldı mı, büyük ihtimalle.
 
Ama bu “baÅŸkanlık yolunun açılması” için kullanılan mantık yabana atılır deÄŸil.
 
“Fiili durum” var mı, var. Bunu deÄŸiÅŸtirme imkanı mevcut ÅŸartlarda var mı, yok.
 
Öyleyse ne yapılsın?
 
Bir, böyle devam etsin, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan fiili baÅŸkanlığı sürdürsün, 2019’da yeniden seçilsin, bir 5 yıl daha “fiili baÅŸkan”lığı sürdürsün. CHP istediÄŸi kadar “Bu, anayasaya aykırı” desin, bunun bir kıymet-i harbiyesi bulunacak mı?
 
MHP diyor ki, “Fiili durumu deÄŸiÅŸtiremiyoruz, CumhurbaÅŸkanı yetki kullanıyor, sorumluluÄŸu yok, öyleyse CumhurbaÅŸkanını sorumlu hale getirecek bir anayasal statü oluÅŸturalım.”
 
Bu mantık yanlış değil.
 
Sonra MHP, “BaÅŸkanlığın, ayrıca Tayyip ErdoÄŸan’ın baÅŸkanlığının bir takım risklerinden söz edilecekse, yasal düzenlemede onun tedbirlerini alalım” diyor.
 
Bu mantık da yanlış değil.
 
Ãœstelik Ak Parti, Meclis’te 330’u bulduracak oylara ihtiyaç duyduÄŸu için MHP’nin rezervlerini dikkate alma ihtiyacı hissediyor. O zaman da MHP’nin müzakere masasındaki gücü daha da artıyor.  
 
Böyle bir durumda Meclis’te hükümet sistemi etrafında anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılıyor, CHP, “rejim deÄŸiÅŸikliÄŸi” üzerinden anlamsız bir muhalefet geliÅŸtirerek avara kasnaÄŸa dönüşüyor.
 
Ne dedi Başbakan: Gel, müzakereye katıl, kabul etmiyorsan yine ayrıl.
 
Bu çok sade bir öneri. Halkın dili.  
 
CHP bunu anlasa, müzakerelere katılır, önerilerini, varsa itirazlarını dile getirir, nihai planda kabul edemeyeceÄŸi durumla karşılaşırsa, gerekçelerini tek tek zikrederek, “Ben böylesine karşıyım” der. Halk da, CHP’nin itirazlarını dikkate almaya deÄŸer bulur.
 
Diyelim ki CHP, Tayyip ErdoÄŸan’ın baÅŸkanlığına karşı olduÄŸu için “kategorik red” noktasında duruyor. Soru ÅŸu:
 
- Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı değil de, Başbakan olarak kalsa, sistem içinde aynı etkinliğe sahip olmayacak mı?
 
Ne yani, Tayyip ErdoÄŸan’ı tümden mi siyasetten silmeyi hedefliyorsunuz? Bu demokratik mi? Tayyip ErdoÄŸan’ın CumhurbaÅŸkanlığını BaÅŸbakanlığından kurtulmak için bir kuÅŸatma alanı olarak mı tasavvur ediyorsunuz?
 
Aslında CumhurbaÅŸkanlığının 12 Eylül Anayasası ile belirlenen statüsü, her halü karda problemliydi, bunu görmek lazım. Evren döneminde de,  Ã–zal, Demirel, Ahmet Necdet Sezer döneminde de problemliydi. Orada “Devleti temsil ediyor” diye halk iradesini denetleyecek kurumların en tepe noktası olarak “özel statülü” birisi bulunsun istenmiÅŸ, o problem olmuÅŸ, sonra halk oyu ile seçilince baÅŸka bir problem ortaya çıkmış.
 
CHP, sistemin restorasyon zaruretini görmemeye çalışıyor. Oysa sistem, orasından burasından “Beni restore et” diye çığlık atıyor.
 
Åžimdi CumhurbaÅŸkanı ile Hükümet “Devlet ayrı - Hükümet ayrı parçalanmışlığı”ndan çıkma sürecini yaşıyor.  “Halk oyu” CumhurbaÅŸkanı ile Hükümeti aynı siyasi hareketin içinden seçince, devleti halk oyundan kaçırma oyunu bozulmuÅŸ oluyor.
 
Bu kaçınılmazdı. Herkes bunu anlamak zorunda.
 
CHP, hala eski oyunu sürdürmeye çalışıyor. Oysa o geçildi. 1950’den beri geçile geçile ilerleniyor.
 
Bundan sonra makul olan, devleti, denetleme sistemlerini de içinde barındıracak bir yönetim sistemine kavuşturmaktır. Halk oyunu versin, oyunun olumlu - olumsuz bedelini de kendisi üstlensin.
 
BaÅŸkan ya da CumhurbaÅŸkanı, la yüs’el olmasın, denetimsiz olmasın, hesap verebilsin, istiÅŸare mekanizmaları bulunsun, baÅŸkanı baÄŸlayacak kriterler kayıt altına alınsın, otokrat olmasın, diktatör olmasın vs...
 
Bütün bunlar konuşulabilir. Konuşulmalı.
 
CHP bunu yapmıyor. CHP’nin tavrı “Tayyip ErdoÄŸan isterse on yıl fiili olarak baÅŸkanlık yapsın” tavrıdır. Ä°ÅŸte bunun için de kısırdır, akıl dışıdır.
 
AHMET TAÅžGETÄ°REN - STAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.